D138: Logopèdia i TIC

Mòdul 4: Lèxic (Anna Fontelles)

Pràctica 3

L'entorn Clic

El Clic és un programa amb molta acceptació que disposa de força paquets d‘activitats. Mestres i professors han anat desenvolupant materials per a la seves classes que, un cop organitzats i classificats, constitueixen una interessant font de recursos.
Aquests materials es publiquen:

Si es volen crear noves activitats és de gran utilitat consultar l‘ajuda del programa. Així mateix, existeix un curs telemàtic de desenvolupament de materials Clic. http://clic.xtec.cat/ca/jclic/curs.htm

En aquesta pàgina trobareu tota la informació i els programes auxiliars per a crear activitats noves, així com informació sobre el JClic, que permet visualitzar els paquets d’activitats incrustats en una pàgina web directament des d’Internet.
Si creeu un paquet d’activitats Clic que considereu interessant, el podeu enviar seguint les indicacions que trobareu a: http://clic.xtec.cat/ca/act/colabora.htm

Exploreu el Clic

  1. Entreu a la zona Clic. Podeu accedir-hi des de la pàgina d’inici de l’xtec | escola oberta | racó del clic i clicant l’enllaç de la zona Clic.
  2. Per a cercar una activitat, cliqueu la icona de biblioteca.
  1. Quan entreu a l´activitat, hi trobareu una fitxa amb una breu explicació de l‘activitat acompanyada d’una il·lustració, els autors, l’àrea, el nivell i altres informacions. També hi trobareu els fitxers per baixar-la i instal·lar-la al vostre disc.
  2. Baixeu-vos el paquet: Què ens posem? i instal·leu-lo en JClic o Clic.
  3. Feu les activitats proposades.
  4. Fixeu-vos que, a l’extrem inferior esquerre hi ha dues fletxes per a passar d’activitat o tornar enrera. També hi ha una bandera verda que permet reiniciar l’activitat. Observeu que algunes activitats disposen també d’una opció d’ajuda.

Els diccionaris

El diccionari DIDAC

El DIDAC és un diccionari de la Gran Enciclopèdia Catalana que en la versió informàtica es pot consultar a través del portal edu365.cat
El diccionari DIDAC es caracteritza per tenir un llenguatge clar i senzill.
Per utilitzar el DIDAC heu d’estar connectats a Internet.

  1. Activeu el DIDAC des de l ‘Escriptori | DIDAC, o bé accediu-hi amb el cercador. Si us ho demana, podeu utilitzar el vostre identificatiu i contrasenya de la XTEC.
  2. Escriviu la paraula que vulgueu buscar a l’espai destinat a aquesta finalitat (a la part superior de la pantalla) i feu clic a Cercar.
  3. Observeu com les flexions de la paraula entrada estan escrites totes senceres i no s’empren abreviatures per explicar les característiques morfosintàctiques, tal com passa en els diccionaris per a adults.
  4. Podeu accedir a la definició de qualsevol paraula del text fent-hi doble clic.
  5. El DIDAC incorpora unes làmines temàtiques a les quals s’accedeix per les icones situades a la part inferior dreta de la pantalla. Feu-hi clic al damunt i us apareixerà l’Índex de les làmines agrupades per temes.
  6. Per exemple: Cara.
  7. Si passeu el cursor per damunt observareu com apareix el nom dels diferents elements actius.
  8. Si hi feu clic, observeu com apareix la definició del nom actiu en aquell moment.
  9. Podeu tornar a la làmina fent clic al Títol de la làmina subratllat que apareix al final de la definició.
  10. Com en qualsevol pàgina web, podeu imprimir les pantalles del diccionari amb el menú Archivo|Imprimir.
  11. Igualment podeu seleccionar els diferents elements de gràfics i text de la pantalla, copiar-los: menú Edición|Copiar i enganxar-los: menú Edición|Pegar en un editor de text o de gràfics.
Altres diccionaris

Aneu a la Pàgina d’inici de l’edu365 i cliqueu a Primària| Acollida|Diccionaris català-àrab, català-urdú, català-xinès.
Són uns vocabularis temàtics infantils il·lustrats. Les paraules s‘han agrupat per camps semàntics.
Inclouen la fonètica de les paraules en català i en els altres idiomes, anomena els principals elements de les diferents cultures.