Existeix una variada tipologia de blocs educatius o edublocs: bloc del professor/a, bloc de l’ alumne/a, bloc d’aula, bloc col·lectiu, bloc de centre, bloc de Departament o Àrea, bloc d’assignatura, bloc temàtic, bloc de ficció, bloc de suport a altres activitats dutes a terme mitjançant les TIC...
Usos diferents dels blocs contemplen la seva utilització
Al llarg d’aquesta pràctica veurem un ampli ventall de blocs educatius així com algunes de les seves principals potencialitats i, en posteriors pràctiques, ens centrarem en cadascun en especial.
L’ús educatiu dels blocs queda molt evidenciat en els blocs d’ aula, espai de comunicació real entre professorat i alumnat, des d’on el professorat pot fer un seguiment determinat del procés d’aprenentatge -és a dir, es fa servir el bloc com un dossier d’aprenentatge (portafolio)- i anar avaluant com aquest progrés es realitza. El fet de poder participar en projectes col·laboratius i de treball en grup sovint desperta la motivació de l’alumnat i enriqueix un procés d’aprenentatge obert i de construcció conjunta de coneixement.
Cal tenir molt present que si es volen treballar determinats aspectes de l’àrea a partir d’un bloc (l’expressió escrita o oral, en el cas de la llengua; la capacitat de síntesi, en el cas de les ciències) cal fer-ho constar tant en la programació didàctica del curs com tenir-ho present en l’avaluació.
La vessant comunicativa dels blocs queda evidenciada en l’ús que se’n pot derivar com a eina de treball comuna dins l’aula d’ acollida:
http://aulaacollidaieslaserreta.blogspot.com/
Els blocs d’àrea serveixen com a contenidors de recursos que donaran suport a la matèria, així s’hi trobaran hipervincles a altres pàgines, guies, documents de suport, fitxes de treball... que permetran treballar-los de manera col·laborativa i cooperativa. Poden també servir de suport a un crèdit variable, com aquest taller de lectura de l’IES Mar del Frau:
Els blocs col·lectius associen diversos blocs i dediquen la seva part més central a recollir les aportacions dels membres autors a mesura que aquestes es van generant. Així, aquesta part central es va nodrint dels diferents continguts a mesura que aquests es van inserint als blocs.