D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 4: La Viquipèdia a les aules

Pràctica 5

Diferents maneres d'usar la Viquipèdia

A part de crear nous articles, podeu millorar els ja existents. A la Viquipèdia creiem que cap article no està acabat, perquè sempre es pot ampliar. Totes les contribucions, fins i tot les més petites, són valuoses.

Podeu animar l’alumnat a corregir errades d’ortografia i redacció dels articles perquè millorin la seva competència lingüística (podeu avaluar la seva feina amb el seguiment de contribucions). També podeu buscar quins articles necessiten una expansió i una millora general, com els anomenats esborranys, que trobareu aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Viquip%C3%A8dia:Esborranys

Cada quinzena es proposa un article per millorar. Quan porteu un temps com a usuaris podreu votar pels articles, teniu la pàgina de propostes aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipèdia:Contribució_de_la_quinzena .

Igualment podeu traduir articles demanats http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipèdia:Traducci%C3%B3_de_la_setmana

Una altra molt bona proposta viquipedista consisteix a completar el calendari d’efemèrides. Cada any té el seu article, poseu el nombre al cercador i empleneu-lo amb les dates assenyales i les dades corresponents que tinguin a veure amb la vostra assignatura.

A la Viquipèdia els articles no contenen només text. Poden tenir taules i imatges. Podeu ajudar fent fotografies i penjant-les a l’article corresponent. Llegiu atentament l’ajuda sobre imatges: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:%C3%9As_d%27imatges

Recordeu que les fotografies i imatges tretes d’Internet, si no es diu el contrari, tenen drets d’autoria i, per tant, no es poden utilitzar a la Viquipèdia. Així, doncs, heu de garantir que el vostre alumnat n’és l’autor i informar-lo de la política de llicències de propietat intel·lectual de la Viquipèdia.

Us fem cinc cèntims d’aquesta política de llicències. El projecte Wikimedia Commons només admet imatges que tinguin llicències lliures o bé siguin al domini públic.

En cap cas cal entendre el terme jurídic domini públic com estat en què es troba una imatge que, amb els mitjans tècnics al vostre abast, podeu capturar des d’Internet o la lliure difusió d’imatges que us han facilitat en format electrònic terceres persones.

Potser a la vostra assignatura esteu treballant conceptes que no són suficients per a un article enciclopèdic, però sí per a una definició. Hi ha un projecte germà, anomenat Viccionari, on podreu penjar les definicions i glossaris, que poden servir per repassar la matèria i veure si l’alumnat ha entès els conceptes estudiats. Les normes de funcionament són idèntiques a les de la Viquipèdia. Podeu consultar-lo aquí: http://ca.wiktionary.org/wiki/Portada

I encara podeu emplenar l’espai de les Viquidites http://ca.wikiquote.org/wiki/Portada, aportant-hi les frases fetes que us llegat la tradició familiar, les que més us agradin o les característiques de la vostra zona. I també les frases de personatges il·lustres que vulgueu compartir amb la comunitat per contribuir a esmolar l’enginy i a fer que la ignorància no sigui tan atrevida.

Recordeu que podeu veure maneres de col·laborar llegint els tutorials i pàgines d’ajuda de la mateixa Viquipèdia.