![]() |
Mòdul
1
![]() |
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital![]() |
Pràctica ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tradicionalment, quan pensem en obres clàssiques ( els intents més efectistes de plasmar la realitat que ens envolta ) com a precursors del disseny d'imatge actual, el nostre cap pot visualitzar obres tan conegudes com aquestes:
Totes elles reflecteixen un caràcter dinàmic d'intentar plasmar una idea, suggerir una realitat, una història o un pensament. Era el bressol de l'actual fotografia. Abans, la representació visual de qualsevol objecte o escena s'havia de referir al seu aspecte superficial. Inclús Miquel Angelo Buonarroti o el mateix Goya, quan pintaven els "frescos" damunt del guix de les parets amb les espelmes als barrets havien de mesurar la intensitat de la força del pinzell i la direcció, ja que la "traçada" de la "pinzellada" damunt el guix pràcticament era única, irrepetible, imborrable. A la primera tot havia de ser magistral, ja que no hi havia peu a una segona oportunitat. A l'igual passava en el camp escultòric, cada cop damunt el marbre i la pedra representava una facció irrepetible. ![]() Les noves tecnologies, i en particular les noves formes de captar, manipular i reproduir les imatges, aportaran nous models matemàtics tan complicats com efectistes que convergeixen en unes normes pròpies de tractament visual. La perspectiva, la representació, el cromatisme o la intencionalitat és tan variable com efectista. Com a espectadors de l'obra feta ens haurem de basar en la nostra vista per deduir, a través d'una gimnàstica visual, tot allò que l'autor ens vol explicar. Tota una història personal descrita en un instant irrepetible: ![]() Per sort, els mitjans digitals actuals en general i els d'imatge en particular, si bé comporten tota una sèrie de farregoses i incòmodes explicacions tècniques, presenten com a característica didàctica comuna el caràcter manipulatiu de les mateixes. I encara més: El seu fabulós i enorme poder comunicatiu bidireccional. Ara bé, el coneixement bàsic del que hem anomenat "gimnàstica visual de lectura icònica", resultarà bàsic com a pilar de partida. La gran diferència entre les basseroles dels estudis de la imatge dels renaixentistes i les representacions icòniques actuals radica en que avui les imatges ja no es defineixen a partir del seus aspectes més superficials o intencionals ( el raig de llum que il·lumina la Verge, l'agonia i expressionisme del Guernica de Picasso, la presunta rialla de la Gioconda, els jocs de llum impressionistes, els desgarraments emocionals de les fotos de guerra de Capa, les injustícies socials de Salgado... ) sinó amb la definició del conjunt de mecanismes que fan de les imatges mateixes tota una interacció entre l'espectador i el seu autor.
|
|
![]() |
Desenvolupament
de la pràctica
Intentareu jugar una mica amb els punts de vista o enquadraments d'una imatge. Suposeu que agafeu un foli en blanc i dibuixeu un rectangle proporcional a la mida del foli, i que retalleu la seva part interior. ![]() Oi que canvia el punt de vista? ![]() ![]() Als programes de retoc d'imatge,
a més a més d'exercir de funcionalitat directa visual, el
fet d'apropar o allunyar la imatge també té finalitats similars
a la practicada.
Enquadrament de la imatge al vostre gust de treballTot i que més endavant ja es parlarà de l'enquadrament en si mateix, i de les teories que el fan més apte per a la composició, ara es parlarà dels mitjans que us ajudaran en la tasca pròpiament dita al processador d'imatge.
- Ara necessiteu obrir la imatge des del programa. Aneu al menú Fitxer/Obre i trieu l'arxiu que acabeu de guardar (cotxe00.jpg). ![]() - Feu servir l'eina de percentatge d'augment que trobareu a la part inferior de la finestra nova que teniu oberta, amb la visió completa de l'arxiu. Proveu diversos percentatges:
-També teniu una tercera opció per modificar el percentatge de visió, que és acudir al menú. S'obrirà una nova finestra interactiva, on podreu aplicar un determinat nivell de visió i navegació lliscant el ratolí per dins d'aquesta finestra o fent lliscar el nivell de zoom a la part inferior. Pel sistema de treball dels punts descrits que us sembli més còmode, feu una aproximació damunt el vidre de davant del cotxe gran del primer pla. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Un cop heu definit la porció de realitat que més us agrada (com si miréssiu pel marc), trieu l'eina d'escapçar, que serveix per retallar imatges. ![]() Doncs bé, curiositats a banda, tot començant per un angle (pot ser el superior esquerre o qualsevol), i sense deixar anar el botó esquerre del ratolí, seleccioneu de dalt a baix i en diagonal tota la part de la fotografia que vulgueu retallar. Deixeu anar el botó quan finalitzeu la selecció.
- En cas de voler desplaçar alguns dels tiradors, sempre ho podeu fer si estireu des d'un dels quatre. - Un cop esteu d'acord amb la selecció per retallar, teniu dues opcions: canviar la mida, o bé escapçar. Per transformar tot el canvi de mida d'imatge i punt de vista amb allò que heu seleccionat, trieu: - Si decidiu imnmediatament que heu comès alguna pífia involuntària, penseu que tot té remei. Immediatament acudiu al menú
![]() |