D202: Projectes europeus i les TIC

Mòdul 4: Eines per treballar col·laborativament

Pràctica 4

Taula de continguts

Compartir idees - FreeMind

Per compartir idees utilitzarem un programa que es diu FreeMind. Aquest programa és molt útil per fer mapes mentals, que són una eina que ens permet estructurar i organitzar els nostres pensaments i compartir-los amb els altres. Teniu més informació sobre mapes mentals al mòdul 6.

Descarregar FreeMind

FreeMind és una eina de programari lliure i es pot descarregar des de la pàgina http://freemind.sourceforge.net/. Per descarregar-la cal anar a la secció “Download and Install”1).

Una vegada descarregada i instal·lada ho tindrem tot llest per començar a treballar.

Una de les coses importants que notarem utilitzant aquest programa és que no hi ha normes a l’hora de generar Mapes Mentals, ja que el que se’ns ofereix és la possibilitat de treballar, com diu el nom del programa, amb la ment oberta.

Començar a organitzar idees

Com exemple crearem una mapa mental per a una activitat de tutoria.

Començarem engegant el programa, seleccionarem en el menú “Archivo” l’opció “Nuevo” i així crearem un nou mapa mental. El que el programa posa automàticament al centre de la pàgina és el node2) central que utilitzarem per generar el nostre arbre d’idees. Podrem canviar el nom del node central fent doble clic; en aquest exemple canviarem el text i escriurem “Projecte Col·laboratiu”.

Ara afegirem una branca de l’arbre amb l’ordre “Nuevo nodo hijo” del menú “Insertar”, i anomenarem aquest node “Professors”. De la mateixa manera, si mantenim seleccionat l’últim node creat, sorgirà un node fill al qual donarem nom de persona (podem escollir el nom que més ens agradi). Com que volem que, al mateix nivell de l’arbre que el nom que hem introduït n’hi hagi d’altres, tenim dues opcions per crear aquests nodes; l’una és el mètode utilitzat anteriorment en què hem creat un node fill seleccionant el node pare (o sigui el node d’on es genera la nova branca), i l’altra és seleccionar un dels nodes fills i crear un altre node amb l’opció “Nuevo Nodo Hermano” del menú “Insertar”.

Farem el mateix procediment partint del node arrel per crear la branca de l’alumnat.

Moure Nodes

Si els nodes us semblen que estan molt junts, cadascun d’ells es pot moure sel·leccionant-lo i arrossegant l’el·lipse que hi apareix tot movent el ratolí a un dels costats del node. Per afavorir la lectura de mapes molt complicats, sobretot si alguns nodes tenen molts fills, es poden tancar algunes branques prement una sola vegada sobre el node que ens interessa; si tornem a prémer, el node es tornarà a obrir.

Icones

Cada node pot tenir una o més icones. Per afegir una icona a un node cal seleccionar-lo i fer un clic sobre la barra d’icones que hi ha a l’esquerra de la pantalla de dibuix.

Una altra manera d’inserir una icona és anar al menú “Insertar” i seleccionar l’opció “Icones” (que dóna una descripció per a cada una d’elles).

Podem assignar a cada node més d’una icona (i podem triar la que més ens agradi sempre que tingui un sentit en el treball que estem desenvolupant).

Donar format als nodes

En el menú “Formato” podem organitzar el nostre arbre d’idees per tal que algunes seccions tinguin un format diferent. Si mantenim un node seleccionat, podrem aplicar-li diversos estils. Ara en resumirem els més destacats:

Afegir elements avançats

Finalment anirem afegint elements que poden ajudar-nos a completar un mapa d’idees.

Si volem evidenciar una idea o un grup d’idees (per exemple una branca de l’arbre) cal seleccionar els nodes que volem evidenciar i dintre del menú “Insertar” escollir l’opció “Nube”4).

Per afegir una imatge al nostre mapa hi ha l’opció “Imagen” (Seleccionar arxiu o enllaç) dins del menú “Insertar”, que posarà la imatge que hem triat en el node seleccionat.

Es poden incloure també arxius d’altres formats (en aquest cas seran enllaços externs) com arxius de text, pdf, arxius d’àudio, etc. Els inserirem des del menú “Insertar” escollint l’opció “Enlace” (Seleccionar Arxiu). A aquest arxiu s’hi pot accedir des del nostre mapa fent un clic sobre el node en què s’ha posat l’enllaç5).

Exportar l'arxiu

Els arxius de FreeMind poden ser exportats en diversos formats per ser intercanviats. Si seleccionem l’opció “Exportar” del menú “Archivo” veurem totes les possibilitats d’exportació que tenim. Podem guardar l’arxiu com a pàgina html, xtml6), pdf, Imatge png o imatge jpg, per citar els formats més comuns d’intercanvi. És aconsellable provar la presentació dels diversos formats perquè alguns (per exemple html o xhtml) podrien donar-nos sorpreses en el resultat final de l’exportació.

Nota final

Provar de demanar a l’alumnat de fer individualment mapes mentals anònims basats en una paraula o concepte senzill i conegut (xocolata, felicitat, batxillerat, escola, primavera...) és una activitat molt interessant per treballar la creativitat, la col·laboració i la pluja d’idees.

L’alumnat tendeix a considerar-se poc creatiu, i sovint aprèn a témer quan el professorat demana una mica d’originalitat en les seves produccions.

Un mapa mental com aquest serveix perquè descobreixin que aquesta por és injustificada, i perquè prenguin consciència que simplement per ser ells mateixos, amb les seves vivències, són diferents, genuïns, insustituibles, i per tant, susceptibles d’ensenyar i aprendre coses dels altres.

Un cop ha acabat els seus mapes, l’alumnat els comparteix, mira d’esbrinar qui és l’autor de cada mapa (cosa que normalment resulta molt senzilla perquè es coneixen) i pren consciència de la seva rica diversitat.

Exercici

L’exercici que heu de fer relacionat amb aquesta pràctica és un mapa mental basat en la paraula “xocolata”.

No hi ha restriccions sobre el contingut que poseu en els nodes. Per a més informació podeu anar a la secció exercicis.

1) Podeu mirar una mica més el web de FreeMind per familiaritzar-vos amb els Wiki, dels quals parlarem en el Mòdul 5.
2) Segons Wikipedia: “Un node és un punt d’intersecció o unió de diversos elements que conflueixen en el mateix lloc”. En el nostre cas és un element de text, o millor dit una idea, connectada a altres idees per mitjans de signes, o línies.
3) És un error de la traducció del programa; la paraula correcta hauria de ser “Negrita”.
4) Podem canviar el color del núvol des del menú “Formato”.
5) L’enllaç és visualitza gràficament amb una fletxa que apunta a la dreta.
6) Un altre estàndard per a la creació de pàgines web.