D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 2: Els blocs. Tipologia i estratègies d'incorporació a l'aula.

Pràctica 3

Bloc d'aula

Entre els usos educatius dels blocs per al professorat és important mencionar les bondats de la seva utilizació per a la distribució de continguts curriculars i formatius, el seu ús com eina de comunicació a l’aula i també la seva potencialitat com a instrument facilitador del treball col·laboratiu.

Alhora, els blocs poden utilitzar-se com a transmissors d’activitats que hagin estat dutes a terme amb èxit a l’aula, com a elements incentivadors per a la construcció de xarxes i propiciadors de l’aprenentatge col·laboratiu mitjançant estratègies de treball en equip.

http://apiedeaula.blogspot.com/2007/07/y-fin.html

Els blocs permeten una immediata publicació de material didàctic que pot ser duta a terme mitjançant una diversa tipologia de formats multimèdia: hipertext, imatge fixa o en moviment, continguts sonors. L’explotació d’aquest material adquireix especial significat didàctic en activitats com utilitzar un vídeo o una imatge com a font de debat, crear una història col·lectiva a partir d’unes paraules, dur a terme una bitàcola d’aula.

L’ús educatiu dels blocs és aplicable a tots els nivells i totes les matèries.

Cal esmentar també l’ús del bloc com a espai d’animació a la lectura, com a plataforma de difusió d’activitats que es duen a terme a l’aula, com a espai de comunicació fluid entre estudiant/a i professor/a, estudiants i professors i també com a canal de comunicació entre pares/mares i professor/a, sobretot en el cas de tutories.

En casos d’utilització de blocs a l’educació infantil, aquests serveixen per exposar allò amb què es treballa, com a instrument de comunicació amb famílies i també com a col·lectors d’enllaços i adreces d’interès. Els blocs amb alumnat tan petit també serveixen com a element de motivació i encoratjador vers l’ús de les TIC.

http://www.laclaseluna.bitacoras.com/