D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 6: Aplicacions didàctiques amb Moodle

Pràctica 2

Creació d'un text o pàgina web amb moodle

Per poder crear un text o una pàgina web, cal entrar al moodle i activar l’edició segons les indicacions de la pràctica 1.

Recursos i activitats amb moodle

Una vegada hem entrat en mode edició trobem dos desplegables dins de cada tema o setmana, un correspon als recursos i l’altre a les activitats:

Desplegables

Tipus de recursos

Fent clic sobre la fletxa del desplegable, trobareu tots els recursos disponibles. Cada recurs quan es crea s’identifica amb una icona corresponent.

Recursos

Moodle permet utilitzar diferents tipus de recursos, de manera que podeu inserir en els vostres cursos pràcticament qualsevol mena de contingut web.

Aquests són els recursos que podem trobar-hi. A les properes pràctiques en farem servir alguns:

Pàgina de text

Aquest tipus de recurs és una simple pàgina escrita amb text. Estan disponibles diversos tipus de formatatge per ajudar-vos a convertir el text en pàgines web d’aspecte atractiu.

Pàgina web

Aquesta mena de recurs fa molt senzill desenvolupar una pàgina web completa dins de moodle. La pàgina s’emmagatzema a la base de dades, no en un fitxer, i teniu molta llibertat per fer pràcticament qualsevol cosa que vulgueu amb l’HTML, inclòs l’ús de Javascript.

Fitxers i pàgines web

Aquest tipus de recurs us permet enllaçar qualsevol pàgina web o qualsevol tipus de fitxer del web. També us permet enllaçar qualsevol pàgina o fitxer que hàgiu penjat a l’àrea de fitxers del curs des del vostre ordinador. Les pàgines web simplement es visualtizen, mentre que els fitxers multimèdia poden ser processats d’una manera més intel·ligent i es poden incrustar dins d’una pàgina. Per exemple, els fitxers mp3 es visualitzen per mitjà d’un reproductor en temps real integrat, igual que els fitxers de vídeo o les animacions Flash. Hi ha moltes opcions per visualitzar els continguts en finestres emergents, marcs, etc. Si el recurs és una aplicació web o un altre tipus de contingut capaç d’acceptar paràmetres, podeu triar d’enviar informació al recurs, com ara el nom de l’usuari, l’adreça de correu, en quin curs es troba, etc.

Directori

El recurs directori pot visualitzar un directori complet (amb els seus subdirectoris) de l’àrea de fitxers del curs. Els estudiants poden navegar per aquest directori i veure’n tots els fitxers.

Paquets de continguts IMS

Aquest tipus de recurs us permet desplegar paquets ajustats a les especificacions IMS Content Packaging. Hi ha moltes opcions de visualització del contingut en finestres emergents, marcs, etc. També podeu decidir molts aspectes pel que fa al desplegament del paquet: taula de continguts, botons de navegació...

Etiquetes

Les etiquetes són una mica diferents dels altres recursos, perquè són text i imatges que s’incrusten directament a la pàgina del curs entre els enllaços de les altres activitats.

Tipus d'activitats

Fent clic sobre la fletxa del desplegable trobareu totes les activitats disponibles. Cada activitat quan es crea s’identifica amb una icona corresponent.

Activitats

ConsultaConsulta: La consulta és una activitat molt senzilla: el professor planteja una pregunta i especifica una sèrie de respostes entre les quals es pot triar. Pot ser útil com a enquesta ràpida per estimular la reflexió sobre un tema, per deixar que la classe voti sobre diferents alternatives del curs, o perquè l’estudiant faci constar que està d’acord o no sobre alguna proposta.

DiarisDiaris: Aquest mòdul és una activitat de reflexió molt important. El professor demana a l’estudiant que reflexioni sobre un tema concret, i l’estudiant pot editar i polir la seva resposta durant un cert temps. Aquesta resposta és privada i només la pot veure el/ professor/a, que pot oferir retroacció i pot qualificar cada entrada del diari. En general, és bona idea tenir una activitat de diari cada setmana.

EnquestesEnquestes: El mòdul d’enquestes proporciona un cert nombre d’instruments d’investigació que han demostrat ser útils per estimular i avaluar en entorns virtuals d’aprenentatge. El professor pot usar-los per recollir dades dels estudiants que l’ajudaran a conèixer la seva classe i a reflexionar sobre la seva tasca d’ensenyant.

EtiquetesEtiquetes: Aquesta no és realment una activitat: és una activitat “falsa” que us permet inserir text i imatges, a la pàgina del curs, entre les altres activitats.

ForumsFòrums: Aquesta activitat pot ser la més important: és aquí on té lloc la major part del debat. Els fòrums es poden estructurar de diferents maneres i poden incloure una valoració de cada missatge per parts dels companys. Els missatges es poden visualitzar en diferents formats i poden incloure fitxers adjunts. Quan se subscriuen a un fòrum, els participants reben una còpia de cada missatge per correu electrònic. El/la professor/a pot imposar la subscripció a tot el seu alumnat si així ho desitja.

GlossariGlossari: Aquesta activitat permet als participants crear i mantenir una llista de definicions, com un diccionari. Les entrades es poden cercar o explorar en diferents formats. El glossari també permet que el professorat exporti entrades d’un glossari a un altre (el principal) dins del mateix curs. Finalment, és possible crear enllaços automàtics a aquestes entrades des de qualsevol part del curs.

