Un cop hàgiu entrat a la versió catalana de la Viquipèdia (http://ca.wikipedia.org/wiki/), us apareixerà la portada, similar a la imatge que veieu aquí.
Podeu buscar informació a l’enciclopèdia de diferents maneres. Si sabeu el nom exacte de l’article, podeu introduir-lo a l’apartat de cerca i després fer clic a Vés-hi (ressaltat amb vermell a la imatge). Si no hi ha cap article que coincideixi amb aquest títol, us apareixeran aquells més similars o que continguin la paraula que heu introduït, exactament igual que passa en un cercador convencional.
Les pestanyes marcades amb blau us permetran navegar per categories i portals, de manera que podreu buscar tots els articles relacionats amb un mateix tema.
El cercle verd indica la “pàgina a l’atzar” per navegar aleatòriament per la Viquipèdia i veure quins articles conté, quins necessiten millores i què hi falta. Cliqueu-hi per veure qualsevol article tipus, com el que apareix a continuació:
En aquest article, veieu el text de l’article (Ferran I de Romania) dividit en seccions (marcades en rosa) que es poden editar independentment. És a dir, podeu canviar i afegir el que vulgueu a cada part simplement clicant a Edita.
També veieu paraules en vermell i en blau: són enllaços interns que apunten cap a altres articles de la Viquipèdia (estructurada en forma d’hipertext). Si cliqueu als enllaços blaus, anireu a parar als articles corresponents per ampliar-ne la informació continguda. Els enllaços vermells corresponen a articles que encara no existeixen i que podeu crear (simplement cliqueu, escriviu el text i premeu Desa pàgina), com veureu en la propera pràctica.
Aquesta imatge correspon a la part inferior del mateix article. En vermell està seleccionada la categoria a la qual pertany (recordeu que podeu navegar clicant a les categories).
També veieu, al costat esquerre, un menú vertical on posa Altres llengües (s’anomenen interwikis). Clicant en cada idioma, accedireu a la pàgina de la Viquipèdia corresponent que tracta aquest article. Cada comunitat crea els seus propis articles i es poden traduir d’una llengua a una altra sense haver de demanar cap autorització de cessió de drets. Les traduccions no han de ser necessàriament literals. Sovint són versions sobre el tema. Tots els textos de la Viquipèdia tenen llicència GNU Free Documentation License http://ca.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License, això vol dir que les contribucions resten propietat de les persones que els han creat i, alhora, es garanteix que el contingut estarà sempre disponible per a distribuir-lo i reproduir-lo lliurement, és a dir, queden legalment protegits tant el reconeixement de l’autoria individual com el benefici col·lectiu.
Podeu millorar la versió catalana usant el text d’altres viquipèdies i a la inversa. Aquesta possibilitat obre un ventall de possibles actuacions especialment interessant per a l’alumnat nouvingut, ja que ens permetrà accedir al contingut de llengües llunyanes i temes culturalment diversos.
Una pregunta que sorgeix amb freqüència és si la informació que apareix és fiable. Normalment, com més revisions té un article, més ho és (la saviesa de la comunitat), tot i que sempre s’ha de qüestionar qualsevol informació, no sols en pàgines de la Viquipèdia, sinó de qualsevol font d’informació. Aquest qüestionament sistemàtic constitueix un aprenentatge important per als estudiants. Es pot utilitzar la informació existent amb certes garanties per a projectes, caceres del tresor o recerques sobre un tema.
De totes maneres, si apareixen errades, podeu esmenar-les vosaltres mateixos! Tots els canvis s’incorporen immediatament, la Viquipèdia va creixent amb les aportacions de tothom, siguin petites o grans. A la pràctica següent aprofundireu en aquesta possibilitat d’aportar contingut i no sols usar-ne el que ja conté.