D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 1: Evolució pedagògica amb les TIC

Pràctica 4

Recursos TIC més adients per a les diferents tipologies de treballs

Imagineu per un moment que us han d’operar i els metges per fer-ho us proposen utilitzar les tecnologies que feien servir al segle XV... què pensaríeu?

Doncs bé, ara plantegeu-vos que en molts centres educatius encara estem utilitzant eines i estratègies que potser són o han estat molt útils al seu moment, però que a hores d’ara han quedat obsolets. Avui dia n’hi ha d’altres que realment ens ofereixen un servei molt millor.

És clar que per tal de poder-les utilitzar cal que les coneguem i que les aprenguem a fer anar. Fins i tot podríem dir que hauria de ser una obligació per a qualsevol professional estar al dia i conèixer les novetats existents així com les seves aplicacions a la pràctica educativa.

Tot seguit, podreu trobar tota una pila de recursos i estratègies a més de les exposades fins al moment amb què caldrà anar familiaritzant-se.

En detallarem o indicarem algunes de les possibles utilitats, però no hi ha res com conèixer les pròpies necessitats per poder saber realment quines són les eines que ens ajudaran a donar-los resposta.

No es tracta de fer servir les eines sense cap mena d’objectiu didàctic al darrere, sinó d’aprofitar-les per assolir objectius, continguts o competències.

Pàgines web, fòrums, xats, e-mails, qüestionaris, diaris, glossaris, wikis, tallers, lliçons, consultes, videoconferències, diferents programaris d’edició de textos, de fulls de càlcul, de bases de dades, de dibuix lineal o tècnic, de disseny, d’edició de vídeo, música, àudio, programari i maquinari específic com les pissarres digitals interactives, els laboratoris de ciències, de tecnologia...

Som conscients que realment existeixen recursos molt diversos i que cada dia en surten de nous i de més actuals i amb moltes més possibilitats que poden millorar molt i ajustar la nostra tasca docent a allò que realment volem treballar. Les tecnologies avancen ràpidament, però per sort cada cop són més transparents. Cal que ens hi entrenem i, com més ho fem, més hi confiarem a l’hora d’assolir els nostres objectius pedagògics i més clar veurem que ens convé i què no per als fins que ens proposem.

Recursos TIC per treballar les 3R

En aquest apartat i segons el que hem determinat a la pràctica anterior, els recursos TIC més adients per treballar les 3R seran aquells que facilitin l’exposició per part del professorat a tots els nivells: verbal, visual, auditiu, manipulatiu i argumentatiu.

Un dels millors recursos és la pissarra digital interactiva, sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador, un videoprojector i un dispositiu de control de punter, que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals en un format idoni perquè siguin vistos en grup. Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció, escrivint-hi al damunt i controlar els programes informàtics amb un punter (a vegades fins i tot amb els dits).

Aquest recurs ofereix moltes possibilitats fins al punt de poder enregistrar la veu i tot allò que s’hi escriu. És, per tant, molt valuós per a la creació de materials didàctics. Permet organitzar-se la feina per diapositives, en cada diapositiva es pot inserir imatges, flash, vídeos... Finalment, facilita que es pugui desar tota l’exposició en un sol fitxer i enviar-lo a l’alumne/a o deixar-lo a la xarxa (interna o a Internet) per a la consulta posterior.

Un altre recurs més simple és la pissarra digital, és a dir, la utilització d’un projector connectat a un ordinador, cosa que també permet aquesta interactivitat, tot i que amb menors prestacions ja que no deixa enregistrar canvis o aportacions fetes a classe amb la mateixa celeritat.

Les simulacions que realitzen diferents programaris poden ajudar i donar suport a l’explicació del professor.

També una simple webcam o un reproductor d’opacs connectat a un ordinador que projecti la imatge amb un canó permet que el professorat mostri al seu alumnat allò que li vol ensenyar i que ho té físicament disponible escrit en un paper, com ara escrits a millorar del mateix alumnat, un examen per comentar, una notícia d’un diari, un fragment d’un llibre...

Amb aquesta pràctica pretenem que, tot i que us fem cinc cèntims d’algunes estratègies i utilitats molt concretes que ens ofereixen unes tecnologies existents a dia d’avui, en penseu moltes altres i resteu oberts a les novetats que vagin sortint. I, sobretot que us feu les tecnologies que teniu al vostre abast a la mida de les vostres necessitats.

Recursos TIC per al treball sistemàtic

En aquest apartat els recursos a utilitzar seran aquells que permetin l’autonomia i la individualització de l’alumne/a.

Es tracta de recursos que facilitin l’autoaprenentatge mitjançant el treball individual.