LlibresLlibres: Un llibre és un material d’estudi senzill. Està configurat per diferents pàgines que els alumnes poden anar seguint de manera autònoma.

QüestionarisQüestionaris: Aquest mòdul permet al professorat dissenyar i definir qüestionaris a base de preguntes d’opcions múltiples, de vertader o fals i de resposta breu. Aquestes preguntes es mantenen en una base de dades classificades per categories i es poden reutilitzar dins del mateix curs o fins i tot en diferents cursos. Els qüestionaris poden admetre múltiples intents. Cada intent es puntua automàticament i el professor pot decidir si proporciona retroacció a l’estudiant o mostra les respostes correctes. Aquest mòdul permet també posar qualificacions.

recursRecursos: Els recursos són contingut, informació que el/la professor/a vol incorporar al curs. Es pot tractar de fitxers preparats i penjats al servidor del curs, pàgines editades directament dins de moodle o pàgines web externes que es fan aparèixer com a part del curs.

ScormPaquets SCORM: Un paquet SCORM és un farcell de material web empaquetat d’una manera que segueix l’estàndard SCORM d’objectes d’aprenentatge. Aquests paquets poden incloure pàgines web, gràfics, programes Javascript, presentacions Flash i qualsevol altra cosa que funcioni en un navegador web. El mòdul SCORM permet carregar fàcilment qualsevol paquet SCORM estàndard i convertir-lo en part d’un curs.

TallerTaller: Un taller és una activitat d’avaluació entre iguals amb una enorme varietat d’opcions. Permet que els i les participants avaluïn els projectes dels altres, així com projectes d’exemple, de moltes maneres. També coordina la recollida i distribució d’aquestes avaluacions de diferents formes.

TasquesTasques: Les tasques permeten al professorat especificar una feina que requereix que els estudiants preparin un contingut digital (en qualsevol format) i el trametin penjant-lo al servidor. Exemples de tasques podrien ser treballs, projectes, informes, etc. Aquest mòdul inclou la possibilitat de qualificar.

WikisWikis: Un wiki permet crear documents col·lectivament per mitjà d’un navegador web, usant un llenguatge d’etiquetes senzill. La velocitat de creació i actualització de pàgines és un dels aspectes definitoris de la tecnologia wiki. Generalment, les modificacions s’accepten sense revisió prèvia, i la majoria de wikis estan oberts al públic en general o almenys a totes les persones que tenen accés al servidor. El mòdul wiki de moodle capacita els participants per treballar plegats en pàgines web, afegir-hi contingut, ampliar-lo i modificar-lo. Les versions anteriors no se suprimeixen mai i es poden recuperar.

XatsXats: El mòdul de xat permet als participants tenir discussions sincròniques en temps real a través del web. És una forma útil d’aconseguir un millor coneixement dels altres i del tema sotmès a discussió. La manera d’usar una sala de xat és bastant diferent dels fòrums asíncrons. El mòdul de xat ofereix diverses possibilitats de gestió i de revisió de les discussions realitzades.

Creació d'un text amb moodle

Aquest és un dels recursos més senzills: cal des del mode d’edició obrir el desplegable d’afegir recurs i fer clic sobre l’opció compon una pàgina de text.

Us apareixerà una pàgina com la següent:

Pàgina edició de text

Al rectangle corresponent al Nom heu d’escriure el nom o títol que doneu al text. Aquest serà el que us apareixerà després al curs sobre el qual l’alumnat haurà de fer clic per accedir-hi.

Seguidament, trobem un altre rectangle per poder escriure-hi si es creu convenient un breu resum del text que trobarem a continuació. Per poder editar el text correctament tenim unes icones que ho faciliten.

Finalment, trobem un tercer rectangle on hem d’escriure el text que es vol afegir. Podem copiar (Control C) i enganxar (Control V) directament qualsevol text des d’un altre editor de text.

Sota aquest tercer rectangle trobem diferents opcions que permeten configurar la finestra que s’obrirà quan l’alumnat faci clic sobre el text que heu escrit al rectangle Nom i on sortirà la informació o text que heu escrit al tercer rectangle. Podeu fer que sigui una finestra nova, que s’obri a la mateixa, establir-ne les mides, fer-la visible o no als estudiants (aquesta opció també la podreu modificar més endavant)...

Finestra text

En acabar, feu clic sobre el botó Desa els canvis i s’obrirà automàticament el text que heu creat. Podeu tornar al mode edició del curs fent clic sobre el nom del curs que figura a la franja superior del moodle(segons vam indicar a la pràctica 1). Si voleu tornar a editar el text creat, podeu fer clic sobre el botó Actualitza aquest recurs situat també a la franja superior al mateix lloc on abans sortia el botó Activa edició.

Creació d'una pàgina web amb moodle

Per crear una pàgina web des del mode edició s’ha de desplegar el menú dels recursos i fer clic sobre l’opció Compon una pàgina web. Sortirà una pàgina molt semblant a la d’edició de text:

Edició de pàgina web

Com podeu veure té un format molt semblant a la del text, en aquest cas també s’hi poden afegir imatges, vincles, taules... fent servir les icones corresponents.

En acabar d’omplir els rectangles corresponents i les opcions de la finestra on s’obrirà, s’ha de fer clic per tal de desar la pàgina al botó Desa els canvis.

Un cop desats, podreu veure els recursos creats dins del tema corresponent:

Final web i text

Les icones que apareixen al costat del Nom serveixen per: