Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Fem química!
  Experiments de química a l'edu365
   

Fem química! és una proposta del portal educatiu edu365.com per commemorar l'any de la ciència. Consisteix en una sèrie d'experiments curiosos i senzills de muntar que es publiquen periòdicament cada tres setmanes durant els cursos 2006-2007 i 2007-2008.

Els guions dels experiments han estat elaborats per un equip de professors d'educació secundària (Josep Corominas, M. Teresa Lozano, Marta Segura, Josep M. Valls i Teresa Ventura) i estan destinats a l'alumnat de secundària, tant d'ESO com de batxillerat.

La pàgina té l'adreça següent:
http://www.edu365.com/eso/muds/ciencies/quimica/index.htm

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1) Accés a la pàgina de Fem química!

 

Hi podeu accedir des del portal edu365 fent el recorregut següent:
edu365 | Alumnes-ESO | Ciències de la naturalesa| Fem química!

També hi podeu accedir des del portal de la XTEC seguint aquesta ruta:
XTEC | Escola oberta | Ciències de la naturalesa | Fem química!

La primera activitat d'aquesta pràctica consisteix a accedir a la col·lecció d'experiments des de les dues rutes i a afegir l'adreça als favorits del vostre navegador. L'accés més habitual per a l'alumnat és a través de l'edu365 i, per tant, és el recorregut que haureu d'explicar a classe si voleu incloure aquestes experiències en la vostra programació.

Fem química!
Portada de Fem química!

Pràctica
2) Els experiments de Fem química!
 

Des de la portada s'accedeix a la col·lecció d'experiments publicats que es despleguen en forma de fitxes: imatges, descripció i preguntes, i també, material necessari i procediment que s'ha de seguir per reproduir l'experiència.

Els experiments es presenten de forma gràfica a través d'un vídeo, unes fotografies o uns dibuixos mitjançant els quals es pot observar el fenomen produït.

Experiment
Imatge d'un experiment

Un petit enunciat descriu o dóna detalls sobre les imatges; per exemple, s'indiquen les substàncies que s'usen, els canvis que experimenten, com es produeixen aquestes transformacions, en quant de temps, etc.

 
Bloc de Fem química!
I a continuació, es fan unes preguntes. Es convida els alumnes a donar-ne la resposta a través d'un comentari en un bloc. Una resposta correcta indica que s'ha sabut interpretar l'experiència. L'adreça del bloc és:
http://quimica.bloc.cat
 
En els experiments que es proposen només s'utilitzen reactius d'ús domèstic, llana d'acer, colorants alimentaris, vinagre, aigua oxigenada... però estan pensats per reproduir-los al laboratori de química, en presència d'un professor o professora. En aquest sentit, s'indica el material necessari per reproduir l'experiència i els passos que s'han de seguir.
 
Solució
Cada tres setmanes, a la mateixa pàgina es publica l'explicació científica de l'experiment i s'indica el nom dels estudiants que han donat una resposta correcta.
Aleshores, des de la fitxa de l'experiment, apareix desactivat l'enllaç al bloc.
 
Imprimir
Al peu de la pàgina, al costat de l'enllaç al bloc i a la pàgina de la solució, podeu observar la imatge d'una impressora. Si disposeu d'una impressora connectada a l'ordinador, feu un clic sobre la icona i observeu el resultat de la impressió. S'obté una còpia de l'experiència en paper i en format d'impressió.
   
Pràctica
3) El bloc de Fem química!
 
Fem química! reprodueix el model de la col·lecció d'experiments de física que es van publicar a l'edu365 durant l'any 2005 per celebrar l'any mundial de la física amb el títol Aquest any, física! i que es poden veure a l'adreça següent:
http://www.edu365.com/eso/muds/ciencies/fisica/index.htm

 

En aquella col·lecció, els alumnes enviaven la seva resposta a les preguntes plantejades als experiments per correu electrònic.

A Fem química!, el disseny de la col·lecció és el mateix, però les respostes dels estudiants es recullen en un bloc. Així, totes les intervencions queden publicades i poden ser llegides i comentades per tots els usuaris.

Podeu entrar en el bloc des de la portada de la col·lecció, des de la pàgina de cadascun dels experiments o directament a través de l'adreça següent:
http://quimica.bloc.cat

Entreu al bloc i observeu-ne l'estructura i el contingut.

Vegeu com a cada experiment de la col·lecció li correspon un article en el bloc. Tots dos, experiment i article, tenen el mateix títol. Els alumnes donen la seva interpretació a cada experiment fent comentaris a l'article corresponent. Els comentaris dels alumnes no es publiquen directament, sinó que prèviament són filtrats per l'administrador o administradora del bloc. Es publiquen tots els comentaris seriosos, siguin correctes o no des del punt de vista científic.

Al bloc també hi ha un article perquè el professorat pugui fer comentaris sobre els experiments o sobre les intervencions dels estudiants. És el primer article publicat i està situat a la part inferior de la pàgina. Es titula Opina sobre Fem química!

 

 

 

  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i de programari
    Necessitareu ordinadors amb connexió a Internet, un navegador i el Flash Player instal·lats, a més d'un canó de projecció.
  • Metodologia
    Per fer aquestes activitats cal treballar en una aula que disposi de canó de projecció al laboratori amb ordinadors connectats a Internet. Els alumnes treballaran en grups de dos.
    La presentació de l'activitat s'ha de fer al laboratori o en una aula que disposi de canó de projecció. Un cop s'han mostrat les imatges i s'ha llegit la descripció de l'experiència, es provoca un debat entre els alumnes que han d'idear hipòtesis per interpretar el fenomen observat; les preguntes formulades a la fitxa de l'experiència poden ajudar. En aquesta primera fase, s'hauria de respectar les opinions de tots els grups encara que no siguin correctes i fer-los intervenir en el bloc. Mentre uns fan el seu comentari en el bloc, els altres poden començar a muntar la pràctica.
    Per fer la pràctica, disposaran d'una còpia en paper amb la llista de material i els passos que s'han de seguir.
    Un cop acabada la pràctica, els alumnes elaboraran l'informe al quadern de laboratori o al full de la pràctica i faran un comentari al bloc si han canviat les seves idees prèvies.
    Es poden aprofitar les intervencions en el bloc per debatre l'experiència.
    El professor o professora pot esperar a la publicació de la solució per aclarir tots els conceptes o, si ho preferix, donar la solució un cop corregits els informes.
  • Material per a l'alumnat
    Els alumnes hauran de tenir el full de la pràctica i un llapis o un bolígraf.
  • Avaluació
    Es valorarà la participació en el debat previ, l'actitud i el treball al laboratori, l'informe i els comentaris al bloc.
  • Temporització
    Una o dues hores segons les experiències, ja que en alguns casos, caldrà esperar un temps a completar les reaccions.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Altres enllaços amb recursos sobre col·leccions d'experiments i reaccions químiques

  • Títol: Chemistry - by topic (animacions sobre estequiometria, equilibri químic, àcid-base, electroquímica, etc.)
    Autor: TIGER (Teachers' Institutional Graphics Educational Resource)
    idioma: anglès
    Adreça web: http://www.dlt.ncssm.edu/TIGER/chem1.htm
Informació complementària

Informació sobre blocs

Un bloc (weblog o bitàcola o dip) és un espai personal d'escriptura a Internet. És com un diari en línia que s'utilitza per escriure periòdicament. Cada article o post té la seva data de publicació, de manera que la persona que escriu (weblogger) i les que llegeixen poden seguir cronològicament tot el que s'ha editat i publicat.

Hi ha grups de treball col·laboratiu que utilitzen un weblog com a espai comú on comentar, opinar i escriure notícies relatives a la seva tasca. Dins d'aquest grup, un cas particular és el dels edublocs, relacionats amb el món de l'educació, que ofereixen unes possibilitats d'interacció molt interessants entre l'alumnat i el professorat, duent l'educació més enllà dels límits de l'aula de classe i de l'horari lectiu.

Podeu trobar més informació sobre blocs a:

  • Bitàcoles i sindicació de continguts
    Article de Jorge Franganillo i Marcos Antonio Catalán publicat en el número 15 (desembre 2005) de la revista BiD (textos universitaris de biblioteconomia i documentació) de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.
    http://www2.ub.edu/bid/consulta_articulos.php?fichero=15frang1.htm

Hi ha diversos serveis de manteniments de blocs, alguns dels quals permeten administrar blocs gratuïtament i sense necessitat de gaires coneixements tècnics. Es pot crear i coordinar un bloc, escriure, esborrar i reescriure articles, moderar els comentaris dels lectors... En són un exemple:

  • Blocat (servei de publicació i manteniment de blocs en llengua catalana)
    És un projecte de l'associació AXSICAT (Associació per a les Xarxes Socials a Internet en Català).
    http://www.bloc.cat
 

 

 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la física i química a secundària