Moodle és un software que facilita la creació de cursos virtuals dinàmics i llocs web basats en Internet.
La paraula moodle és un acrònim que significa Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, és a dir, un entorn d’aprenentatge dinàmic orientat a objectes modulars.
Aquest entorn ens permet adaptar i crear a mida cursos amb activitats i recursos que facilitin tota mena de treballs, individuals, cooperatius... però està dissenyat per optimitzar els treballs sota una concepció pedagògica basada en el constructivisme social.
Moodle és un programari de codi lliure.
Per evitar el procés d’instal·lació i poder realitzar les pràctiques corresponents a aquest curs de formació, des del Departament d’Educació i mitjançant el/la vostre/a tutor/a del curs us facilitaran l’adreça web on podreu accedir al moodle, així com el nom d’usuari i contrasenya per poder entrar-hi com a editor/a d’activitats.
Escriviu-los en els llocs corresponents i premeu sobre el botó d’entrada.
Quan accediu a un curs de moodle, us trobareu amb una pantalla semblant a la de l’exemple que us mostrem:
Seguidament anirem detallant cadascun dels apartats que ens trobarem i on i com el podem dotar de contingut.
Quan entrem en un curs moodle podrem veure-hi una estructura semblant a la que us hem mostrat com a exemple, però buida.
Concretament podem començar observant una franja superior on s’indica el nom del curs i l’adreça que hem seguit per arribar dins del moodle així com aquests dos botons que ens seran més endavant de molta utilitat per poder editar el curs o veure’l com el veuria un estudiant:
Seguidament, el moodle, per tal d’ordenar i facilitar la navegació, agrupa les informacions sota uns titulars que s’anomenen Blocs (no els confongueu amb les bitàcoles de què us hem parlat en mòduls anteriors!). Aquests blocs estan situats en dues o tres columnes, segons els formats escollits en crear el curs.
A la columna de l’esquerra, trobem blocs com el de les “Persones”, “Activitats”, “Cerca de fòrums” i “Administració”:
Dins d’aquests blocs es troben diferents utilitats, algunes de les
quals explicarem en les properes pràctiques i d’altres, molt útils per
funcionar amb el moodle, que no podem arribar a detallar per la durada
d’aquest curs, com són saber com crear grups d’alumnes dins d’un curs,
afegir o treure participants (tant sigui afegir nous alumnes com
assignar professors a un curs), canviar el perfil personal, importar
cursos ja fets... de totes maneres veureu que és molt intuïtiu i també,
si teniu algun dubte, us podeu recolzar de les ajudes que el mateix
programa utilitza, assenyalades amb un interrogant.
A la columna central i principal, podem trobar i escollir crear el curs en dos formats o maneres d’organitzat-se diferents: Per setmanes o Per temes, com en els exemples següents.
Serà dins d’aquestes setmanes o temes on anirem afegint les activitats i recursos que vulguem utilitzar. Per fer-ho haurem d’entrar en mode d’edició fent clic sobre el botó Activa edició de la franja superior que hem mostrat anteriorment. Per tornar a la visualització general podem tornar a fer clic sobre el botó Desactiva edició.
Veureu que la pantalla canvia i es mostra d’aquesta manera:
Per defecte quan es crea un curs nou, el moodle crea en el primer tema un fòrum de notícies.
Serà des d’aquesta pantalla on afegirem, en les properes pràctiques, algunes activitats i recursos dins del tema que vosaltres creareu.
Finalment a la columna dreta podem trobar altres blocs com per exemple el de les Últimes notícies, Esdeveniments pròxims o Activitat recent.
Aquests blocs mostren de manera ràpida les novetats que hi ha hagut des de la vostra darrera entrada així com els esdeveniments que es puguin haver afegit al calendari o les últimes notícies, novetats o instruccions que el/la professor/a vulgui comunicar.