D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 4: La Viquipèdia a les aules

Pràctica 4

Interaccionant amb la comunitat

Darrere aquest projecte hi ha una comunitat de persones reals que volen millorar la qualitat dels articles. Per això existeix la pestanya de discussió en cada article. Allà es posen comentaris sobre el contingut i s’intenta arribar a un consens quan hi ha polèmica. Aquests comentaris se signen.

El vostre alumnat pot rebre comentaris a l’article que ha creat o a la seva pàgina personal de discussió. Al primer cas es contesten a la pàgina de discussió i al segon clicant a l’àlies de l’autor/a. Les normes per tractar les altres persones usuàries són les de la cortesia elemental.

A l’alumnat, el motiva veure que persones reals externes a l’escola valoren i comenten la seva feina. És una constatació que l’article excedeix la simple redacció d’aula.

Si voleu parlar amb viquipedistes experimentats perquè us ajudin en el projecte d’introduir la Viquipèdia a les aules, aquí teniu un llistat dels que s’han ofert voluntaris: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Estudiants/Viquipedistes_col·laboradors Només cal anar a la pàgina de discussió de cada usuari, clicar a editar, escriure un missatge al final de tot i desar la pàgina. Quan puguin, us contestaran.

Podeu adreçar-vos a qualsevol usuari sense restriccions (i l’alumnat, també). Si voleu fer un comentari global, sobre tot el projecte, i no sobre un article concret o a un viquipedista concret, podeu usar la Taverna, que és el fòrum del projecte: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:La_taverna. En aquesta pàgina es debaten les normes i polítiques que s’adopten democràticament.

La Viquipèdia és una comunitat democràtica que s’autogestiona i en la qual podeu participar des del primer dia amb les vostres preguntes i opinions.

No és obligatori, però per facilitar la comunicació amb vosaltres, a part de registrar-vos, podeu apuntar el vostre centre en aquesta llista: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Estudiants/Centres_participants

Ja esteu, doncs, creant, millorant i comentant articles. Com podeu avaluar la contribució dels vostres estudiants si qualsevol pot canviar el text? Hi ha una manera de controlar els canvis, de veure el progrés de l’article: clicant a la pestanya historial, perquè us aparegui una cosa semblant a

historial.jpg

Aquí veieu les diferents versions de l’article, amb l’anotació de la persona que l’ha fet i el moment d’edició. Quan són contribucions anònimes, de persones no registrades, apareixen les xifres de l’adreça IP. Clicant a la boleta corresponent, podreu veure la contribució exacta de cada persona, la podreu avaluar i, a l’aula, podreu anar atenent i comentant els dubtes.

També podeu fer un seguiment de totes les contribucions que ha fet un/a alumne/a, per mirar la feina que fa a casa lliurement i controlar que no faci edicions vandàliques. Entreu a la pàgina d’usuari corresponent (només cal clicar en el seu nom a qualsevol comentari que hagi deixat) i veureu al menú esquerre aquest botó:

contribucions_usuari.jpg

Cliqueu a l’enllaç ressaltat i veureu un llistat de totes les contribucions d’aquella persona des de la data de registre i així podreu avaluar el progrés de l’estudiant.

A la pràctica següent veureu més maneres de col·laborar amb la Viquipèdia.