Objectiu: descobrir les habilitats cognitives i la presència o absència d’ànima en diversos exemples de tasques.
Les bones WebQuests tenen ànima. En aquesta pràctica, veureu un bon nombre d’exemples de tasques i veureu si hi podeu detectar la presència o l’absència d’ànima.
No hi ha WebQuests perfectes, però una bona WebQuest ha d’engrescar l’alumne/a. Això no vol pas dir que no els demaneu esforç, però cal que formi part d’aquelles bones pràctiques educatives que, com diu Jarbas N. Barato, ajuden a “emprendre l’aventura d’elaborar coneixements que donin sentit a la nostra vida de cada dia”.
(...) “Una bona part dels elements que he considerat com a indicadors de l’absència o presència d’ànima depenen de l’educador/a, la convicció, la creativitat i els valors. La WQ no és una solució tècnica que pugui ser utilitzada sense el compromís de l’educador/a. La WebQuest és el reflex de certes visions del món i de l’ educació. És un retorn als vells valors, com el de la bellesa. És comprometre’s amb una educació ancorada en propostes autèntiques i això requereix molta imaginació. (...) En una simple lectura d’una WebQuest, quasi sempre ens fa percebre l’ absència o la presència d’ ànima, perquè les obres son el resultat palpable de les creences dels seus autors. És bo estar atents a la presència o absència d’ ànima en els milers de WebQuests presents actualment a Internet. La utilització d’ obres amb ànima certament enriquirà l’educació. La utilització d’ obres sense ànima donarà com a resultat una educació sense compromís amb el coneixement compartit, amb el plaer d’ aprendre amb una implicació profunda, amb l’ objectiu dels estudis, l’aventura d’elaborar coneixements que donin sentit a la nostra vida de cada dia.” Jarbas N. Barato
(*) Es considera imprescindible que llegiu l’article sencer. Al final de la pràctica trobareu l’enllaç corresponent.
S’ha preparat una selecció de WebQuests de les quals es demana que mireu, analitzeu i critiqueu l’apartat de la tasca. Com a pràctica es recomana que intenteu descobrir quina o quines habilitats cognitives posen en joc i com els seus autors o autores han aconseguit donar ànima en aquest apartat.
VOLS CONÈIXER SITGES?, de C. Gómez
AROUND THE BRITISH ISLES, de F. Romeu
GEOGRAFIA DE LA DESIGUALTAT, de J.L. Fierro
ELS ROMANS A CATALUNYA, de M. Alsius
ELS BOLETS DELS PORTS, de C. Valldepérez
DELS RIUS I EMBASSAMENTS FINS A L’AIXETA, de A. Xirgo
AMB LA SEXUALITAT NO ET TALLIS!!! INFORMA'T BÉ, de A. Beltran
EN FREDERIC ESCOLTA A MOZART, de A. Pons
UNA PASSEJADA PEL MAR, de D. Vert