D111: Iniciació a la Linkat

Mòdul 3: L'escriptori GNOME

Pràctica 8

Configuració de l'escriptori (i II)

Maquinari

Impressores

En aquest mòdul es poden instal·lar i configurar les impressores del sistema. Més endavant (Mòdul 4-Pràctica 4) veureu una pràctica dedicada a la configuració de les impressores.

Ratolí

Aquí, es poden configurar les preferències del ratolí. Consta de tres pestanyes: Botons, Cursors i Moviment, en les quals es poden definir: l’orientació del ratolí per esquerrans, el temps d’espera del doble clic, la mida del cursor, la localització del punter ,i la velocitat d’acceleració i sensibilitat a més del llindar d’arrossegar i deixar anar.

Resolució de la pantalla

Utilitzarem aquest mòdul per definir els valors de configuració de la resolució de pantalla i la seva ràtio de refresc. Si no trobem els valors que volem definir potser caldrà redefinir els valors de configuració de la targeta gràfica fets per l’administrador del sistema.

Teclat

En el mòdul de teclat podem controlar els valors de configuració en quatre pestanyes: Teclat, Descans de tecleig, Disposicions i Opcions de la disposició.

Sistema

Associacions de fitxer

Permet especificar com es mostren i editen els diferents tipus d’arxius del sistema i també permet associar una aplicació com un servei a fi de que aquest realitzi una tasca que el servei requereix.

Es pot doncs amb el primer botó Afegeix un tipus de fitxer associar un tipus d’arxiu a una aplicació determinada i amb el segon Afegeix un servei descriure un protocol i determinar el programa que l’executarà. Canvia la contrasenya

Com el seu nom indica permet canviar la contrasenya de l’usuari actual indicant la contrasenya actual i teclejant dues vegades la nova contrasenya.

Servidor intermediari de xarxa

El mòdul permet configurar el proxy de la xarxa de forma que el sistema utilitzi un servidor intermediari (proxy) quan es connecti a internet. Es poden triar diferents configuracions entre les quals podem utilitzar: una configuració manual del servidor intermediari d’HTTP, d’HTTP segur, d’FTP i de socks així com els ports a utilitzar.

Sessions

Aquí es poden gestionar les sessions d’usuari, es a dir, el temps en que un usuari està utilitzant l’escriptori, des del moment que entra fins el moment que surt. Podem especificar preferències de sessió així com establir les aplicacions que s’han d’obrir en el moment d’iniciar sessió.

Es poden gestionar varies sessions diferents d’usuari, de forma que per necessitats diverses calgués per exemple, disposar d’una sessió a casa amb aplicacions multimèdia i una altra sessió per l’oficina o l’escola amb aplicacions de caire ofimàtica. Consta de tres pestanyes: Opcions de la sessió, Sessió actual i Programes d’inici.

So

Aquest mòdul permet associar certs esdeveniments del so i alertes de les aplicacions amb senyals sonors característics. Es composa de tres pestanyes: General, Events de so i Efecte sonor

Pràctiques

  • Comprova l’efecte que es produeix al ratolí quan a la pestanya Tecles de ratolí i a continuació el botó preferències del ratolí... s’activa l’opció del ratolí per esquerrans.
  • Modifica el temps d’espera del doble clic del ratolí i comprova el seu efecte sobre la icona de la bombeta.
  • Apunta’t les diferents resolucions de pantalla que t’ofereix la teva targeta gràfica i la ràtio de refresc del monitor.
  • Canvia la velocitat i el retard de les tecles de repetició. Comprova el seu efecte a la casella de simulació.
  • Indica quin és el programa a executar en el cas d’un arxiu amb extensió ppt o pps
  • Indica quin és el programa a executar en el cas d’un arxiu amb extensió mp3.
  • Canvia la teva contrasenya d’usuari per una més llarga i amb combinació de números i lletres.
  • Activa l’opció de desar automàticament els canvis realitzats a la sessió actual d’escriptori.
  • Comprova que tens habilitat el servidor de so per escoltar música.