Per fer-ho possible existeixen programes de creació d’activitats de preguntes i respostes de selecció o elecció múltiple, d’aparellaments, de mots encreuats, d’omplir forats...

Sens dubte, entre els més coneguts i nostrats hi ha els Clics o JavaClics http://clic.xtec.cat/ca/index.htm que afavoreixen tant l’autonomia en el treball de l’alumnat com l’avaluació de la feina que realitzen.

En la mateixa línia, cal fer esment dels Quaderns Virtuals http://clic.xtec.cat/qv_web/ca/index.htm

Un programa que ofereix serveis d’edició i publicació en línia de materials didàctics i que es pot obtenir de manera gratuïta a Internet (tot i que exigeix que us hi registreu) és el programa Hotpotatoes http://hotpot.uvic.ca/. Trobareu més informació sobre aquest conegut editor de continguts didàctics a http://www.aula2005.com/html/curshotpotatoeshtm.htm.

El programa Flash també permet crear activitats d’aquest estil.

També en aquest apartat podem trobar enciclopèdies o pàgines web de contingut significatiu que oferim a l’alumnat com a consulta en els moments de dificultat per facilitar-li la comprensió de la tasca o exercici que estan realitzant sense la necessitat de preguntar al professor/a.

En aquesta web del grup de recerca Didàctica i Multimèdia (DIM) de la Universitat Autònoma de Barcelona, trobareu exemples d’enciclopèdies virtuals: http://dewey.uab.es/pmarques/dim/evc.htm

Per poder ajudar el professorat en la seva tasca de seguiment dels aprenentatges existeixen programes com el moodle que permeten el registre de tot el que l’alumnat està realitzant així com les respostes que aquests donen en les seves activitats. Per exemple, el moodle permet el registre dels resultats i puntuacions obtingudes en un JavaClic, un Quadern Virtual o un Hotpotatoes.

Aquesta utilitat és d’una potencialitat enorme ja que significa un salt pel que fa a la correcció de les activitats: és instantània i la fa el programa directament (el/la professor/a ha de crear aquesta pàgina, per exemple, amb el programa Clic, o els Quaderns Virtuals o el Hotpotatoes). L’alumne/a té el resultat i correccions de les seves respostes de manera automàtica i instantània, cosa que l’engresca i motiva.

Aquests programes permeten que cada vegada que s’obren es barregin l’ordre de les preguntes i de les respostes. Per tant encara que tots els alumnes treballin al mateix temps amb una activitat totes són diferents.

També ofereixen la possibilitat d’escollir entre una bateria d’activitats o de preguntes i que les triï el programa a l’atzar cada vegada que s’obri.

El control, per tant, és ple i el moodle permet que el professorat esculli com vol fer la valoració, si escau, de cada activitat, fent que conti només la darrera realitzada, la mitjana de tots els intents, la primera vegada que l’ha obert o, fins i tot, limitar o no les vegades que es permet a l’alumnat fer una activitat.

Com comprendreu en aquest curs no podem realitzar una formació específica de cadascuna d’aquestes utilitats (ja teniu altres cursos on se n’ensenya), però sí que pretenem despertar l’interès per elles i mostrar-vos-en algunes de les utilitats.

Recursos TIC pel treball cooperatiu

En aquest tipus d’activitats necessitem d’eines que permetin l’edició compartida de documents, com per exemple els wikis. D’acord amb el Termcat http://www.termcat.cat/, s’entén per wiki, un sistema de creació de documents interconnectats a Internet per mitjà de la col·laboració d’un grup de persones que pot afegir noves pàgines o editar les existents. Al mòdul 4 d’aquest curs, La Viquipèdia a les aules, teniu el cas més famós de treball cooperatiu a través de la Xarxa i que té com a basa tecnològica el wiki: la Viquipèdia.

Si voleu conèixer una experiència de proposta didàctica mitjançant el sistema wiki, acosteu-vos a l’espai Entre tots de Josep Vicent Pruñonosa http://www.xtec.cat/~jprunono/entretots.htm#Inici.

També és interessant disposar d’eines que facilitin la comunicació entre els membres d’un grup i, per què no?, també la interacció amb el/la professor/a, tant de manera sincrònica (el xat, la videoconferència, la missatgeria instantània...) o de manera asincrònica com en el cas del fòrum, els blocs, l’intercanvi de missatges de correu electrònic...

Aquestes eines faciliten el treball cooperatiu enllà del temps i de l’espai. Una bona oportunitat, doncs, que no podem deixar escapar per realitzar treballs cooperatius amb altres centres d’altres països com ofereix el programa e-twinning http://www.etwinning.net/ww/es/pub/etwinning/index2006.htm, de la Comissió europea.