Enrera Mòdul 3
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital---
Pràctica 

 
 El punt de vista de la càmera

Quan es parla de punt de vista de la càmera es fa referència a la posició on es troba situada en funció de la qual s'obtindrà un resultat determinat.
Si la càmera és més alta que els subjecte el resultat serà un pla picat
Si es troba a la mateixa alçada que la cara del subjecte el pla resultant serà natural.
Si es troba per sota del subjecte obtindrem un pla contrapicat.
 

Pla picat molt forçat d'un alumne 
Pla natural fet amb el tele
Pla contrpicat

Cadascun d'aquests plans aporta una significació particular a la foto.  Els naturals mostren un punt de vista normal i per tant no matisen el significat de la foto.  Els picats empetiteixen els subjectes i de forma inconscient, en veure'ls, es té la percepció de quelcom que es troba per sota de nosaltres.  Justament al contrari dels contrapicats que tendeixen a enaltir els subjectes.

Aquests conceptes no tindrien gaire rellevància en el nostre món escolar si no fos per la gran diferència de grandària que sovint hi ha entre alumnat i professorat. 
A més a més el punt de vista dependrà sovint de l'alçada del mestre o de l'alumne.
Quan el/la mestre fa fotos dels nens els plans surten picats i si l'alumne en fa dels mestres surten contrapicats. El resultat reprodueix l'esquema de dominants i dominats. Gegants i nans. Mestres i alumnes en un sentit no desitjat.
Caldrà posar una atenció especial a situar el punt de vista de la càmera de forma que no reprodueixi significats no desitjats.

Per fer els plans naturals caldrà tenir la prevenció de situar la càmera més baixa. Fotografiar asseguts o acotxats. 
El teleobjectiu  - en les càmeres digitals el zoom tancat al màxim -  us ajudarà a mostrar plans naturals i més espontanis.
 

Els plans picats - talment com els aeris - tenen una vàlua important per la seva capacitat descriptiva.  Caldrà utilitzar-los  per bé que sovint un efecte indesitjat  col·lateral seran les imatges picades dels alumnes.  Cal valorar en tots els casos si el que es vol és mostrar l'activitat o la imatge d'un noi o noia. 
 

  • Nota:  Totes les fotografies han estat fetes amb una càmera digital Sony Mavica-73
.
La primera capa

Hi ha diferents modalitats de treball per a feines diferents. A la pràctica 3 se us ha donat unes imatges preparades, per començar. Ara ja les prepararem conjuntament per treure'n tot el profit i veure com deixar "foradades" les imatges amb les seves transparències perquè unes es puguin posar dins unes altres i que totes es vegin en una sola.

Afegir capes

Les vies per afegir capes noves són diferents. Podreu crear capes noves o duplicar la capa activa des del menú Capas.

La forma més habitual de fer capes noves és la d'afegir elements nous a la imatge mitjançant el procés de copiar una selecció d'una imatge (Control + C) i enganxar-la sobre una altra com a capa nova (Control + L).

Vegeu-ne un exemple pràctic.
 

Se us proposa fer una composició d'imatges que combini la capa original de la imatge de la Seu Vella de Lleida amb els dibuixos dels nens i del còmic.

La primera imatge i les dels nens estan a continuació. Les podeu obtenir individualment fent clic al botó dret del ratolí i guardant a disc:

Imatge Son-goku
Imatge Seu de Lleida

Imatge nen 1
Imatge nen 2
Imatge nena 1
Imatge nena 2

El procés serà senzill i repetitiu. Aneu a la primera finestra on teniu Son-Goku i, mitjançant la vareta màgica, seleccioneu la seva figura. 
Més endavant, es farà una petita descripció de la vareta màgica. Només dir que servirà, en aquest cas, per copiar i enganxar en capa nova únicament la silueta de les figures seleccionades sense el seu fons en blanc.
Si observeu la finestra principal, la de les eines, a sota teniu activades les propietats i els controls de cada una de les eines. Mireu que, un cop seleccioneu la vareta màgica, el llindar estigui a 15 o 16. Aquest lliscador provoca que es faci una tria similar quant a colors. Ja que, en aquest cas, el blanc és fàcil de destriar, el llindar és el normal perquè us funcioni bé la selecció:

Cal seleccionar amb la vareta màgica  primer el color blanc i tot seguit invertir la selecció
(Selecciona / Inverteix).

Un cop el tingueu seleccionat, el copiareu i l'enganxareu sobre la imatge original com a capa nova.

Tot seguit, fareu el mateix amb la resta de dibuixos seguint el mateix procediment. No feu gaire cas de les proporcions dels dibuixos que veureu per pantalla i dels que treballareu vosaltres, ja que cal reduir una mica el pes dels arxius i no coincideixen en proporcions, però sí en procediment.

Un cop tingueu totes les figures enganxades, és a dir, totes les capes fetes, caldrà organitzar-les de manera que la imatge resultant sigui prou equilibrada i agradable. Caldrà utilitzar la finestra de Capes, canals i camins per seleccionar una de les capes i fer desplaçaments seleccionant primer la capa per tractar, i el comandament Capes / Pila del menú Capes per canviar l'ordre de la pila. Feu la composició que més us vingui de gust, no necessàriament aquesta.

Fusionar les capes

Un cop estigui finalitzada la col·locació de les figures, podeu donar la composició per acabada. 
Caldrà fusionar la imatge i guardar-la. Aquesta operació, en el cas de seguir portant-la endavant, farà irrecuperable el procés i no podreu recuperar les capes treballades un cop desada la imatge al disc. Un cop tingueu clar aquest punt, accediu al menú Imatge/Fusiona les capes visibles.

Apareixerà una nova finestra de diàleg. Marqueu la segona opció i executeu D'acord.

Finalment, podeu certificar la capa única fusionada a través de la finestra de Capes,canals i camins:

Aquest resultat també és possible de forma directa desant la imatge al disc en format JPG. La darrera de les possibilitats és fusionar capa per capa, com ja vau fer, amb l'eina Capes / Fusiona al capdavall.