Aquesta pràctica compleix l’objectiu de presentar els blocs com a eina de comunicació i d’interacció.
Ja heu llegit a la pràctica anterior que els blocs educatius permeten que l’escriptura tingui un ús funcional ja que esdevé comunicació en tots els sentits:
Per tant, el primer que heu de tenir present és que si treballem amb un bloc col.lectiu (bloc d’aula) el bloc ha de ser de multi usuari: vàries persones han de poder entrar i editar.
Basant-nos en un entorn de Word Press el primer que heu de fer és donar entrada a usuaris.
1-Un cop heu entrat com administrados accediu a l’apartat d’administració.
2-Accediu a l’apartat usuaris.
3- Creeu els nous usuaris. Per fer-ho només heu d’omplir el formulari que us dóna l’apartat usuaris. Tingueu present que el Word Press permet que l’usuari es pugui registrar ell mateix (pot ser interessant de cara a les mares i pares). Com a mínim creeu un parell de nous usuaris.
El bloc per tant ens permet crear una comunitat d’usuaris que escriuen sobre algun tema en concret.
Podem fer que un grup d’alumnes entri de forma individual o per grups, un cop tenim fets els registres (els nous usuaris) és fàcil:
1- Accediu a identificar-se amb el nom o “login” d’un dels nous usuaris que heu creat.
2- Escriviu l’usuari i la contrasenya.
3- Aneu a l’apartat “Escriure”-”escriure una entrada”
4- Ja podeu escriure el post, el text o la notícia. La manera de fer-ho és ben senzilla ja que té les eines d’un processador de textos. També es poden penjar arxius (per exemple una feina feta pels nens).
5- Aquest és l’aspecte visual del post.
6- Cada post pot generar diferents opinions i comentaris que poden ajudar a ampliar la visió de l’autor del post, contribuir a l’autoavaluació de la feina feta i fer possible que l’aprenentatge sigui compartit i col·laboratiu. Només fa falta clicar on diu comentaris per poder afegir alguna idea al text inicial. Envieu en el fòrum de l’espai de formació (educampus) l’adreça del vostre bloc. Entreu en 2 o 3 blocs dels vostres companys de curs i escriviu un comentari en algun post.
Si ja teniu clar que entrar en el món dels blocs us pot aportar molta informació us adonareu que llegir tots els blocs que us interessin us pot comportar molta feina i sobretot temps.
Per aquest motiu és molt important que conegueu què són els RSS o la sindicació.
Visualitzeu aquest vídeo per entendre què és la sindicació:
A la web del SEMTIC STAC podem trobar molta informació sobre el que són els RSS, resumint:
RSS: És un format mitjançant el qual determinats llocs d’Internet ofereixen informació. Aquest format permet que amb un programa informàtic o un servei web específic (anomenat agregador) poguem rebre totes les novetats que es vagin produint en el lloc sense necessitat de visitar-lo. A l’exercici de subscriure’s a aquest tipus de fonts RSS d’informació s’anomena sindicació de continguts.
D’aquesta manera amb un agregador de RSS podeu estar al dia del que s’escriu en diferents blocs i és una gran ajuda per la creació de la comunitat d’aprenentatge. A la Gacetilla Bitacorera d'Aníbal de la Torre podem trobar tota la informació necessària sobre RSS i com tenir un agregador.
Logineu-vos (registreu-vos) en un agregador, per exemple: (bloglines mateix) i sindiqueu-vos als blocs del mapa conceptual Diferents utilitats educatives dels blocs. Podeu tornar a mirar el vídeo per saber com fer-ho.