Enrera Mòdul 3
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital---
Pràctica 

 
La composició

La composició és un aspecte nou que cal afegir a l'enquadrament tractat a la pràctica anterior. La composició es refereix a la manera com estan repartits els subjectes dins d'una fotografia.
 
La norma de composició estàndard és la regla dels terços.
Aquesta regla afirma que si es divideix l'amplada i l'alçada del requadre de la foto en tres parts es creen  quatre punts, a les interseccions de les línies divisòries,  que estableixen les zones de màxima atenció del quadre fotogràfic.
Aquests punts s'anomenen punts auris. Les línies divisòries s'anomenen línies àuries. Les zones al voltant dels punts seran les zones àuries.
En funció d'aquests punts i línies s'hauria de fer la composició de la imatge de manera que els elements que es vulgui destacar estiguin situats a l'entorn d'aquests punts o línies. 

La regla dels terços es basa en una característica fisiològica dels nostres ulls. Quan es mira una imatge els nostre cervell cerca referències i se situa dins l'espai fotogràfic de manera que les zones  de màxima percepció corresponen a les zones àuries.
 

Hi ha imatges que trenquen expressament la regla dels terços per aconseguir efectes estètics, fet plausible si es fa de forma conscient. 
Sovint, però, es posen els elements mal compostos de forma inconscient. 
La reflexió a l'entorn de la composició  i la regla dels terços pretén millorar les composicions de les vostres fotografies.

Un exemple clar de l'ús de les linies àuries la trobaríem a l'hora de situar l'horitzó dins d'una fotografia.  Segons la regla dels terços hauríem de situar-lo a la línia superior o a la inferior en funció de si volem ressaltar el cel o volem ressaltar el terra. En tot cas mai, hauria de ser al mig. Ben segur que si mirem les nostres fotos trobarem que en la majoria dels cassos la línia de l'horitzó divideix la imatge pel mig. 
 
 


 
La  paleta de capes

Per fer visible la paleta de capes, teniu dues possibilitats: o bé a través de l'arxiu de treball a Diàlegs / Crea nou desplegable / Capes,canals i camins:

O bé a través de la mateixa opció al desplegable de l'esquerra, on teniu les mateixes possibilitats:

Apareixerà, llavors, la nova paleta de capes, on es recullen tota una sèrie d'eines noves:

Podreu accedir a tot un seguit de funcions. Assenyalem les més importants:

Es pot treballar sense tenir la paleta activada. Si la teniu oberta, us ajudarà a situar-vos. 
Per defecte, les capes s'anomenen Capa 1, 2...  Si voleu, podeu canviar el nom fent clic amb el botó dret del ratolí i activant Edita atributs de la capa.


I s'obrirà un nou quadre de diàleg on podeu canviar el text del nom de la capa. Aquesta acció també és possible escrivint, directament, a damunt de la capa fent un clic de ratolí:


 

Hi ha, també, altres funcions dins la paleta de capes que cal conèixer. Des del quadre de Capes podeu canviar el nom de la capa, a més d'altres aspectes com: el grau d'opacitat (una opacitat 0 faria que la capa fos totalment transparent i a la inversa).
Proteger la transparència: és a dir, reservar les zones on no hi ha color. Si activeu aquesta opció, no podreu modificar ni afegir res a la capa, tret de les zones on ja hi ha imatge.
Si no heu de fer un treball molt específic, no és una opció necessària.

També podeu protegir una capa de modificacions amb l'eina de l'àncora.

El menú de capes

Des del menú de Capes podeu accedir, en part, als mateixos comandaments que des de la paleta. Sovint, les mateixes ordres es poden assolir per diferents camins.
Hi ha un seguit de comandaments sobre els quals val la pena incidir per la seva importància:

El comandament Suprimeix la capa us permetrà esborrar una capa no desitjada. 
El comandament Nova capa us permetrà crear una capa nova.
El de Duplica la capa duplicarà la capa que tingueu activa. 

També s'obriran submenús nous:


El comandament Pila organitza diferents opcions que us permetran ordenar les capes cap a dalt o cap a baix fins a ubicar l'objecte al lloc on el vulgueu. 
El comandament Fusionar convertirà diferents capes en una sola, a partir de la que tingueu seleccionada, de dues en dues, cap a baix...

Un exemple per practicar

Baixeu-vos els arxius bici1.xcf i bici2.xcf fent clic als arxius o amb el botó dret del ratolí opció Anomena i desa la imatge.

Obriu les imatges. Observeu que el fons és transparent, per això, tenen la quadrícula de fons en forma d'escacs. Aquesta operació s'ha fet per a vosaltres, ja que s'explica una mica més endavant amb la vareta màgica (tot arribarà, però ho necessitàvem per començar a explicar).

Creeu un nou arxiu de mides 200 x 196 i de fons transparent (pareu atenció, ja que resulta important per treballar amb elements sense fons). Per crear-la amb fons transparent, activeu les opcions avançades:

Seleccioneu-ho tot i copieu tot el contingut de l'arxiu bici1.xcf obrint la imatge, seleccionant i copiant-ne tot el contingut.
Amb el arxiu nou en blanc seleccionat, enganxeu amb l'opció Enganxa:

Si acudiu ara a:

observareu que la capa nova queda com a selecció flotant. Podeu fixar-la amb:

i us quedaran definitivament les dues capes consolidades.

Feu exactament el mateix amb l'arxiu bici2.xcf, i així tindreu, aproximadament, això:
Activeu el menú de capes (Diàlegs / Crea nou desplegable / Capes,canals i camins) i canvieu-ne els noms per definir-ne amb claredat el contingut fent-hi doble clic a damunt i atorgant el nom de: roda, maneta o manillar, etc.

Abans de modificar:

I un cop modificat:

Manipuleu les dues capes per variar l'opacitat (lliscador del 100%) i, amb l'eina de moure, disposeu els dos elements per fer una composició atractiva...

També podeu afegir un color blanc de fons seleccionat el blanc i pintant amb el pot de pintura amb la capa de fons seleccionada.
O posar la maneta a davant lliscant la capa al mig o portant la capa a davant mitjançant el menú o manualment.
Proveu, també, les diferents possibilitats: canviar l'ordre de capes, guardar com un arxiu sense capes, afegir una capa nova amb un element més petit... Les possibilitats són força grans!