Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
 

Experimenta!
Materials d'Internet a l'aula

   

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer i utilitzar uns materials educatius d'Internet a l'aula amb continguts de física i química propis de 1r i 2n curs d'ESO.

Internet a l'aula és una actuació del Departament d'Educació i la Secretaria per a la Societat de la Informació que té com a objectiu la creació de materials curriculars basats en Internet. S'han elaborat materials per a diverses àrees i nivells educatius als qual es pot accedir des del portal de la XTEC fent el recorregut següent:

Escola oberta | Internet a l'aula
http://www.xtec.es/aulanet/index.htm

En aquesta pràctica us fixareu en un d'aquests materials, el que porta com a títol Experimenta!, concretament la unitat on es desenvolupen els continguts relacionats amb les mescles. En utilitzar aquest recurs, cal tenir en compte que està restringit per a usuaris de la XTEC i de l'edu365.

Els conceptes que es treballen en aquesta unitat didàctica apareixen al currículum de l'ESO del 1r curs. Per tant, aquesta pràctica és adient per al professorat de 1r cicle d'ESO.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1) Accès a Experimenta!

Es pot accedir a aquests materials per dues vies: a través de portal web XTEC o a través del portal web edu365.

  • Per accedir-hi des del portal XTEC, cal fer el recorregut següent:

    Escola oberta | Internet a l'aula | Experimenta

  • Per accedir-hi des de l'edu365, cal seleccionar:

    Alumnes - ESO | Àrees - Ciències de la naturalesa | Experimenta

Si hi accediu des d'un centre d'educació públic de Catalunya, no caldrà identificar-se, perquè l'aplicatiu reconeix la IP de la connexió. Si ho feu des de qualsevol altre lloc, us haureu d'identificar (se us demanarà l'identificador i contrasenya com a usuaris de la XTEC). Des de casa, els alumnes només hi podran accedir si estan donats d'alta com a usuaris de l'edu365.

La primera activitat d'aquesta pràctica consisteix a accedir a Experimenta! utilitzant els dos recorreguts anteriors. Fer-ho a través del portal edu365 és el recorregut que normalment seguiran els alumnes, i ho haureu d'explicar a l'aula si en feu ús.

Per poder visualitzar les animacions es necessita tenir instal·lat el plug-in del Flash.

 

Pràctica

2) Estructura de la web

Des de la portada de la web, feu un clic a entra!

Experimenta!
Portada d'Experimenta!

El sumari mostra que els continguts estan distribuïts en 10 unitats, cadascuna amb diversos mòduls i cada mòdul amb diversos nodes. Seleccioneu una unitat per observar-ho.


Estructura de la web

Es pot seleccionar el nivell d'aprofundiment, amb la qual cosa es pot accedir, per a cada mòdul, a més o menys nodes.

Hi ha una guia per al professorat i un glossari.

 

Pràctica

3) Estructura i desenvolupament de les unitats

Per conèixer aquests materials i com es presenten i es desenvolupen els continguts, es proposa la visita i l'anàlisi d'una de les unitats, en concret, la unitat titulada Substàncies pures i mescles.

Per facilitar-ne la tasca, us proposem que completeu aquest document en el qual es demana que es classifiquin les activitats que apareixen en la unitat utilitzant els criteris de la guia, a l'apartat Descripció dels continguts | Descripció dels exercicis, i que es descrigui l'objectiu.

Un cop completat, deseu el document per recuperar-lo a l'hora de fer els exercicis.

Si visiteu altres unitats, veureu que totes tenen una estructura comuna. Totes s'inicien amb un mòdul d'introducció o mòdul 0 que sempre consta de tres nodes:

  • Una animació que introdueix el tema que es vol desenvolupar, el vocabulari bàsic i unes preguntes plantejades amb la intenció de despertar la curiositat de l'alumnat i motivar-lo. El guió de l'animació no és arbitrari, sinó que cadascuna de les seves parts anuncia els continguts de la resta de mòduls de la unitat i serveix d'activitat inicial.
  • Un activitat exploratòria dels conceptes previs de l'alumnat sobre els continguts de la unitat.
  • Un mapa conceptual dels continguts de la unitat.

A continuació, es desenvolupen la resta de mòduls, dos, tres o quatre com a màxim.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i de programari
    Un ordinador amb canó de projecció i ordinadors per cada 1 o 2 alumnes amb connexió a Internet i amb el plug-in del Flash instal·lats. També es necessita un processador de textos i un programa de full de càlcul.
  • Metodologia
    Es pot iniciar la unitat i els diversos mòduls projectant l'animació amb el canó de projecció i aprofitant la introducció per plantejar un debat o fer una pluja d'idees. Al finalitzar cadascun dels nodes, s'ha de fer una posada en comú. Els exercicis escrits s'han de preparar amb el processador de textos i s'imprimiran per incorporar-los al dossier de cada alumne.
    Per al mòdul 0 i el mòdul 2 s'ha de treballar a l'aula d'ordinadors. Per als altres dos mòduls s'ha de treballar al laboratori i a l'aula d'ordinadors.
  • Material per a l'alumnat
    Els alumnes confeccionaran un dossier amb els fulls dels exercicis que hauran preparat amb el processador de textos. A classe necessitaran el quadern i llapis o bolígraf.
  • Avaluació
    Es valorarà el dossier i la participació i actitud a l'aula i al laboratori.
  • Temporització
    Si bé la temporització sempre depèn de les característiques del grup classe, es pot estimar en sis sessions el temps necessari per dur a terme tota aquesta unitat.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Altres enllaços amb recursos per treballar el tema de les mescles

  • Títol: Dolç o salat (miniunitat didàctica amb informació, animacions interactives, exercici d'autoavaluació i una proposta d'experiència pràctica)
    Autors: Montserrat Sánchez, Joan Garín, Ramon Grau i Cristina Rafecas
    Idiomes: català
    Adreça web: http://www.edu365.com/eso/muds/ciencies/concentracio/index.htm

  • Títol: L'aigua és H2O? (miniunitat didàctica amb informació, animacions interactives, exercici d'autoavaluació i una proposta d'experiència pràctica)
    Autors: Montserrat Sánchez, Joan Garín, Ramon Grau i Cristina Rafecas
    Idiomes: català
    Adreça web: http://www.edu365.com/eso/muds/ciencies/aigua/index.htm

  • Títol: Dissolvents i solubilitat (vídeos de la sèrie Química, cosmètica i higiene)
    Autors: Enciclopèdia Audiovisual de les Ciències i de les Tècniques
    Idioma: català
    Adreça web: http://www.xtec.es/videoteca/series/insitu/htm/higiene.htm

  • Títol: La materia, un estudio educativo (paquet d'activitats JClic)
    Autora: Mariel López Arnaiz
    Idioma: espanyol
    Adreça web: http://clic.xtec.net/db/act_ca.jsp?id=3154 (cliqueu sobre Engega l'applet)
   
Informació complementària

Informació sobre els materials d'Internet a l'aula

Internet a l'aula és una actuació del Departament d'Educació i la Secretaria per a la Societat de la Informació que té com a objectiu la creació de materials curriculars basats en Internet. Fins al moment actual s'han preparat tres projectes amb continguts relacionats amb les ciències experimentals:

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la física i química