D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 2: Els blocs. Tipologia i estratègies d'incorporació a l'aula.

Pràctica 5

El bloc de l'alumne/a

Pel que fa l’alumnat, l’ús educatiu dels blocs fomenta la pràctica de l’escriptura reflexiva: l’alumnat és estimulat a reflexionar abans d’escriure. La possibilitat de fer públiques les seves contribucions mitjançant el bloc fa créixer, també, la seva motivació.

Així mateix, els blocs ofereixen importants possibilitats de seguiment del procés d’aprenentatge de l’alumnat. El professorat pot recollir evidència del progrés de l’alumnat i comptar amb elements per a l’avaluació, ja sigui individual, entre iguals o grupal, és dir, pot fer servir el bloc com un dossier d’aprenentatge digital (portafolio.

http://2dmanjon.blogia.com/

Els blocs són eines potents que permeten sistematitzar el treball de l’alumne/a.

El professorat ha d’intentar aconseguir la seva fidelització a l’hora d’incloure entrades de manera periòdica al bloc, a estar atent a les aportacions dels companys i companyes, a interactuar i generar intercanvi d’idees... En aquest sentit, és interessant la idea de proposar, en blocs col·lectius o de grup, una freqüència determinada de contribucions (cada setmana, cada tres dies…), establir paràmetres bàsics de redacció i distribució de tasques que incloguin que l’alumnat pugui crear contingut de qualitat, proposar títols originals, inserir imatges suggerents que suscitin controvèrsia i diàleg, etc...)

Es pot fer participar l’alumnat de diferents maneres.

A l’ inici es recomana crear un bloc d’aula on l’alumnat pugui introduir-hi entrades sota un “usuari-classe” i que signin el comentari amb el seu nom. Posteriorment, el/la professor/a pot convidar l’alumnat de manera que també pugui introduir les seves pròpies entrades. En aquest cas és recomanable que cada vegada que es creï una entrada, l’alumne/a insereixi el seu nom com una etiqueta.

La utilització de les tags o etiquetes és fonamental als blocs i altres eines de la web 2.0 ja que permeten indexar molta informació i trobar-la posteriorment de manera molt ràpida.

En el moment d’avaluar, només caldrà que el professorat faci una cerca amb cada cognom perquè li apareguin totes les intervencions realitzades al bloc per part d’aquell alumne determinat.

Finalment, també es pot demanar a cada alumne/a que creï un bloc individual. En aquest cas, el professor/a rebrà retroacció de cada entrada que l’alumne/a introdueixi mitjançant l’RSS o sindicació de continguts.

Una activitat que agrada molt a l’alumnat és la cerca d’imatges que poden acompanyar la seva entrada. Cal remetre’l a fonts lliures o que permeten la difusió en contextos didàctics, com ara el fons de flickr amb llicències creative commons o el projecte Viquipèdia Commons.

http://phobos.xtec.cat/smora/wp2/