Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Treballar el teatre amb una webquest
   

En aquesta pràctica treballareu amb una webquest (WQ), Entra en escena, l'eix central de la qual és el teatre. Està orientada cap a l'alumnat de 1r cicle, tot i que, tal com s'indica, es pot adaptar sense gaires problemes al de 2n cicle.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Des del portal de la XTEC, accediu a la secció Escola Oberta que trobeu al menú de l'esquerra.
http://www.xtec.cat/recursos

 

2. Ara heu de triar l'opció WEBQUESTS, també a l'esquerra d'aquesta nova pàgina:

 
Escola Oberta
 

3. A la pàgina que la XTEC dedica a les WQ trobareu diferents opcions. En el moment en què es redacta aquest curs, trobeu l'accés directe a la WQ amb la qual practicareu, Entra en escena!; també teniu accés a aquesta i moltes d'altres WQ fent clic al botó de la secció de Secundària que hi ha a la part inferior.
http://www.xtec.cat/recursos/webquests/

 
Secció de WebQuest

WQ de Secundària

 

Dins del llistat de WQ hi ha la que fareu servir per treballar aquesta pràctica: Entra en escena!. Si voleu obtenir informació general sobre les WQ, podeu consultar algunes de les adreces que trobareu dins de la secció Pàgines de referència.

 

4. Pàgina inicial de la WQ Entra en escena!:

 
Entra en escena!

 

Feu una ullada a les diferents seccions. A la Introducció teniu l'explicació del mecanisme bàsic de la WQ: un treball en equip interactiu que, a més, pot generar altres activitats d'aprenentatge.
http://www.xtec.cat/~apujol/wq/introduccio.htm

A Tasca trobeu la programació d'aquest treball.
http://www.xtec.net/~apujol/wq/tasca.htm

Les eines per concretar el projecte les trobeu a la secció Procés. El que dóna sentit a tota WQ, és a dir, la recerca a la xarxa, es contempla en aquesta secció.
http://www.xtec.net/~apujol/wq/proces.htm

 
Procés de la WebQuest

 

Feu clic a algun dels fragments de text teatral; observeu que, per facilitar la feina dels alumnes, disposeu a la pantalla d'una opció ràpida d'impressió, prement la icona . També cal destacar la característica globalitzadora de l'activitat, atès que es treballa el català, el castellà i l'anglès. Al text anglès trobareu l'opció de traducció a la part inferior de la pàgina, juntament amb els enllaços de navegació de la pàgina:

 

Opció de traducció de l'anglès

 

5. Feu una ullada a l'apartat 2 del Procés. Comprovareu que és aquí on més presència hi tenen les TIC. Consulteu els enllaços. Si feu servir eines del portal EDU365, a vegades trobareu que es demana un nom d'usuari i una contrasenya per accedir-hi; recordeu que aquestes es corresponen amb les del vostre correu de la XTEC. L'alumnat ha d'introduir les dades personals com a usuaris de l'edu365.

 

6. Finalment, llegiu la Guia per al professorat; s'hi accedeix pel menú de l'esquerra de qualsevol de les finestres principals, fent clic al botó Accés a la secció per al professorat. Com veieu, disposeu de les línies pedagògiques i les eines didàctiques necessàries per fer l'activitat amb el vostre alumnat. Especialment important és l'apartat dedicat a Accés a la secció d'avaluació, on es proporcionen fitxes d'autoavaluació individual i de grup per a l'alumnat que participa en l'activitat i una completa fitxa d'avaluació per al professorat.
http://www.xtec.net/~apujol/wq/professorat.htm

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. Tal com s'especifica a les orientacions didàctiques de la WQ, és precís programar amb temps l'activitat, que s'ha de desenvolupar al llarg d'unes quantes setmanes. Us facilitem un model de fitxa de treball fitxa que pot servir de guia introductòria per a l'alumnat.
  • Preparació de l'activitat. Abans de començar a treballar amb l'alumnat, és precís explicar-li una mica en què consisteix una webquest. A més, cal distribuir els grups que hi treballaran. Els alumnes poden imprimir els documents que necessiten mentre duen a terme l'activitat.
  • Recursos. Cal tenir present que és convenient (a vegades necessari) que l'alumnat es doni d'alta a l'edu365, per tenir lliure accés als recursos del portal.
  • Temps. L'activitat es desenvolupa, com s'ha comentat, al llarg d'un període de temps extens; l'alumnat ha de disposar de l'aula d'informàtica en les sessions que el professor/a determini i fer la resta de la feina pels seus propis mitjans (a casa, biblioteca del centre, biblioteques públiques i altres locals amb connexió a la xarxa).
Atenció!

Aprofitant les eines i les idees apreses en aquesta activitat, es pot treballar amb un text teatral senzill tenint com a objectiu final una representació. Fins i tot els mateixos alumnes podrien escriure un text dramàtic partint dels coneixements adquirits durant la realització d'aquesta WQ.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària Català
 

Lletres de batalles és un material interactiu de gran interès sobre els escriptors i la guerra civil. Permet un treball interdisciplinar amb l'àrea de ciències socials i ofereix grans prossibilitats per organitzar treballs orals (té molts fitxers àudios).
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/lletresbatalles/index.htm

Trobareu un apropament molt atractiu al gènere dramàtic a l'apartat de Literatura de la secció de Llengua catalana del portal edu365.
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/literatura/index.htm

Una proposta interessant és apropar-se al món teatral català i conèixer els professionals que s'hi dediquen Al web CIATRE en figuren molts.
http://www.ciatre.com/

El Teatre Nacional de Catalunya proporciona interessants recursos didàctics, com guies didàctiques d'algunes de les obres que s'hi representen, un crèdit de síntesi i la possibilitat de dialogar amb els creadors d'alguns muntatges teatrals via Internet.

  Castellà
 

A la secció de Llengua castellana de l'edu365 hi ha l'accés a un material excel·lent en llengua castellana: DTEATRO. Es tracta d'un material esmentat com a font d'informació a la WQ que heu vist, però que pot funcionar també independentment en un projecte d'estudi del fenomen teatral, especialment amb alumnat de 2n cicle d'ESO i batxillerat.
http://w3.cnice.mec.es/eos/MaterialesEducativos/secundaria/optativas/dteatro/index.htm

Una vegada més cal recomanar especialment els materials de l'edu365 per a l'ESO, dins de la secció de Literatura, aquesta vegada a la secció de Llengua castellana.
http://www.edu365.com/eso/muds/castella/literatura/index.htm#

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària