En les activitats de joc de memòria s’han d’anar descobrint parelles d’elements iguals o relacionats entre ells, que es troben amagats. En cada tirada es destapen un parell de peces que es tornen a amagar si no fan parella. L’objectiu és destapar totes les parelles.
Cada una de les caselles del plafó on es construeix el joc pot contenir un recurs (imatge, so o animació) o bé un text.
Les caselles que formen les parelles poden tenir el mateix contingut, o bé continguts diferents relacionats entre ells i que poden ser de diferents tipus.
Quan es construeix l’activitat, des del JClic Autor només es veuen la meitat de les caselles que tindrà el joc, és a dir una casella per parella. Per tant, un joc de memòria de 6 parelles tindrà 12 caselles, però al plafó on es construeix només se’n veuran 6.
Es poden crear tres tipus de jocs de memòria:
L’objectiu d’aquesta pràctica és crear un joc de memòria format per parelles d’elements diferents i de diferents tipus: gifs animats i text.
Per fer aquesta pràctica necessitareu els fitxers un.gif, dos.gif, tres.gif, quatre.gif, cinc.gif, sis.gif, set.gif, vuit.gif, nou.gif i deu.gif, que es troben a l’arxiu modul3.zip.
Poseu en marxa el JClic Autor, i obriu el projecte modul2.jclic.zip.
Aneu a la pestanya Mediateca i amb el botó afegiu els recursos un.gif,dos.gif, tres.gif, quatre.gif, cinc.gif, sis.gif, set.gif, vuit.gif, nou.gif, deu.gif. Les podeu seleccionar totes de cop amb l’ajuda dels botons Majúscules o Control.
Aneu a la pestanya Activitats, afegiu una nova activitat al projecte, del tipus Joc de memòria, i anomeneu-la memory.
Aneu a la pestanya Plafó.
Feu clic a la primera casella i, un cop oberta la finestra de contingut de la casella, feu clic al botó .
Seleccioneu la imatge un.gif de la mediateca i confirmeu l’ operació amb el botó D’acord.
Feu el mateix procés en cada una de les caselles triant els fitxers dos.gif, tres.gif, quatre.gif, cinc.gif, sis.gif, set.gif, vuit.gif, nou.gif, deu.gif
Marqueu l’opció de Contingut alternatiu que hi ha a la part superior dreta del plafó i feu clic sobre el botó ALT per introduir els segons elements de les parelles.
Teniu de nou el plafó amb les caselles buides. Feu clic a la primera i, a l’espai per introduir el text de la finestra de Contingut del plafó, escriviu: one. Confirmeu amb D’acord.
Feu el mateix amb cada una de les caselles del plafó. Es tracta d’escriure els nom dels números de l’1 al 10 en anglès: one / two / three / four / five / six / seven / eight / nine / ten
Teniu en compte que heu d’escriure cada nom a la mateixa casella on abans heu col·locat la imatge corresponent.
Un cop ple el plafó de contingut alternatiu, feu clic sobre el botó Estil del plafó i feu que el fons de les caselles sigui negre, la lletra blanca amb ombra taronja, i del tipus Comic Sans MS, mida 28.
Fent-ho des d’aquest botó i no des de la casella, les propietats s’aplicaran a totes les caselles i no caldrà fer-ho una per una.
Els plafons s’han de veure de la següent manera:
Escriviu els missatges de l’activitat, que poden ser Find the numbers / OK, i doneu-hi format triant el color de la lletra i del fons, el tipus de lletra i la mida.
Canvieu el color de les finestres amb la finalitat que siguin similars a la imatge.
Comproveu el funcionament de l’activitat.
Tanqueu la finestra de proves i deseu el projecte.