D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 1: Evolució pedagògica amb les TIC

Pràctica 3

Tipologies de treball

Continguts diferents demanen estratègies de treball diferents? Aquesta és la reflexió que us proposem en aquesta pràctica.

Farem una classificació on diferenciem diferenciarem tres tipus de treballs per assolir continguts diferents: la instrucció directa, el treball sistemàtic i el treball cooperatiu.

Instrucció directa

Les 3Rs (Reading, ‘Riting, ‘Rithmetic) fan referència a tots aquells continguts que l’alumne/a per ell/a mateix/a no pot arribar a assolir o bé trigaria molt de temps ja que hauria d’esperar que es produís tot un cicle biològic potser de molts anys o dècades...

Corrents pedagògics nascuts als Estats Units les defineixen com Reading, ‘Riting and ‘Rithmetic, és a dir, la lectoescriptura i el càlcul. En altres termes, la base de l’educació escolar.

Aquests continguts curriculars realment són els que capaciten per poder accedir a molts altres continguts i preparen l’alumne/a per poder participar i també accedir a altres informacions proporcionades o aportades als treballs cooperatius i col·laboratius, per exemple.

Per poder treballar aquests continguts abstractes, es fa necessària la instrucció i formació directa per part d’un especialista, professor/a o “tutor/a” (escrit entre cometes atesa la possibilitat que pugui ser un/a altre/a alumne/a qui s’encarregui d’aquesta formació).

Aquest professional adaptarà i farà evolucionar els coneixements de l’alumne/a desenvolupant les estratègies que el/la capaciten per poder desxifrar i interpretar els diferents codis corresponents a la lectura, l’escriptura i el càlcul.

Per fer-ho possible, els centres poden ajudar-se de recursos humans, segons les possibilitats de cadascun, com per exemple fent diferents tipus de suports, agrupaments flexibles i desdoblaments, que permetin adaptar els continguts a treballar i explicar al nivell de cada alumne/a.

En aquest tipus de treball el/la professor/a té un rol molt concret. S’adapta al nivell de coneixements de l’alumne/a per tal d’evolucionar en l’aprenentatge d’aquests continguts mitjançant la modelització i la instrucció directa.

Com a suport per a aquesta tasca instructiva existeixen cada vegada més materials digitalitzats que ajuden i faciliten l’aprenentatge amb moltes més possibilitats i qualitat que la que fins ara podia oferir qualsevol llibre tradicional.

Exemples de treballs digitalitzats per treballar les 3R:

http://www.genmagic.org/mates1/per1c.swf http://www.jverdaguer.org/jsmedia/3Rangles/ http://www.jverdaguer.org/jsmedia/002nombres_mixtos/

Treball sistemàtic

Aquest tipus de treball es considera d’exercitació, és a dir, són tasques constants i repetitives en el temps on l’alumne/a aporta l’esforç individual.

Alguns dels treballs considerats sistemàtics són la lectura silenciosa, l’estudi, l’exercitació en la resolució de tasques, problemes, càlcul mental o d’algunes competències bàsiques que cal exercitar per poder aplicar després de manera correcta quan sigui necessari.

En aquest tipus de treball l’alumne/a s’exercita de manera individual.

El rol i la tasca del professor/a consisteix a fer el seguiment i control dels resultats que va obtenint l’alumne/a a les diferents activitats i proposar de noves tasques i activitats adaptades al seu nivell perquè continuï evolucionant i exercitant-se.

Exemples de treballs digitalitzats per fer treball sistemàtic:

http://www.xtec.cat/~fgonzal2/proporcionalitat/ http://www.xtec.cat/recursos/socials/taller/ http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/motor_reaccio/index.htm#

Treball cooperatiu

D’acord amb les teories del constructivisme social, en aquest tipus de treball és on realment es produeixen els aprenentatges.

Es tracta de treballar al voltant de la informació i la comunicació de la mateixa sobre algun tema determinat, entre tots els components d’un grup i amb l’objectiu de resoldre alguna pregunta o elaborar i produir un producte final.

Existeixen diferents mètodes de treballs cooperatius. En veurem alguns exemples més endavant.

Al treball cooperatiu cal fomentar la interacció i la interdependència dels components, així podrem distingir entre treballar en grup o treballar en grup de manera cooperativa.

El rol del professor/a en aquest tipus de treball és molt diferent dels anteriors. El/la professor/a es converteix en l’animador/a, impulsor/a dels treballs cooperatius. És l’encarregat/ada d’acompanyar el grup, ajudar-lo a organitzar-se i fer el seguiment del procés, orientant, animant, suggerint i alhora vetllant que els alumnes facin la feina i hi hagi comunicació fluïda i correcta.

El/la professor/a va ajudant els grups en els seus projectes i hi detecta possibles problemes que vagin sorgint tant pel que fa als sabers i informacions que els alumnes van obtenint així com a la correcta aplicació dels seus coneixements per elaborar els documents finals (per exemple a l’hora de fer gràfics, de resoldre problemes, d’interpretar dades...).

Aquesta funció de detecció de necessitats és fonamental durant el treball cooperatiu per poder reorientar el camí iniciat pel grup, consensuar els aprenentatges i coneixements que tots els membres van adquirint i fer el seguiment de si s’estan assolint les competències previstes durant el desenvolupament d’aquests tipus de treballs i projectes.

Aquí teniu alguns exemples i models de treball cooperatiu (WebQuests, caceres del tresor, projectes e-twinning...):

http://www.xtec.cat/aulanet/ud/catala/poesia/index.htm http://www.xtec.cat/aulanet/ud/catala/anells/index.htm http://www.xtec.cat/%7Eagimeno5/caceres/santjordi/index.htm http://www.etwinning.net

Concretament, aquesta darrera pàgina adreça a una plataforma virtual que permet establir i realitzar projectes cooperatius i telemàtics amb centres d’altres països.