D73: Desenvolupament d'activitats educatives en l'entorn JClic

Mòdul 1: El JClic i el JClic Autor. Aspectes generals.

Pràctica 2

El JClic

El programa principal de JClic permet veure i executar les activitats des del disc dur (o des de la Xarxa) sense necessitat d’estar connectats a Internet.

Utilitza un format homogeni per presentar les activitats on es diferencien diverses zones:

El JClic

Botons

Comptadors

So

Barra de menús

Les opcions més importants de la barra de menús són:

Fitxers Fitxers:
Des d’on es poden obrir fitxers que es troben a l’ordinador on s’està treballant, o bé a Internet, i tancar el programa
Activitat Activitat:
Les fletxes verdes Següent i Anterior permeten moure’s per les activitats (equivalen als botons de pas d’activitat), de la mateixa manera que l’opció Reinicia equival al botó per tornar a fer l’activitat.
La fletxa Torna porta al darrer menú pel qual haguem passat.
Des d’aquí es pot accedir també a la informació i l’ajuda de l’activitat (en el cas que en tinguin) i als informes d’usuari (de nou es troben menús equivalents als botons).
Des de Sons es pot activar o desactivar el so de l’activitat.
Eines Eines:
El menú de Configuració conté 5 pestanyes des de les quals es poden configurar alguns aspectes del programa.
Configuració
Des de Seguretat es pot posar una contrasenya per protegir la configuració establerta i les biblioteques de projectes que s’hagin creat.
Seguretat
Des de General es pot triar l’aspecte, la pell i l’idioma de JClic.
General
L’aspecte fa referència a l’interfície d’usuari i triar-ne un o altre fa que canviï l’aspecte dels menús i botons del programa.
La pell triada determinarà el marc amb què es visualitzen les activitats, pel que fa referència a disseny, color i aspecte i situació dels botons i comptadors, sempre que l’activitat que està en marxa no tingui una pell definida per l’autor.
El canvi d’idioma afecta els menús i botons del programa, no de l’activitat.
Des de la pestanya Multimèdia es pot configurar el sistema multimèdia i activar o desactivar els sons d’events.
Multimèdia
Per últim, des de la pestanya Biblioteques es poden crear, esborrar o editar biblioteques de projectes.
Les biblioteques són els magatzems on es guarden els projectes. Dins d’una biblioteca es poden crear carpetes per organitzar els diferents projectes.
Des del Menú Eines | Biblioteques s’accedeix al diàleg de selecció de la biblioteca de projectes.
Selecció de la biblioteca de projectes
Amb el botó Edita de la finestra de Selecció de la biblioteca de projectes s’accedeix a una finestra des d’on es poden gestionar les biblioteques tot creant, esborrant o modificant carpetes i icones.
Biblioteca de projectes
Ajuda Ajuda:
Proporciona información sobre el sistema, el proyecto y la actividad que se está ejecutando, así como los informes de los resultados de las actividades realizadas.

Configuració del JClic

L’objectiu d’aquesta pràctica és veure com es poden configurar algunes opcions bàsiques del JClic, com són protegir amb contrasenya i canviar l’aspecte i la pell.

Pràctica

Obriu el JClic des del Menú Inici | JClic o des de la icona JClicde l’escriptori . Si encara no us ha aparegut aquesta icona, o si l’heu esborrada accidentalment, poseu en marxa el gestor d'aplicacions de Java WebStart, aneu al menú Veure | Aplicacions descarregades, seleccioneu la icona JClic i activeu el menú Aplicació | Crear accessos directes (shortcuts o métodos abreviados segons la versió).

Si no aparegués aquesta opció (crear accessos directes) torneu al menú Aplicació i seleccioneu l’opció Eliminar mètodes abreviats. A continuació torneu al menú Aplicació i veureu com apareix l’opció Crear accessos directes.

Si teniu dubtes sobre com crear o eliminar icones de drecera consulteu las PMF de ZonaClic.

Amb el JClic obert aneu al menú Eines | Configuració.

A la finestra de configuració que s’ha obert situeu-vos a la pestanya Seguretat.

Seleccioneu l’opció Protegeix els canvis de configuració amb contrasenya. En activar-se les dues caselles de sota, podeu escriure-hi per introduir la contrasenya.

A la casella Nova contrasenya escriviu “jclic” (aquesta serà la contrasenya que fareu servir en l’activitat). A la casella Confirmació de la nova contrasenya escriviu la mateixa contrasenya (”jclic”).

Confirmació de la nova contrasenya

Confirmeu amb el botó Accepta.

Torneu al menú Eines | Configuració. Aquesta vegada no s’obrirà directament la finestra de Configuració sinó que us demanarà la contrasenya per poder accedir-hi.

Introduïu la contrasenya

Introduïu la contrasenya (”jclic”) i confirmeu amb Aceptar. Ara sí que podeu accedir a la finestra de configuració.

Aquesta opció us permet evitar que algú no autoritzat canviï la configuració del JClic. També serveix per a protegir la biblioteca, impedint a persones no autoritzades la instal·lació de nous projectes o la modificació de l’arbre de icones que permeten activar-les.

Ara traieu la contrasenya. Per fer-ho desmarqueu la casella Protegeix els canvis de configuració amb contrasenya i confirmeu amb el botó Accepta. Des d’aquest moment podreu accedir lliurement a la configuració i modificar la biblioteca de projectes.

Torneu al menú Eines | Configuració i seleccioneu la pestanya General.

Desplegueu el menú Aspecte i seleccioneu system.

Menú Aspecte

Desplegueu el menú Pell i seleccioneu @simple.xml

Menú Pell

L’idioma, deixeu-lo com està. Si el voleu canviar només cal desplegar el menú Idioma i seleccionar-ne el desitjat. Teniu en compte que encara que el llistat és molt llarg (correspon a la llista definida en l’estàndard ISO-639) la majoria d’idiomes no estan encara disponibles.

Confirmeu els canvis amb el botó D’acord i comproveu-ne els resultats.

Podeu fer proves amb diferents aspectes i pells per triar la que més us agradi. Els canvis que feu no afecten les activitats sinó la manera de visualitzar-les.
L’aspecte que es pot veure a les imatges que il·lustren aquest curs corresponen a la modalitat system funcionant en Windows XP i Java 1.4.1.