Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Aproximació a la literatura: història i gèneres
   

Per apropar el vostre alumnat a la literatura i a la seva història d'una forma amena i atractiva disposeu d'una interessant secció a l'edu365 al voltant de la qual gira aquesta pràctica.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Des del portal de l'edu365 accediu a la secció dedicada a l'ESO i trieu l'apartat de Llengua castellana o de Llengua catalana. A la part superior de la pàgina trobeu accessos a diferents recursos. Feu clic al que us durà a la secció de Literatura:
http://www.edu365.com/eso/muds/castella/index.htm
http://www.edu365.com/eso/muds/castella/literatura/index.htm

 
 
Accés a la secció de Literatura en castellà
Accés a la secció de Literatura en català
 

2. Com veieu, la secció presenta apartats dedicats a les formes d'expressió amb què es plasmen els gèneres literaris. Si desplaceu el cursor sobre els noms Poesia, Prosa o Teatre, es desplega un menú amb els punts que es treballen en cadascun d'aquests apartats. Per treballar aquesta pràctica, trieu Prosa en castellà o Poesia en català.

 
Prosa
Poesia
 
Aventuras y misterios
Experimentar amb la poesia
 

En fer clic a l'apartat que heu seleccionat per continuar la pràctica, s'obre una finestra amb el menú Aventuras y misterios, que permet accedir a les diferents seccions de l'activitat amb un simple clic:

 
Índex dels continguts
Índex dels continguts

 

Trieu el primer dels apartats, Las aventuras más famosas o L'avantguarda; obriu una nova finestra al navegador i inicieu les activitats que proposa aquest recurs.
http://www.edu365.com/eso/muds/castella/literatura/prosa/avent_mist/pantalla2.htm
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/literatura/poesia/experimentar/pantalla1.htm

 

3. Observeu el contingut de les finestres. El text, al qual acompanyen il·lustracions al·lusives, presenta l'explicació de la unitat. En el text i els límits de la pàgina hi trobareu, però, algunes particularitats pròpies dels materials interactius:

 
  • Algunes paraules estan destacades en color verd (castellà) o vermell (català). Es tracta d'enllaços que obren noves finestres, tant per aclarir qüestions de lèxic com per afegir informacions teòriques sobre el tema explicat:
Enllaços
 
Enllaços
Informacions
 
Informacions
 
  • A la part superior dreta trobem la icona Icona informativa, que ens indica que aquesta pàgina és d'informació teòrica, tal com apareix al menú que heu obert abans. I per tornar al menú, només cal fer el mateix amb la icona que apareix a la part inferior esquerra. Després de llegir la pàgina, podeu passar a la següent fent servir la icona Icona d'avançar que hi ha a la part inferior i superior dreta, o bé utilitzant altra vegada la icona del menú.
 

4. La pàgina no només informa de la teoria literària, sinó que integra continguts de llengua i activitats de pràctica i autoavaluació. Per exemple, a Castellà, si feu clic al menú a la secció Clases de textos, trobareu informació clara i senzilla (completada per un enllaç que proporciona un esquema força interessant) sobre tipologies textuals.
http://www.edu365.com/eso/muds/castella/literatura/prosa/avent_mist/pantalla3.htm

 

5. El tercer tipus de pàgina que trobeu en aquesta unitat és el dedicat a les lectures, identificat amb la icona Castellà Català. S'hi ofereixen fragments que exemplifiquen allò que s'ha explicat a les pàgines de teoria i en alguns casos fins i tot podeu escoltar un àudio en clicar a la icona Àudio del Quijote que hi ha a la part inferior dreta de la pàgina.

 

5. Finalment, teniu les activitats, simbolitzades per la icona Activitats. Es tracta d'un seguit d'exercicis on es treballen els diferents continguts tractats a les pàgines anteriors i que permeten l'autocorrecció. Us en proporcionem dos exemples interactius:
http://www.edu365.com/eso/muds/castella/literatura/prosa/avent_mist/pantalla7.htm
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/literatura/poesia/experimentar/pantalla8.htm

 
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. La part teòrica de l'activitat s'ha de fer a classe, d'acord amb la programació de la matèria (en aquest cas, llengua castellana i literatura). Per exemple, si es comenta la literatura del Renaixement i el Barroc i es parla de Cervantes, es pot enllaçar amb la perspectiva de l'estudi de la literatura que planteja aquest recurs, més àmplia que la tradicional; de fet, es pot tractar en qualsevol curs de l'ESO.
    L'alumnat pot treballar a partir de les indicacions de la fitxa de treball fitxa -de la qual us proporcionem un model- en una segona sessió (la primera és teòrica, i la lectura de textos s'ha de distribuir entre les dues sessions, segons la tipologia i el rendiment del grup d'alumnes).
  • Temps. Aquesta activitat necessita, com s'ha dit abans, un parell de sessions. També és interessant tenir present aquest recurs a l'hora de programar el curs escolar i tractar els diferents apartats en relació amb els continguts de l'àrea sobre literatura.
  • Materials i espais. Evidentment, l'activitat s'ha de dur a terme a l'aula d'informàtica. De tota manera, també es pot adaptar a d'altres situacions, com una aula dotada de projector digital (es plantejaria l'ús del recurs com a suport de la classe tradicional i s'adaptarien les activitats) o una activitat per fer fora del centre (amb alumnat que disposi d'eines informàtiques a casa, biblioteques, etc.; una vegada més cal fomentar l'alta al servei del portal edu365, que proporciona sistemes d'emmagatzematge de documents i fitxers per als seus usuaris i possibilita l'ús de les TIC a alumnes sense recursos al seu domicili).
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària