Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Toco acompanyat
   

Mètode multimèdia de flauta dolça. En aquesta pràctica, es proposa la interpretació amb flauta d'un extens repertori de cançons. Aquest repertori està ordenat de forma progressiva pel que fa a la dificultat interpretativa, i va acompanyat d'una descripció del contingut rítmic i melòdic de cada una de les peces. A més de la flauta, també es poden interpretar amb la veu o amb el teclat. http://video.xtec.cat/icampos/BENVINGUTS.html

Les cançons estan en els formats més comuns (HTML, MP3, MIDI, MUS, DOC, PDF, GIF, WAV, WMV...) a fi de facilitar-ne l'ús, així mateix hi ha una extensa explicació de la metodologia proposada per l'autor.

El Mètode multimèdia de flauta dolça, d'Ignasi Santos, està editat en un CD-ROM i ara també s'hi pot accedir en línia, cosa que permet a l'autor de fer-hi ampliacions i millores constants.

   
 

Sibeliusmusic. Aquesta pàgina dóna accés a una gran quantitat de partitures que també podeu veure i escoltar en línia instal·lant prèviament el connector de Sibelius (sibeliusscorch). Podeu interpretar la música seguint la partitura a la pantalla i escoltant simultàniament. També podeu imprimir les cançons i utilitzar l'ordinador per interpretar els acompanyaments. http://www.sibeliusmusic.com/

 
Desenvolupament de la pràctica 2.1
   
Pràctica

1. Accediu a Mètode multimèdia de flauta dolça http://video.xtec.cat/icampos/1WEB/0INICI.HTML i cliqueu a Repertori.
http://video.xtec.cat/icampos/1WEB/TRIA.HTML

   
 

2. Feu clic a Harmony i anireu a una pàgina on hi ha 444 melodies en aquest format a les qual podeu accedir en línia, tal com heu fet a la pràctica anterior. S'ha de tenir instal·lat el connector d'Harmony.

 
formats
   
 

3. Els altres formats (HTML, MP3, MIDI, MUS, DOC, PDF, GIF, WAV, WMV) us permeten diferents opcions que s'aniran comentant.

 

4 primeres cançons

   
  4. Mireu la capçalera del repertori abans de triar la cançó. Hi teniu molta informació: us interessa l'àmbit, la tessitura i les figures de cada una. Podeu fer una tria personalitzada malgrat que les cançons ja estan ordenades per grau de dificultat.
   

5. Podeu triar altres formats per treballar la cançó triada.

midi Podeu escoltar-la amb el programa reproductor que tingueu instal·lat a l'ordinador (Real Player, Quick Time...), i la podreu importar a qualsevol programa editor per fer-hi els canvis que vulgueu.

docS'obrirà un document de Word amb la lletra de la cançó i altres informacions.

musictimeS'obrirà el programa Music Time, si el teniu instal·lat, i podreu gestionar la cançó des d'aquest editor.

pdf Veureu la partitura, la lletra i els dibuixos tal com ho ha editat l'autor; no podeu escoltar res ni fer-hi canvis.

mp3 Podreu escoltar un enregistrament de la cançó.

   
  6. Per conèixer la filosofia del mètode, aneu a mètode http://video.xtec.cat/icampos/1WEB/2METODE.HTML i llegiu-hi el text de l'autor.
   
Pràctica Desenvolupament de la pràctica 2.2
   
 

1. Aneu a la pàgina principal de Sibelius http://www.sibeliusmusic.com/: podeu llegir-hi més de 60.000 partitures. Aquí el que es farà difícil serà triar.

   
  2. Al lateral dret, hi ha un quadre per buscar la música que us interessa: autors, instruments, estils... Trieu 'Música per a escoles' (Music for Schools).
 
opcions de sibelius
   
 

3. Aneu a una pàgina amb més de 1800 peces, la majoria són gratuïtes. Ara podeu fer una segona selecció i triar, per exemple, duets o solos amb piano o quartets....

Seleccioneu la cançó número 3, The Jolly Student, i, si teniu el connector de Sibelius instal·lat, veureu la partitura al monitor.

El connector funciona correctament amb el navegador Explorer, però dóna problemes amb el Firefox.

http://www.sibeliusmusic.com/cgi-bin/show_score.pl?scoreid=77916

  The jolly student partitura
   
  4. Podeu escoltar la cançó i, a més, podeu canviar el tempo, el timbre, la tonalitat... amb la barra de comandaments superior.
  comandaments sibelius
   
 
5. També podeu canviar la visualització de la partitura a pantalla completa.
 
opcions de pàgina
   
  6. Imprimiu la partitura i toqueu la primera veu amb la flauta dolça, acompanyeu-vos amb la interpretació de l'ordinador i feu manipulacions al quadre de comandaments per familiaritzar-vos-hi.
   
  Programació de l'activitat
   
  Mètode multimèdia de flauta dolça
Programació
  • Aquest mètode permet fer interpretacions en grup, si es disposa d'un canó de projecció. Els avantatges de tenir la partitura en paper són molt grans, ja que el cursor que segueix la música escrita fa que no hi hagi possibilitat de perdre's o despenjar-se.
  • Es pot fer una anàlisi prèvia dels punts on hi ha dificultats i es pot començar posant un tempo molt lent, que s'anirà augmentant cada vegada que millori la seguretat. http://www.xtec.cat/~icampos/1WEB/0inici.HTML
  • Temps. La realització de l'activitat depèn de l'interès que desperti la cançó, però segur que s'hi poden dedicar 15 o 20 minuts en cada sessió, si es va renovant el repertori i aquest és l'adequat per al nivell.
  • Material adjunt. Potser no s'han d'imprimir totes les partitures que es treballen, però s'ha de procurar que algunes es treballin més profundament, per això, se n'ha de triar alguna per passar-la en suport de paper. La fitxa de treball icona per a l'alumne/a que es presenta pot servir de pauta per elaborar-ne d'altres amb instruccions similars.
    Podeu imprimir directament el que veieu a la pantalla o buscar un altre dels formats en què es troben la majoria de cançons. En aquest cas, si no voleu fer cap canvi, us anirà bé el format .pdf, ja que és tal com l'ha volguda l'autor.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària Podeu trobar moltes més cançons per interpretar amb aquest mateix sistema a les pàgines següents:
   
 

Coral "Novos Aires". Pàgina d'una coral que utilitza el connector de Myriad per publicar el seu repertori. Hi ha moltes cançons que podreu visualitzar i escoltar directament. http://www.novosaires.com/partituras.html

Comunitat Myriad: llista de pàgines que utilitzen el Harmony i des d'on es poden veure les partitures en línia. http://www.myriad-online.com/en/community/links.htm


 
Amunt
   
XTEC Internet i música  a secundària