D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 4: La Viquipèdia a les aules

Pràctica 3

Donant format a un article

Els articles de la Viquipèdia comencen amb el terme definit en negreta i segueixen una sèrie de convencions:

Quan cliqueu a la pestanya d’editar, a sobre de la caixa per introduir el text, us apareixerà una barra per donar format al text:

Seleccioneu el fragment de text que voleu formatar. Si després cliqueu al botó encerclat en vermell, apareixerà en negreta. El marró, el posarà en cursiva. El verd crearà un enllaç intern, és a dir, apuntarà a un article que es digui com aquella paraula. Si ja existeix apareixerà en blau i, si encara està pendent, en vermell. Recordeu que aquesta paraula és un títol. Per tant, poseu-la en masculí singular, respecteu majúscules, etc. El botó blau serveix per signar, però els articles NO se signen, només les discussions.

Per crear paràgrafs independents, deixeu una línia en blanc. Podeu afegir els interwikis (enllaços a altres llengües) i la categoria al final de tot del text (però no patiu, si creeu només text pla, altres usuaris aniran completant l’article!). La categoria, com veieu a la imatge, es col·loca entre doble claudàtor. A diferència dels títols, que poden apuntar cap a articles que encara no existeixen però que són rellevants, les categories i interwikis han d’existir per no desendreçar la Viquipèdia, assegureu-vos-en abans.

No es pot usar text amb drets d’autoria reservats, incloent-hi resums de llibres de text. La redacció ha de ser original

Quan l’article és extens, es pot subdividir en seccions amb títols independents. Només cal posar el títol entre dos signes iguals. A la tercera secció consecutiva, el programa crearà automàticament un índex de continguts, de manera similar a aquest:

indexcontinguts.jpg

Altres usuaris poden corregir i editar l’article com vulguin, per això no se signen, perquè els articles són de tothom. L’alumnat veurà com amb l’ajuda d’altres persones i el pas del temps, millora el seu article, fet que el durà a apreciar els avantatges d’un treball col·laboratiu.

Si voleu que els viquipedistes corregeixin o mirin l’article amb especial atenció, podeu inserir al final del text la plantilla article escolar (escrivint aquestes dues paraules entre claus). Així, l’alumnat pot rebre suggeriments de millora i parlar sobre el que han escrit, com veureu a la propera pràctica.