DEP1: Estratègies TIC per a l'educació primària

Mòdul 6: El canó de projecció

Pràctica 1

La pissarra digital per treballar la diversitat

El coneixement de la diversitat cultural del nostre món ens fa ser més humans i entendre aquelles coses que, des d’una perspectiva limitada, en moltes ocasions ens fan por i ser intolerants.

No només treballareu amb eines que us permetran acostar-vos una mica més als diferents entorns culturals del nostre món, sinó que també treballant en grup podreu compartir-los de manera natural.

És tant important l’ús d’aquestes eines com la manera d’organitzar els grups de treball i els continguts. Tot el procés ha de ser educatiu i suposa, en sí mateix, la creació dels entorns d’aprenentatge.

Proposta didàctica

Agrupareu els alumnes amb un màxim de tres, tenint en compte d’on són o d’on venen: alumnes que vinguin d’Andalusia, del Marroc, de Sud Amèrica, d’Eupoa... o que siguin autòctons (podeu aprofitar també alumnes que, tot i portar temps a casa nostra, van venir d’una altra comunitat o pais).

Els proposareu el següent guió de treball:

Aspectes importants a tenir en compte

Per poder fer un bon desenvolupament del tema, heu de treballar un seguit d’aspectes intel·lectuals, que ajudaran a l’alumne a que la informació recollida i exposada es converteixi en coneixement. Per aquest motiu, l’alumne ha d’haver treballat amb antel·lació:

Programari necessari
Un tractament de textos com el writer de l’open office Softcatalà.
Un programa de mapes conceptuals CmapTools.
Un programa de presentació, i lógicament la pissarra digital.Softcatalà.

Aquests recursos han d’haver estat treballats amb antel·lació, aixì com les tècniques emprades (treball cooperatiu, recerca d’informació i les tècniques d’elaboració d’esquemes).

Altres experiències relacionades amb aquesta pràctica.

Treballeu els paisos d’Europa. La mateixa estructura pot servir per treballar i aprofundir en l’estudi de qualsevol país o comunitat autónoma.

Treballeu les èpoques de la història. Cada grup d’alumnes es pot especialitzar en una època històrica. Això si, el mestre ha de donar molt acotadament on poden treure la informació. Aquest darrer aspecte és molt important a primària, on la gran quantitat de pàgines pot despistar més que no pas ajudar.

Prepareu una tutoria. Amb grups de tres alumnes, preparen diferents temes sobre unes lectures donades pel mestre. Aquestes lectures mostren actituds de comportament i han de poder fer reflexionar i debatre el tema dins del grup. Un cop debatut, els alumnes preparen una presentació que exposaran a la classe amb la pantalla digital.