Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Vincles
   

Amb aquesta pràctica coneixereu un material, Vincles, que ha estat concebut com a material d'aprenentatge per a alumnes de procedències geogràfiques i culturals diferents de les nostres i que necessiten adquirir competència bàsica en llengua catalana.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Aneu a www.edu365.com/eso/ català /Vincles. Veureu que, actualment, hi ha dos interactius. Cliqueu el primer.
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/vincles/

 
Vincles
  Observeu la pantalla d'inici podeu veure que l'activitat està dividida en cinc blocs:
Qui sóc
, Qui són, Què faig normalment, Què tinc i Què m'agrada.
Cadascun d'aquests blocs està dividit en diverses lliçons.
1. Feu clic a Qui sóc per accedir al primer bloc d'activitats.
 
Primer bloc Vincles 1
  Tot seguit, cliqueu a la primera lliçó, Presentació.
A la part superior esquerra hi ha unes icones que proporcionen informació sobre el tipus d'habilitat que es treballarà.
En passar-hi el cursor, apareix una etiqueta informativa de l'habilitat.
Hi podeu trobar les icones següents:
 
Presentació Primer bloc Vincles 1       Icones          Icones
 
A la part inferior esquerra es mostren les icones que proporcionen la relació entre la tasca activa a la pantalla i el llibre de text de Vincles de colors o blau.
Tant els llibres de l'alumnat com la guia didàctica es poden descarregar en format PDF al web del SEDEC.
Llibre per a l'alumnatLlibre d'exercicis per a l'alumnat
  Finalment, a la part inferior dreta hi ha les icones que fan referència al funcionament dels exercicis.
Fixeu-vos que el botó d'accés a les activitats canvia de color segons quina sigui la vostra progressió a la lliçó.
 
Icones  Icones
 

2. Ara torneu a Qui sóc / 1.0. Presentació. Tal com marca la icona de la part superior dreta, feu clic a cadascun dels personatges de la pantalla; us diran els seus noms.
Si cliqueu a la icona inferior dreta, tindreu l'oportunitat de poder tenir el text escrit del que diuen els personatges. Si hi torneu a fer clic, desapareix el text.

3. Vista la Presentació, escolliu la lliçó següent, 1.1. Com et dius?, i trieu el primer exercici.Tan bon punt heu fet clic al primer dels exercicis, sentiu la instrucció de l'activitat.
Hi ha la possibilitat de tenir el text escrit en pantalla, escoltar-lo i enregistrar-lo. També podeu sentir-lo per fragments si cliqueu sobre allò que diu cadascun dels personatges.

 
Exercici
 

Si feu clic a la icona Enregistrar, s'obre una finestra on podeu llegir què necessiteu per enregistrar la vostra veu i com fer-ho.

El segon exercici consisteix a escoltar el diàleg que es produeix entre els dos personatges i llavors respondre preguntes que hi fan referència, concretament endevinar què diu cadascú.

 

El tercer exercici fa escoltar el nom de les lletres de l'abecedari i demana que cliqueu al damunt de la lletra escoltada.

Finalment, a l'últim exercici s'han d'ordenar alfabèticament les paraules tot arrossegant-les cap a l'espai que tenen assignat a la part dreta de la pantalla.

Joc de l'oca
 

4. La lliçó 1. 2. Quants anys tens? presenta cinc exercicis.

  • Al primer, heu d'escoltar el diàleg i enregistrar-lo.
  • Al segon, heu d'identificar el personatge que ha parlat a la locució.
  • El tercer demana que encerteu la combinació de lletres i xifres que heu escoltat prèviament.
  • El quart també demana que encerteu la combinació de lletres i xifres que heu escoltat prèviament. Si l'encerteu, podeu escoltar el nom de l'objecte que ocupa la intersecció de la taula de l'exercici.
 
Taula
 
  • Finalment, al cinquè heu de relacionar les paraules i les xifres que s'hi presenten.
 

5. La tercera lliçó, 1.3. D'on ets?, proposa tres exercicis:

  • El primer, exactament igual que a les altres lliçons, proposa escoltar la locució d'un text i llavors enregistrar-la vosaltres mateixos.
  • El segon fa escoltar el país de procedència d'uns personatges per demanar que posteriorment identifiquem aquest país amb una samarreta que en conté la bandera.
  • Finalment, el tercer mostra una activitat d'associació; s'ha d'arrossegar el nom del país cap al nom del gentilici corresponent.
 
 
6. Els quatre blocs restants -2. Qui són, 3. Què faig normalment, 4. Què tinc i 5. Què m'agrada- presenten una estructura i un funcionament semblants, tot i que la dificultat és creixent a mesura que s'avança en les activitats.
  7. Ara us convidem a visitar també Vincles 2 on hi podreu trobar més activitats.
   
Atenció!

Tant a Vincles 1 com a Vincles 2 trobareu explicada la manera d'enregistrar la veu i guardar-la en local (en el vostre ordinador) per poder escoltar-la quan ho considereu oportú.
Recordeu que l'enregistradora de sons ja apareix a totes les instal·lacions del Windows.

Si cliqueu aquesta icona de Vincles 1 Enregistra us expliquen els passos a seguir per enregistrar el so des del vostre ordinador.
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/vincles/vincles1/enregistrar.html

A Vincles 2 també teniu la possibilitat d'enregistrar el so en línia, per fer-ho cliqueu la icona següent:    Enregistra
Tingueu en compte que si ho feu d'aquesta manera, la veu no queda guardada i quan tanqueu l'aplicatiu no podeu recuperar l'àudio.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. Les activitats proposades a Vincles 1 i Vincles 2 són majoritàriament individuals, malgrat tot el professorat pot organitzar les activitats per parelles i fins i tot servir de punt de partida d'activitats de grup.
    També poden servir com activitats de reforç o d'ampliació.
    Prèviament a l'inici de l'activitat prevista pel mestre/a cal que cada alumne/a conegui bé les instruccions d'ús de l'interactiu, especialment, les que fan referència a la manera de tractar el so per: enregistrar, escoltar la gravació feta, esborrar, tornar a gravar, guardar i lliurar la gravació al professor/a .
  • Temporització. El temps que cal invertir en la realització de cadascun dels blocs depèn del grau de competència en llengua catalana de cada alumne/a i de la dinàmica de treball que es decideixi ortar a terme.
  • Recursos. Ordinadors connectats a Internet.
  • Material adjunt. L'alumne/a ha de disposar d'una fitxa de treball Fitxa de treball.
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària