Enrera
Mòdul 5
Discapacitat motriu i TIC
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  PROCESSADOR DE TEXT AMB PREDICCIÓ: Preditext
 
Pràctica
Tal i com s'ha dit anteriorment, les persones amb discapacitat motriu presenten força lentitud quan escriuen. Una de les maneres d’accelerar l’escriptura consisteix en utilitzar processadors de textos en què, a mesura que s’escriu, van anticipant la paraula que l’usuari vol escriure. Això evita pulsacions i errors d’escriptura. A més a més, alguns d’aquests predictors van aprenent de l’usuari de manera que les opcions que es van presentant acostumen a ser aquelles que l’usuari més acostuma a escriure.
 

El programa Preditext és un programa de Bernat Orellana, que es pot trobar a l’adreça:

http://www.xtec.cat/~porellan/preditext/index.swf

 

Com podeu observar, si cliqueu a les icones inferiors de la pantalla, el programa incorpora un tutorial molt complet que permetrà conèixer totes les seves possibilitats, però en aquest text no s’expliquen totes.Preditext

 

   
 
  • Aneu a l’adreça indicada i descarregueu-vos el programa. Baixeu a l’escriptori el fitxer alfawinlex.zip. Descomprimiu el fitxer ZIP i apareixerà el fitxer instal·lador alfawinlex.msi. L’execució d’aquest fitxer guiarà durant el procés normal d’instal·lació. Inicieu el programa prement la seva icona, tal com es fa habitualment.
   
 
  • La primera pantalla demana que seleccionem un usuari i, fet això, entrem a la pantalla general. En aquesta pantalla podeu començar a escriure i observar com el sistema predictiu va oferint paraules del seu diccionari que s’assemblen a la que esteu escrivint.

Pantalla preditext

   
 

En qualsevol moment podem seleccionar, amb un clic, una paraula sencera de la llista de la dreta i aquesta paraula s’escriurà en el tractament de text.

El programa té diferents opcions. Per veure-les cal activar la finestra Opciones.

   
Pràctica Configuració d’usuari
 

La primera opció és la configuració d’usuari. Aquesta opció n’obre una altra que permet definir diferents aspectes:

Configuració usuari

   
 
CONFIGURACIÓ D'USUARI
1.-    Bases léxicas Permet seleccionar una de les bases lèxiques: català, espanyol, anglès... Aquí apareixen també les bases de dades que es creïn.
2.-    Accesibilidad Permet entrar directament a les funcions d’accessibilitat de Windows.
3.-    Activación del Sistema Silábico Teclat per a pantalla per escriure amb el ratolí.
4.-    Pantalla Permet canviar els fons de pantalla en funció de les necessitats visuals o preferències de cada persona. Permet quatre colors: blanc, negre, verd, blau.
5.-    Velocidad conmutador/scanner Permet programar la velocitat d’escaneig.
6.-    Privilegio para Dejar Cambios Un cop finalitzada la sessió, el sistema reconeix les paraules noves i pregunta si les entra o no al sistema. El programa, a partir de la pantalla d’usuari, estableix si un usuari té o no el privilegi de deixar paraules.
7.-    Variables del Sintetizador Funcions del sintetitzador de veu SV.EXE per permetre sortida de veu d’allò que s’ha escrit.
8.-    Fuente Modificació del tipus de font, grandària...
   
   
Pràctica Crear documents
 

Aquest programa utilitza uns termes propis per a les accions de Guardar documents. A les opcions n’observem dues:

 

 
  • Dejar en Word: Passa el text a una finestra simple del Microsoft Word; podeu completar el text, variar el seu aspecte i després guardar-lo en qualsevol dels formats permesos per aquest programa.

 

  • Dejar Cuadro de texto: temporal.txt: Per defecte el programa guarda els escrits en un fitxer de text anomenat temporal.txt. Quan interessi es pot canviar el nom i guardar-lo on es consideri oportú.
   
Pràctica Crear Bases Lèxiques
 

Preditex permet crear bases lèxiques o diccionaris personals o especialitzats. Una base lèxica és un fitxer que conté una llista de paraules ordenada alfabèticament que, en usos posteriors,  formarà part del llistat de paraules a predir.

Per fer-ho només cal copiar un document  .txt a la carpeta documen d’on estigui instal·lat el programa (en instal·lacions per defecte: C:\Archivos de programa | preditext | documen). Es pot generar el text copiant-lo directament d’un altre text, enganxar-lo sense format (Pegado especial... | Texto sin formato al Word i guardar-lo en format Archivo de texto .txt).

Crear bases lèxiques

   
   A Opciones | Bases léxicas escolliu Crear base de datos nueva. Obriu la carpeta documen, escolliu el fitxer de text i premeu el botó Crear. El programa demana un nom per a la nova base de dades lèxiques. És important que escolliu la carpeta on el programa guarda les bases de dades de paraules, és a dir la carpeta listas, per poder usar-la després amb normalitat.
   
   
Pràctica Mantenir i crear bases de dades de vocabulari
 

El programa permet modificar les bases de dades, esborrant les paraules que no interessi que constin en el llistat de paraules a predir. L'ordre en què apareixen les paraules és un altre factor vital per al desenvolupament d'aquest procés, ja que es fa necessari un sistema de reconeixement de paraules i un sistema organitzatiu que reordeni la llista de paraules, segons la freqüència d'ús.

