Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Laboratori virtual
  El laboratori virtual de l'edu365
   
 

L’objectiu d’aquesta pràctica és conèixer una aplicació flash que es troba a la pàgina de ciències de la naturalesa d’ESO.

http://www.edu365.com/eso/muds/ciencies/index.htm

Es tracta d’un laboratori virtual dissenyat amb l’objectiu de facilitar i preparar les activitats relacionades amb el laboratori de química per a l’alumnat d’ESO. Per entrar cal tenir instal·lat el plugin-in del Flash a l’ordinador.
Laboratori virtual
   
  Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1) Accés i visita al laboratori

.

Per accedir-hi cal fer el recorregut següent:

edu365.com | Alumnes - ESO | Àrea -Ciències de la naturalesa

  Entreu-hi i observareu que l’aplicació reprodueix un laboratori escolar amb prestatgeries on es troba distribuït l’utillatge.
 

Laboratori virtual

 
Imatge del laboratori virtual
   
 

A la barra de navegació, els botons botó i botó permeten que el visitant es desplaci pel laboratori. Feu-ho fins a donar una volta completa.

 
element
En passar el cursor per sobre d’un element n'apareixicones el nom.
En fer-hi clic, s’obre una finestra amb informació i imatges d’aquest element. El contingut d’aquestes finestres es pot imprimir.
 

Les icones donen accés al document Utillatge i a la pàgina Seguretat al laboratori.
El document Utillatge recull la informació i les imatges de les fitxes de tots els aparells i estris presentats al laboratori. La pàgina Seguretat al laboratori dóna una selecció de normes bàsiques de seguretat, informació sobre el significat dels pictogrames de perillositat dels productes químics i sobre el contingut imprescindible de la farmaciola, així com pautes d’actuació en cas d’accident

També es pot accedir a aquestes informacions des de l’extintor, el pòster amb els pictogrames i i la farmaciola que es troben distribuïts per les parets del laboratori.

 

La imatge de la taula periòdica està enllaçada a una unitat didàctica per a batxillerat sobre aquest tema.Més endavant, en el proper mòdul, tindreu ocasió de conèixer-la.

 

En fer clic sobre la icona icona de la barra de navegació s'obre una pàgina que ofereix una col·lecció d’activitats sobre el laboratori virtual.

   
  2) Activitats del laboratori virtual
   
 

Les tres primeres activitats que es proposen des del laboratori virtual són activitats JClic per ajudar l’alumnat a conèixer i comprendre el funcionament de l’utillatge i els aparells de mesura i el significat dels pictogrames de perillositat. Per poder fer aquestes activitats, cal tenir instal·lat el motor Java a l’ordinador.

Exploreu les activitats.

   
 
Activitats JClic
 
Activitats JClic del laboratroi virtual
   
 

Observeu que són activitats d’identificació i relació a través d’associacions, puzles i exercicis de text. Són algunes de les possiblitats que ofereix el JClic.

   
 
A part d’aquestes tres activitats JClic, també hi ha una activitat anomenada Fitxes que proposa l’elaboració de fitxes sobre l’utillatge del laboratori. Es tracta de fer un document que contingui les fitxes de l’utillatge classificat segons la seva funció. L’activitat proporciona una plantilla que es pot descarregar i desar a l'ordinador. Es poden preparar fitxes dels aparells de mesura, dels aparells volumètrics, dels pictogrames de perillositat, de l’utillatge d'una pràctica... Ho fareu a l’exercici 2 d’aquest mòdul.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i de programari
    Es necessita un ordinador per cada un o dos alumnes amb connexió a Internet i amb intèrpret del Flash i del Java instal·lats.
  • Metodologia
    S’explicarà que l’objectiu de l’activitat és conèixer l’utillatge del laboratori i les normes de seguretat a través d’una visita a un laboratori virtual, i confeccionar fitxes utilizant un editor de textos. S’indicarà que l’activitat tindrà una durada de dues sessions de classe. La primera sessió es dedicarà a explorar el laboratori i fer activitats JClic. La segona sessió es dedicarà a confeccionar fitxes sobre utillatge, pictogrames o aparells de mesura a partir d’una plantilla. El professor/a ha de decidir el tema de les fitxes i si tot l’alumnat hi ha de treballar o no, i ho indicarà als alumnes.
    A continuació, es donarà la ruta per arribar al laboratori i l’activitat ja pot començar.
  • Material per a l'alumnat
    Plantilla de l’activitat Fitxes del laboratori virtual que descarregaran i completaran l'ordinador.
  • Avaluació
    Els alumnes hauran de lliurar el document amb les fitxes imprès en paper, desat en un disquet o en una unitat de xarxa del centre, o adjunt en un missatge de correu electrònic.
  • Temporització
    Dues hores, una per explorar el laboratori i fer les activitats JClic i l'altra per preparar el document amb les fitxes.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària
Altres enllaços amb recursos relatius al material de laboratori
   
  Títol: El món del laboratori (treball escolar presentat i seleccionat al 10è concurs de webs de ciència)
Autora: Anna Larroy
Idioma: català
Adreça web: http://www.xtec.net/~dcastell/webnumeros
 

 

  Títol: Pràctiques de laboratori (pràtiques d’ESO i batxillerat i normes de presentació dels informes)
Autors: Professorat del Departament de Ciències Experimentals de l’IES Badalona VII
Idioma: català
Adreça web: http://www.xtec.es/centres/a8042019/departs/experim/practiques.htm
   
 

Títol: Trabajar en el laboratorio de química (activitats JClic)
Autora: Olga Valiente
Idioma: espanyol
Adreça web: http://clic.xtec.net/db/act_ca.jsp?id=2240 (cliqueu sobre engega l'applet)

   
 

Títol: Utillatge i operacions al laboratori de química (activitats JClic)
Autor: Emilio Lalana
Idioma: català
Adreça web: http://clic.xtec.net/db/act_ca.jsp?id=1053 (cliqueu sobre engega l'applet)

   
Informació complementària
Informació sobre el JClic
 

El JClic és un entorn per a la creació, realització i avaluació d'activitats educatives multimèdia, desenvolupat en la plataforma Java.

És una aplicació de programari lliure basada en estàndards oberts que funciona en diversos entorns operatius: Linux, Mac OS X, Windows i Solaris.

Podeu trobar més informació a la pàgina JClic de la zona clic:

http://clic.xtec.net/ca/jclic/index.htm
 

En aquesta pàgina, el menú Cerca permet accedir a l’opció Cerca d’activitats on es poden localitzar activitats elaborades per professors i professores i classificades per àrees i nivells educatius.

http://clic.xtec.net/db/listact_ca.jsp
   
 
Amunt