Enrera
Mòdul 2
Discapacitat motriu i TIC
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  ADAPTACIONS DEL MAQUINARI: perifèrics
   
En el segon mòdul s'explicaran algunes de les solucions que existeixen per abordar les dificultats que presenten les persones amb discapacitat motriu quan han de treballar a l'ordinador. Si en el mòdul 1 heu vist solucions informàtiques, ara és l'hora d'explicar, breument, solucions a partir del maquinari.
   
Teclats
   
Pràctica Tauleta sensible
   
La tauleta sensible és un teclat que consisteix en una superfície plana en què es poden configurar el nombre de caselles (tecles) i les seves funcions. La funció que es pot programar a cada tecla és variable, en funció de la utilitat per a la qual es programi. Així, per exemple, es poden adscriure lletres a cada cel·la, però també es poden adscriure-hi paraules, imatges, execució d'arxius, etc. La seva mida és superior a la d'un teclat d'ordinador. Les característiques físiques fan que sigui un perifèric molt útil en Educació Infantil. En el cas de persones amb discapacitat motriu, l'usuari ha de poder prémer les cel·les sense arrossegar la mà o el dit per la superfície.
   
Plantilla corresponent a una aplicaió per redacatar una carta als reis amb la tauleta sensible
Exemple de plantilla de la tauleta sensible per redactar la carta als Reis Mags
(Imatge captada d'internet)
   
Pràctica
Teclats ampliats | Teclats reduïts
   
  Les persones amb discapacitat motriu també poden necessitar teclats ampliats o teclats reduïts, en funció del control de moviment en el primer cas, o de l'amplitud de moviment en el segon. Les seves funcions són les mateixes que les del teclat habitual.
   
 
Foto teclat ampliat
Foto teclat ampliat
Exemple de teclat ampliat (54 x 27'8 x 6'3 cm)
(Imatge captada d'internet)

Exemple de teclat ampliat (54 x 27'8 x 6'3 cm)
(Imatge captada d'internet)

   
   
Ratolí
   
  El ratolí també permet diferents adaptacions. Moltes persones amb discapacitat motriu no poden accionar el ratolí habitual.
   
Pràctica Emulador de ratolí o multimouse
   
  Una de les solucions, que passa per l'adaptació ortopèdica, és l'emulador de ratolí o multimouse. Aquests perifèrics estan pensats per poder fer les mateixes funcions que el ratolí, però prement botons en comptes d'arrossegar-lo per sobre la taula.
   
 
Foto de multimouse o emulador de ratolí
Foto de multimouse o emulador de ratolí
Foto de multimouse o emulador de ratolí
Exemples de multimouse o emulador de ratolí
(Imatges captades d'internet)
   
Pràctica
Ratolí tipus joystick
   
  Els multimouse també poden anar accionats per un joystick.
   
 
Foto ratolí tipus joystick
Foto ratolí tipus joystick
Exemples de ratolí tipus joystick
(Imatges captades d'internet)
   
Pràctica
Trackball i Trackpad
   
  Una altra possibilitat són els trackball i els trackpad. Els trackball són un tipus de ratolí que es desplaça en moure una bola que hi ha a la part superior del dispositiu, en comptes de desplaçar-los per damunt de la taula. Els trackpad són petites pantalles amb les quals podem moure el cursor pressionant lleugerament amb el dit i desplaçant-lo per aquesta pantalla. Són els ratolins que porten habitualment els ordinadors portàtils.
   
 
Foto trackball
Foto trackball
Foto trackball
Diferents exemples de trackball
(Imatges captades d'internet)
   
Pràctica
Catifa màgica
   
  Un altra manera de controlar el ratolí pot ser la Catifa màgica, que és un joc pensat per a altres utilitats, però que permet el control del ratolí. Té un funcionament similar a un joystick. Diferents programes que veurem en aquest curs poden funcionar amb aquest perifèric: Cross Scanner, Tpwin, TocaToca...
   
 
Foto catifa màgica
Foto catifa màgica
Foto catifa màgica
Catifes màgiques. N'hi ha amb diferents noms i models.
(Imatges captades d'internet)
 

 

 
Aneu a la pàgina http://www.xtec.cat/dnee/jornada/taller0304_3_mat.htm i trobareu diferents aplicacions pensades per funcionar amb aquest perifèric.
   
Pràctica
Commutadors / Polsadors
   
  Per donar resposta a les diferents possibilitats motrius de les persones en situació de discapacitat generalitzada, cal combinar perifèrics senzills amb programes que permetin ser utilitzats amb aquests perifèrics. Els perifèrics senzills als quals ens referim són els commutadors. Els commutadors poden connectar-se al teclat o al ratolí i poden activar-se amb qualsevol part del cos que l'usuari pugui controlar voluntàriament: amb les mans, amb el cap, amb els peus, amb la barbeta, amb els colzes, bufant, amb les parpelles... Vegem-ne uns exemples:
   
 
Foto amb diferents models de commutadors
Foto commutador Abblenmet
Foto commutador barbeta
Diferents tipus de commutadors
(Imatges captads d'internet)
   
Pràctica
Càmera web
   
  Una càmera web també pot convertir-se en un commutador. L'Ull de color és un programa informàtic que converteix el senyal captat per una càmera web en un senyal capaç d'activar alguna opció.
   
 
Foto webcam
La webcam com a perifèricd'entrada
   
 

Per conèixer més possibilitats de la webcam com a perifèric, aneu al material corresponent al SATI de NEE del mes de maig del 2006:

http://www.xtec.cat/dnee/satieee/0506/sessio4/udc.htm.

En aquesta adreça trobareu una detallada explicació del seu funcionament i diferents aplicacions que funcionen amb aquest perifèric.

   
  Ajudes ortopèdiques
   
  Les ajudes que requereixen les persones amb discapacitat no sempre són accessoris electrònics.
   
Pràctica
Cobertor de teclat
   
  Les persones amb poca força a les extremitats, que no poden tenir les mans suspeses sobre el teclat sense prémer cap tecla, poden requerir un cobertor de teclat. Aquest cobertor, que encaixa perfectament en el teclat, permet prémer les tecles a través d'uns forats.
   
 
Foto cobertor de teclat
Cobertor de teclat
(Imatge captada d'internet)
   
  Adreces web d'interès
   
Per conèixer diferents perifèrics i altres adaptacions que poden ser del vostre interès, visiteu les pàgines:
   
 
Amunt