En aquesta pràctica us familiaritzareu amb el format, el disseny i les tasques comunes que es poden dur a terme a l’escriptori de la distribució GNU/Linux Linkat.
En iniciar la distribució Linkat, trobeu una pantalla que us demana el nom d’usuari i la contrasenya. Aquest nom d’usuari i contrasenya han estat creats anteriorment per l’administració del sistema que us ha d’haver facilitat aquestes dades.
A la pantalla inicial d’inici de sessió (login), trobem quatre opcions:
Una sessió és el període de temps que transcorre des que iniciem la sessió (login) fins que la tanquem (logout). Les nostres tries tant de llenguatge, de fonts, de colors, de configuració del ratolí, de l’administració d’arxius, de programes com l’OpenOffice en una sessió poden desar-se per a altres sessions posteriors.
Per sortir d’una sessió, anem al quadre principal i fem clic a: Sistema | Tanca la sessió Nom_Usuari. Tot seguit, apareixerà una pantalla amb la pregunta: “Esteu segur que voleu sortir?” i les opcions següents:
A la part inferior del quadre, hi ha els botons d’Ajuda, Cancel·la i D’acord.
Es pot protegir una sessió fent clic a: Sistema | Bloca la pantalla. Aleshores, entra en funcionament el salvapantalles que cal tenir activat (per defecte, ja ho està). En aquesta situació, la nostra sessió queda protegida de visualització. Per desbloquejar aquesta pantalla, cal moure el ratolí, entrar de nou la contrasenya i prémer Retorn.
Com a la majoria d’escriptoris actuals dels diferents sistemes operatius, Linkat, que està basat en l’escriptori Gnome, utilitza icones que apunten als arxius, carpetes o programes. Aquestes icones estan ubicades als quadres de la part superior i inferior de la pantalla i al mateix escriptori.
Al quadre (o panell) superior de l’escriptori, es troba el menú principal amb tres opcions:
Al costat de l’enunciació dels menús principals i separada per una línia vertical, hi ha una petita icona que detalla la connexió a Internet en cas que tingueu la configuració realitzada. Al submenú que es deplega, hi ha informació de la interfície utilitzada, de la connexió i de la configuració dels paràmetres de la xarxa.
A continuació, veieu les icones del Firefox (navegador web), Thunderbird (correu electrònic), OpenOffice (suite ofimàtica) i el Gimp (eines de dibuix i retoc fotogràfic).
A la part dreta de la barra, tenim el selector de finestres, la icona del so i la data del sistema (si feu clic al damunt, apareix el calendari del mes actual).
Per defecte, la distribució Linkat, col·loca a la part esquerra de l’escriptori tres icones: l’ordinador, el directori de l’usuari i la paperera d’arxius esborrats. Si durant la instal·lació troba altres dispositius (disquetera, particions de Windows del disc dur, CD-ROM o DVD...), també es mostraran aquestes icones.
Al quadre (o panell) inferior de l’escriptori, trobem, minimitzades, les finestres de les aplicacions que tenim activades: Podem tornar a obrir-les fent clic sobre el botó del nom corresponent. A la part dreta d’aquesta barra inferior, hi ha, a l’extrem, el botó d’amagar totes les finestres obertes i, un mica abans, els botons dels quatre escriptoris virtuals que es configuren per defecte. Es pot passar d’un escriptori a l’altre fent clic sobre cadascun d’ells.
En prémer el botó dret del ratolí sobre un espai buit de l’escriptori, apareixerà un submenú amb les opcions de creació de carpetes, noves llançadores i documents. També facilita ordenar les icones per nom o alinear-les. Per acabar, s’ofereix la possibilitat de canviar el fons de l’escriptori.
En aquesta pràctica, us familiaritzareu amb la localització i les accions que desenvolupen algunes icones de l’escriptori.
Per tal de provar sense por algunes de les icones de l’escriptori resultants de la instal·lació, seguiu aquests passos: