Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Exercici
   
  Materials per millorar la comprensió lectora
   

Partint de la idea motivadora d'un llarg viatge, les escales del qual es poden veure en una senzilla sèrie de fotografies, trobeu un seguit de textos sobre els quals es formulen unes preguntes. Al llarg de diverses jornades, l'alumnat pot avaluar les seves activitats i observar la progressió de la seva eficàcia lectora.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. La pàgina que treballareu s'anomena Lector. La pàgina d'inici, que podeu veure just a baix, ofereix dues opcions. Per accedir-hi, feu clic al nom de l'activitat, a la part superior esquerra de la imatge:

http://www.amejor.com/lector/

 
Lector: materials per millorar la comprensió lectora
 

Vegeu que s'ha de desplaçar el ratolí per la imatge per poder accedir al recurs. S'ofereixen dues versions, una en català (valencià) i l'altra en castellà; trieu el valencià per fer la pràctica:
http://www.amejor.com/lector/entrada_valen.htm

 
Versió en valencià
 

2. L'activitat que es desenvolupa en aquesta pàgina té un eix vertebrador que consisteix en un suposat viatge que genera un seguit de textos. A l'esquerra de la finestra principal podeu veure l'accés al recorregut i les il·lustracions del viatge en qüestió. A banda de la resta d'activitats, les fotografies poden ser útils com a referents per a la creació de textos descriptius, tot i que l'objectiu del recurs no sigui aquest. Primer trobeu la col·lecció de fotografies, i fent clic a la icona del viatge s'accedeix a una petita ampliació d'informació:
http://www.amejor.com/lector/fotos/fotos_val.html
http://www.amejor.com/lector/viaje.htm

 
Accés al Viatge
 
Etapes del Viatge
 

3. Fent clic sobre la icona de la dreta de la finestra principal, Accés al directori de Lector, entreu al directori:
http://www.amejor.com/lector/directorivalencia.htm

 
Directori de Lector
 

Com veieu, aquí apareixen una breu síntesi del contingut del recurs i un seguit d'apartats que podeu analitzar. És interessant llegir els apartats dedicats a la didàctica i la bibliografia.
Després, feu clic a l'opció Llistat de lectures. Com a exemple, podeu escollir La tragèdia de Trafalgar:

 
Llistat de lectures
 

4. Com podeu veure, es tracta d'un recurs que aprofita l'eix del viatge per introduir textos diversos i fer una bateria de preguntes. Un cop contestades, cal fer clic sobre el botó perquè aparegui el text on figuren el nombre d'encerts i el temps utilitzat. Per esbrinar les respostes correctes, cal tornar al Llistat de lectures i fer clic a la icona .

 

5. Les dades obtingudes es poden consignar en un full de càlcul (format MS Excel), que permet observar l'evolució de l'alumne/a. Per descarregar aquest full (de fet, es tracta d'un fitxer d'Excel que es pot copiar al vostre directori de treball), torneu al directori i seleccioneu l'apartat Full de control. En fer-ho, una finestra obre el full:
http://www.amejor.com/lector/control_valen.xls

 
Full de control de Lector
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Aquest recurs, tal com s'explica a les orientacions, es pot utilitzar de diverses maneres. Es pot programar com una activitat setmanal o trimestral, sempre que es presenti el projecte en una primera sessió i es planifiqui com a activitat mixta (part de la feina es fa al centre; l'altra part es fa a casa); en les sessions següents es pot anar amb el text llegit i contestar les preguntes del qüestionari per consignar els valors al full de càlcul. També es pot interpretar com a eina per millorar la comprensió lectora en alumnes amb dificultats.
  • Segons la programació general de l'àrea, doncs, l'activitat es pot portar a terme amb una sessió introductòria amb el grup classe (o el grup d'alumnat per al qual s'ha programat l'activitat) a l'aula d'informàtica del centre (o bé qualsevol altra aula dotada de mitjans TIC); després s'ha de determinar un nombre de sessions per anar fent les feines (bàsicament, omplir els qüestionaris i inserir les dades al full de control).
  • Com ja s'ha dit, per treure profit de l'activitat sense emprar massa temps és útil que l'alumnat reparteixi la feina entre el centre i casa seva. Per clarificar la tasca, es pot utilitzar una fitxa de treball fitxa  amb instruccions com la que es proporciona.
   
Atenció!

Per dinamitzar l'activitat, es poden relacionar els textos i allò que s'hi diu amb les imatges que la mateixa pàgina proporciona, o bé proposar la cerca d'altres de complementàries. El suport gràfic pot servir tanmateix per treballar la descripció.

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària