Enrera
Mòdul 8
Discapacitat motriu i TIC
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
PROGRAMES QUE FACILITEN LA NAVEGACIÓ
 
Pràctica
Algunes persones amb discapacitat motriu no en tenen prou amb les adaptacions pròpies dels navegadors. Necessiten eines més ajustades a les seves possibilitats personals. En aquesta pràctica s’explicaran alguns programes que poden ser d’utilitat.
 
 

Navegadors estàndards amb diferents opcions d’accessibilitat

Com ja hem vist en la pràctica anterior, no tots els navegadors presenten les mateixes opcions d’accessibilitat. Per tant, cal triar el navegador que més s’adapti a les necessitats de l’alumne/a. Actualment el navegador més utilitzat és l'Internet Explorer, ja que és el que ve instal·lat amb qualsevol ordinador que tingui com a sistema operatiu el Windows. Ara bé, de navegadors n’hi ha d’altres que es poden descarrregar d’Internet i que poden oferir certs avantatges.

 
  • Aneu a la pàgina de Softcatalà http://www.softcatala.org/navegadors.htm i comproveu els diferents navegadors en català descarregables de manera gratuïta: Opera, Netscape, Mozilla Firefox... Llegiu la breu descripció de cada navegador i veureu que cadascun té les seves pròpies opcions d’accessibilitat. Un dels que ofereix més possibilitats a nivell d’accessibilitat és l'Opera.
 
 
Pràctica

Navegadors amb accés alternatiu

També existeixen navegadors amb accés alternatiu. Es controlen mitjançant el teclat. Alguns dels navegadors alternatius més utilitzats són:

 
  • Navegadors només-text. Són navegadors que només obren el text de la pantalla i, utilitzats conjuntament amb un programa lector de pantalla, possibiliten l’accés a persones amb deficiències visuals o a persones que no saben llegir.

    Lynx és el navegador només-text més popular. És de lliure distribució i es pot descarregar a http://lynx.browser.org/.

 

  • Navegadors parlants. Són navegadors lectors de pantalla o navegadors de veu. En podem trobar diferents en anglès: el HPR ( Home Page Reader) de IBM, el Simply WEb...  

    En Jordi Lagares va crear el Navegador Web Parlat que, a més a més de ser un navegador de veu, permet navegar utilitzant un teclat virtual que, mitjançant l’escaneig, permet executar diferents funcions: avançar pels vincles, activar-los, desplaçar-se per una pàgina...

teclat virtual del Navegador Web Parlat
 

És un programa que pretén facilitar la navegació per Internet tant a persones amb discapacitats motrius com a persones amb deficiències visuals.

Aquest programa, però, està en fase experimental i presenta moltes limitacions: no funciona correctament amb algunes targetes de so, no funciona bé amb pàgines que presentin marcs, ignora els marcadors o etiquetes excepte els vincles i les imatges... El seu funcionament és millor en planes amb només text i vincles.

 
 
Altres programes que poden facilitar la navegació
 
Hi ha altres programes que, utilitzats conjuntament amb el navegador, poden facilitar l’accés a Internet a moltes persones. Així, tenim:
 
 

1.     Programes d’escaneig

Programes com l'ScreenScanner (Mòdul 2, pràctica 4: d133m2p4) o el CrossScanner (d133m2p5) poden possibilitar l’accés a qualsevol  lloc de la pantalla utilitzant la tècnica d’escaneig. Són programes transparents i funcionen amb qualsevol pantalla/programa.

  • Obriu la pàgina de la EDU365 i obriu el programa ScreenScanner que heu instal·lat i practicat en el mòdul 2, pràctica 4: d133m2p4. Un cop teniu la finestra de l'ScreenScanner damunt la pàgina per la qual voleu navegar, aneu a Activar escaneig. Si voleu variar la configuració de l’escaneig (marcar línia horitzontal, variar la velocitat...) desactiveu l’escaneig amb la tecla d’Escapada i modifiqueu les opcions pertinents. Feu-ne diferents proves.

També existeix el programa Kanghooru, d’en Jordi Lagares, que també permet l’accés a Internet mitjançant escaneig. Obriu el programa Kanghooru que havíeu instal·lat i practicat en el mòdul 2, Pràctica 3 (d133m2p3).

  • Aneu a la pàgina de la EDU365. Prement el Tabulador, el punter es va desplaçant de vincle a vincle. També permet que aquest desplaçament de vincle a vincle es realitzi per escaneig automàtic. Aneu a la finestra del Kanghooru oberta, activeu l’opció Enviar Tabs i Retorn i deixeu les diferents opcions de la manera següent:

kanghooru: opció Enviar Tabs i Retorn

Finestra kanghooru

Activeu l’escaneig clicant la icona botó posar en marxa. Observeu que, automàticament, va fent el salt de vincle a vincle. Proveu de navegar una mica obrint diferents finestres. Recordeu que, per desactivar el programa Kanghooru, cal prémerr les tecles Control + Alt.

 

 

 
 
2.     Lectors d’informació i/o magnificadors de pantalla

En d’altres casos pot ser útil disposar de programes que llegeixin la pantalla i/o ampliïn la informació com, per exemple, el Zoom-text i el Jaws. Són dos programes molt utilitzats per les persones amb discapacitat visual amb moltes possibilitats. També pot ser molt útil el Lector de textos, d’en Jordi Lagares, que hem vist en la pràctica 5 del mòdul 5 (d133m5p5).

 
Amunt