El programa va guardant referències de la freqüència d’ús de les paraules de cada usuari. Quan s’escriu una paraula, en teclejar el espaiador o a partir de les tècniques descrites anteriorment, el sistema compta les vegades que s'ha utilitzat i les ordena alfabèticament. Quan ja no interessi insistir més sobre aquelles paraules, amb l’opció Inicializa la base de datos el sistema reindexa les paraules de la base de dades modificada i posa a zero el comptador de les paraules utilitzades.

Quan s’entra una paraula pot ocórrer que escrivim tota la paraula, ja que no està en el diccionari o base lèxica. Si és així, en sortir de la sessió apareix una pantalla en la qual es registren les paraules noves. Es poden esborrar o entrar. Si les entrem, podrem trobar-les entre les paraules del llistat de predicció a la següent sessió. Per realitzar aquesta funció cal comptar amb el privilegi de poder fer-ho, i això s'aconsegueix en configurar el perfil de cada usuari (punt 6 de la imatge de la Configuració d’Usuari).

Cada cert temps, i d'una manera opcional (dos o tres mesos), es pot reinicialitzar el sistema per poder començar de nou amb la base de dades, prevenint d'aquesta manera els canvis en el tipus de paraules utilitzades per un usuari, ja que no sempre s’escriu de la mateixa manera, amb els mateixos interessos i dels mateixos temes. Aquesta opció s'habilita en l'opció Base léxica (Inicializa base de datos).

   
   
Pràctica
Plafons
 

El programa s’acompanya de diferents plafons que es poden usar, editar i modificar. Si activeu l’opció Opciones | Usuario | Activación del sistema silábico, assignareu un període de temps per mantenir premut el botó esquerre del ratolí amb l’efecte que el teclat virtual es canviï per un plafó sil·làbic relacionat amb la lletra elegida del teclat virtual. L’aspecte del teclat virtual és el següent:

El teclat virtual té algunes tecles especialsque hem assenyalat en vermell en el dibuix anterior:

      1. Retorn: crea una línia nova cada vegada que es prem.
      2. Espaiador: crea un espai en blanc allà on es trobi el cursor.
      3. Col·loca el punter a l’inici o al final del text.
      4. Elimina un espai a l’esquerra d’on es trobi el punter.
      5. Introdueix un espai en blanc allà on es trobi el punter.
      6. Dóna accés als plafons.

Si està activat el sistema sil·làbic, anirà apareixent el teclat sil·làbic per facilitar l’escriptura. Per exemple, si voleu escriure una paraula que comença per d,

Clicant sobre una síl·laba, aquesta s’incorpora a la paraula que s’escriu. Amb la fletxa de l’esquerra es torna al teclat virtual.

   
   
Pràctica amb el programa Preditext
 
  • Obriu, a continuació, el tractament de text predictiu i observeu com funciona. A mesura que aneu escrivint, el predictor va anticipant les paraules similars a les que aneu escrivint, si no la mateixa. En aquest cas, cliqueu-la amb el ratolí i observareu com s’escriu en el text.

  • Comenceu de nou. Obriu el programa Preditext. Escriviu el text següent, extret del llibre Tendresa, que forma part de la col·lecció “Degustació Poètica” de Miquel Martí Pol (Editorial Barcanova), per comprovar-ne, junts, el funcionament:

    No tornaràs mai més, però en les coses i en mi mateix hi hauràs deixat l’empremta de la vida que visc, no solitari sinó amb el món i tu per companyia, ple de tu fins i tot quan no et recordo, i amb la mirada clara dels qui estimensense esperar cap llei de recompensa.

    Miquel Martí i Pol

     

  • Haureu vist que hi ha poques paraules que el programa Preditext hagi anticipat. Per tal que el programa desi les paraules noves, heu de sortir del programa clicant a la creu en què, en posar-nos a sobre, s’obre la finestra “Salir, antes dejar cambios en la base de datos. Mantenimiento del sistema”. Vegeu-ne la imatge:

Preditext

 

A continuació apareix la imatge següent:

  • Sortiu i torneu a cridar el programa. Torneu a escriure el text. Comprovareu que el programa ja en prediu unes quantes. Si sortiu de la mateixa manera, el programa demanarà si voleu desar encara un bon nombre de paraules. Feu-ho i repetiu la còpia del text. Podreu observar que el programa ja prediu un nombre considerable de paraules. Encara podeu desar-ne més.

Com haureu pogut comprovar el programa aprèn de les paraules que l’usuari escriu amb més freqüència, i poc a poc prediu amb més exactitud el vocabulari d’un usuari. Tan bon punt l’usuari s’ha familiaritzat amb el programa, aquest és capaç de oferir-li millor servei i evitar pulsacions.

Cas que l’usuari no pugui utilitzar el ratolí, cal prémer la tecla de funció F5. En prémer-la, s’activa l’escaneig de paraules de la part dreta de la pantalla i l’usuari pot seleccionar l’opció desitjada prement qualsevol tecla. Si només hi ha una opció, en prémer F5, s’escriu automàticament.

   
 
Amunt