La Viquipèdia intenta créixer en quantitat per incrementar la presència de la llengua catalana a la Xarxa, però, sobretot, en qualitat. Per això, les persones usuàries milloren els articles, esborren aquells que no segueixen les normes i proposen els millors per aparèixer a llocs destacats, com ara la portada. Totes aquestes decisions es prenen per consens aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Presa_de_decisions
A la Viquipèdia no hi ha una jerarquia d’usuaris, tothom pot ajudar de la mateixa manera. Però els usuaris experimentats tenen funcions especials per contribuir al manteniment del projecte. Alguns són escollits democràticament com a membres de l’administració. Entre d’altres ‘privilegis’, poden, per exemple, blocar usuaris que facin contribucions vandàliques o destructores. Si us trobeu amb un/a alumne/a blocat/ada o amb algun problema que no pugueu resoldre, els podeu demanar ajuda. Teniu els seus noms aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Administradors.
Des de l’administració es pot esborrar i protegir articles amb unes funcions especials que apareixen a la seva pàgina d’usuari, com veieu aquí:
Si voleu anar veient com creix la Viquipèdia i vigilar-ne les darreres contribucions, podeu clicar el botó de canvis recents al menú esquerre de cada pàgina. Allà podreu veure com les contribucions que feu queden incorporades al projecte de manera immediata. Totes es poden corregir, així que no patiu per tocar el que sigui. Si abans d’editar articles, però, voleu fer proves teniu una pàgina que no queda registrada als canvis recents: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:P%C3%A0gina_de_proves Aquí podeu esborrar el text que aparegui i fer proves de format o experiments de redacció abans de fer articles.
La millor manera de treure profit de la Viquipèdia és lligar-la amb projectes, webquests de l’àrea o treballs, de manera que redactar articles sigui part de la feina, com a síntesi d’allò après. També pot servir per fer redaccions en línia.
Com més aprengueu sobre aquest ambiciós projecte de la societat del coneixement anomenat Viquipèdia, més utilitats li veureu per a la vostra classe. Així que navegueu, experimenteu i pregunteu el que calgui!