DEP1: Estratègies TIC per a l'educació primària

Mòdul 1: Ús didàctic dels blocs

Pràctica 5

Taula de continguts

Amb aquesta pràctica es vol tractar:

El paper del mestre i experiències educatives

La funció d'administració

Tot i que el paper fonamental de mestre ha de ser el de dinamitzador i ha de treballar o utilitzar el bloc a partir d’uns criteris pedagògics, no deixa de ser important el paper del mestre com a administrador... Per aquest motiu val la pena aturar-nos un moment en l’aspecte d’administració per tal d’adonar-nos que les dificultats tècniques són gairebé inexistents.

Cal tenir present que des del panell d’administració es poden fer diferents accions (per exemple canviar l’aspecte visual del bloc) que no es tracten en aquest mòdul perquè no és l’objectiu.

previa.jpg

Podeu tenir més informació en aquest mòdul de formació de la jornada tècnica sobre wordpress.

Experiències educatives

Ara és moment de recuperar el que s’ha anat dient sobre l’ús educatiu dels blocs de la pràctica 1 i 2 i tenir ben present els enllaços del mapa conceptual.

Al llarg d’aquest mòdul heu anat veient diferents utilitats didàctiques dels blocs, ara cal tenir ben clar quines són les possibilitats que ens ofereixen per saber quin tipus de bloc us caldrà treballar.

Aquest esquema us pot anar bé per adonar-vos si la proposta educativa que penseu fer amb els blocs és l’adequada.

Primer de tot ens caldrà veure què pot fer l’alumne:

Nom del bloc:
El que pot fer l’alumne Marcar si es treballa aquest aspecte
Pot crear els seus textos i ser llegit
El bloc li permet exposar un tema treballat
Potencia la reflexió i el debat
Permet el treball col·laboratiu
El bloc li serveix per reflexionar sobre la feina feta i autoavaluar-se
El bloc facilita l’estructuració d’idees i continguts
Ajuda a integrar les competències TIC amb la familiarització dels hipervincles, elements multimèdia...

Torneu a veure les experiències educatives presentades en aquest mòdul i analitzeu (a través de la graella anterior) els diferents blocs per tal de veure quines són les possibilitats educatives que presenten:

Aquests 4 consells del document Els blocs: una fórmula a l'abast de tothom per exercir el poder digital publicat a la web de l’STAC us pot ajudar a entendre quin ha de ser el plantejament pedagògic dels blocs:

Quatre consells a l’hora de fer servir els blocs com a eina didàctica

1. Creeu situacions d’ús dels blocs que siguin més motivadores que no pas alliçonadores: un treball en equip, un intercanvi entre col·legues i/o centres educatius, un espai d’exposició d’idees i/o experiències...

2. Encomaneu tasques més aviat (re)creatives i d’exploració que no pas prescriptives al vostre alumnat. Per exemple, no imposeu mai un nombre determinat de mots per a les intervencions.

3. Genereu interacció amb iguals i feu sentir el vostre alumnat part d’una comunitat orgànica, és a dir, d’interessos vius.

4. Ajudeu l’alumnat a gestionar els seus continguts i la seva identitat digitals.