Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Els signes de puntuació
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és que l'alumnat pugui tenir accés a uns recursos que tant li serveixin per practicar la puntuació dels textos escrits com per tenir sempre a mà una guia en línia que li permeti de resoldre els dubtes en el moment en què sorgeixin.

És un material que ha estat elaborat pel Gabinet de Llengua Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona conjuntament amb el Sevei de Llengües i Terminologia de la Universitat Politècnica de Catalunya.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Accediu a Els signes de puntuació i feu clic a Manual.
http://www.blues.uab.es/gab-llengua-catalana/signes/pagines/entrada.htm

Els signes de puntuació

En accedir a la pàgina, veieu que a la part inferior hi ha una barra d'icones on es presenten els signes ortogràfics que són objecte d'estudi del web. Feu clic al primer, Coma.

La coma


2. A la pàgina que us apareix en pantalla podeu consultar l'apartat teòric de l'ús de la coma.

Norma general


3. A la part esquerra d'aquesta pantalla hi ha els vincles de navegació per la pàgina de la coma, en aquest cas els diferents usos d'aquest signe de puntuació.

Ordre oració

4. Cliqueu en alguns dels vincles per familiaritzar-vos amb l'entorn. Si us hi fixeu, l'apartat teòric de la coma es troba en una única pàgina (ho podeu comprovar movent les barres de desplaçament vertical); per tant, els vincles no porten a altres pàgines, sinó que porten a diferents apartats de la pàgina activa.

5. Fixeu-vos tot seguit en què us permet fer l'apartat d'exercicis. A la barra de botons situada a la part inferior de la pantalla feu clic a Exercicis: accediu a la pantalla en què es poden escollir dotze activitats diferents referides als signes de puntuació. Escolliu la primera:

Exercici

6. S'obre una nova finestra amb l'exercici pròpiament dit. Ara teniu dues opcions:

a) Fer les correccions o canvis que creieu necessaris al text que teniu en pantalla (tingueu present que només cal fer canvis que afectin qüestions de puntuació; qualsevol altre canvi serà ignorat pel programa).

b) Fer clic al botó Ajuda. En aquest cas, s'obre una finestra nova amb una colla d'elements marcats en blau. La finalitat d'aquests elements diferenciats és doble: per una banda, es diu el lloc on s'han de produir modificacions; per l'altra, aquests elements de color blau actuen de vincles cap a l'apartat teòric on es tracta la qüestió que us ocupa.

Carta

Feu clic, per exemple, damunt de senyora. Automàticament s'obre la pàgina amb l'explicació teòrica de l'ús de la coma en les fórmules de salutació i comiat de les cartes.

Explicació teòrica

7. Feu, doncs, els canvis que creieu pertinents.

8. Una vegada doneu per acabada la correcció del text és el moment de comprovar si ho heu fet bé. Feu clic a Corregir: us apareix el text que heu corregit. Els canvis correctes queden marcats de color verd. En canvi, el que no sigui correcte queda de color blau, tant si el canvi no és l'adequat com si no heu fet cap canvi.

Correcció

A la part inferior dreta teniu el nombre de canvis correctes del total de possibles:

Encerts

9. Fet això, teniu quatre possibilitats:

a) Fer clic al botó Ajuda (ja se n'ha esmentat abans el funcionament).

b) Fer clic al botó Solució: apareix el text de l'exercici dues vegades. A la part esquerra el podeu veure tal com l'heu deixat en fer la correcció, amb els elements ben corregits en verd i els mal corregits o omesos en blau. A la part dreta, en canvi, hi trobeu el text esmenat correctament. Des d’aquesta pàgina podeu tornar a la pàgina inicial dels exercicis, en la qual podeu triar un altre exercici.

Correcció

c) Fer clic al botó Torna-ho a intentar. En aquest cas, podeu tornar a fer l’exercici. El programa manté els canvis correctes que ja s'hi han fet.

d) Fer clic al botó Torna a començar. En aquest cas, torneu a fer l'exercici de nou, és a dir, el programa no manté els canvis correctes que s'hi han fet.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. L'activitat està concebuda per als cursos de segon cicle d'ESO i batxillerat i per fer-se de forma individual a l'aula d'informàtica o en una aula que disposi d'ordinadors. Es pot usar com a activitat d'aprenentatge de conceptes nous o com a activitat de reforç (tant en els cursos d'ESO -potser escollint els apartats que els puguin ser més útils, coneguts o propers- com també de batxillerat). Abans d'abordar aquesta activitat, però, cal una explicació prèvia per part del professorat.
  • Temporització. Depèn del grau de coneixement de l'alumnat i dels ítems que vulgueu treballar.
  • Recursos. Ordinadors amb connexió a Internet.
  • Material adjunt. L'alumne/a ha de disposar d'una fitxa de treball fitxa.
   
Atenció!

Disposeu de la versió en format PDF del manual fent clic a l'apartat corresponent de la barra d'icones de la part inferior de la pàgina del manual.

Pàgina del manual

http://www.blues.uab.es/gab-llengua-catalana/signes/pagines/manual.htm (versió web)

http://www.blues.uab.es/gab-llengua-catalana/signes/pagines/manual.pdf (versió Adobe Acrobat PDF)

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària