D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 2: Els blocs. Tipologia i estratègies d'incorporació a l'aula.

Pràctica 1

Els blocs: què són i per què serveixen?

Segons la Viquipèdia, un bloc (informalment també weblog, blog, dip -diari personal interactiu- o bitàcola) “és un espai personal d’escriptura a Internet. Una mena de diari en línia, un lloc web que una persona utilitza per a escriure-hi periòdicament, en el qual tota l’escriptura i l’estil s’utilitza via web. Un bloc està dissenyat perquè, com en un dietari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que l’escriu (blocaire) i les que el llegeixen poden seguir un camí de tot el que s’ha publicat i editat”.

Tot i que no segueixen una estructura única, els blocs consten de diferents parts que poden ser confegides i organitzades de diferent manera segons els objectius que perseguim. Una de les característiques que fan dels blocs una eina versàtil i realment completa és la flexibilitat de gestió dels seus elements, que sempre i en qualsevol moment podrem canviar i refer.

"La importància de dir-se Ernest"

En primer lloc, el títol del bloc n’anuncia la temàtica: “Bloc d’una profe”, “Quadern de Carol”, “Aula d’acollida IES La Serreta de Rubí”, “Arran de pupitre” ... Pot haver-hi també un subtítol aclaridor, una frase, una cita, unes paraules... Cada vegada que inserim nou contingut al bloc estem creant una entrada, part central i rellevant dels blocs. Cada entrada conté informació precisa i detallada sobre algun fet o activitat i no solen ser gaire extenses.

Estructura

Els continguts de cada entrada es van indexant al bloc de diferent manera.

D’una banda, l’arxiu del bloc emmagatzema les entrades realitzades a partir dels títols. Per aquesta raó, cal ser clars quan es tracti de definir el contingut de les entrades que anem creant.

Una altra manera en què la informació es va recollint i organitzant són les etiquetes o tags, que defineixen el contingut de l’entrada a partir de paraules claus que posteriorment ens permeten trobar-lo de manera ràpida quan realitzem cerques.

El perfil del creador o creadora del bloc és una altra de les parts, tot i que, com ja s’ha dit prèviament, les parts dels blocs són nombroses i poden ser presents o no en un bloc concret segons els objectius que aquests persegueixin.

Habitualment, en cada entrada, el públic lector hi pot escriure els seus comentaris i l’autor/a els pot tornar resposta, de manera que es permet establir un diàleg. L’ús o temàtica de cada bloc és particular, n’hi ha de tipus personal, periodístic, empresarial o corporatiu, tecnològic, educatiu, etc. Els autors dels blocs poden organitzar-ne els continguts d’acord amb els seus interessos, personalitzar-ne el disseny i permetre l’accés i comentaris a la resta d’usuaris.

Avui dia nombroses aplicacions com Blogger (http://blogger.com), Wordpress o moltes altres permeten que la creació de blocs sigui un procés simple i realment a l’abast de tothom (vegeu, però, l’apartat següent). Les diferents plantilles existents a la xarxa permeten també incorporar de manera molt fàcil elements multimèdia: un vídeo educatiu, un arxiu sonor o podcast, imatges... per tal d’enriquir-ne els els continguts. Aquesta possibilitat els converteix en una eina única i molt rica per poder ser explotada en tot tipus d’aula, en àmbits d’estudi diferents i també amb un alumnat divers. En definitiva, els blocs ens han de servir per donar resposta a determinades necessitats educatives i per assolir objectius didàctics específics.

Com a eina de gran flexibilitat per a la interacció, els blocs permeten a docents i estudiants altres maneres de produir i de publicar continguts, alhora que estimulen processos de creació col·laborativa i de descentralització de la informació.

Molts blocs no contenen uns objectius d’aprenentatge definits. És molt important, doncs, abans de procedir a la creació d’un bloc tenir-ne clares les parts, saber per què el farem servir i quines estratègies d’aplicació a l’aula utilitzarem.

Accés a l'edició de blocs

Al llarg d’aquest curs veureu diferents exemples de blocs. A l’hora d’utilitzar-los amb finalitats didàctiques i, sobretot, quan hi penseu deixar dades d’alumnat (noms i cognoms, fotos, vídeos...) us recomanem que treballeu amb espais segurs, entenent com a tals aquells que tenen servidors i seu de l’activitat a l’Estat espanyol i, en especial, els serveis que avala el mateix Departament. És el cas, dels serveis web XTECblocs, la Prestatgeria digital o Escoles en Xarxa.

Entenem que, seguint la línia de mantenir actualitzats els coneixements en TIC del professorat , és bo en aquest moment de fer conèixer a aquest col·lectiu professional aquestes eines tan populars i tan conegudes per l’alumnat de les nostres aules, amb el doble objectiu de no accentuar l’escletxa digital generacional i de començar a pensar el suc didàctic que se’n pot treure.

Justament, part d’aquest suc consisteix com a agents educadors que som

Aquestes consideracions són especialment rellevants a l’hora d’aplicar-les a deteminats serveis en línia (gmail i derivats, You Tube, blogger...) i a les possibles pràctiques didàctiques que se’n derivin. En concret:

D’aquest advertiment es deriva el fet que el Departament d’Educació no garanteix que cap d’aquests aplicatius s’ajusti al marc legal espanyol, en especial pel que fa a la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i ho vol fer constar aquí perquè el professorat en tingui constància i, fent ús de la discreció que se li suposa, actuï en conseqüència.

Els blocs de la XTEC ja són aquí: serviu-vos-en!

A partir del curs 2007-2008, la XTEC facilita l’accés al professorat a un servei de blocs http://phobos.xtec.cat/blocs/. Per disposar d’un bloc només us caldrà l’identificador i la contrasenya d’usuari/ària de la XTEC (els mateixos del correu electrònic). El bloc se us generarà de forma automàtica. Els blocs de la XTEC són una adaptació del conegut sistema de gestió de continguts (CMS) de codi obert per a la publicació de blocs a Internet, WordPress, caracteritzat per una àgil i eficient administració.

Podeu utilitzar el bloc (o blocs) que hàgiu generat amb el vostre identificador per a qualsevol modalitat de les que se us presentaran en aquests mòduls.

Recordeu! http://www.xtec.cat/blocs