Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Autoformació en llengua catalana
   

El Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Politècnica de Catalunya posa a disposició de tots els usuaris de la xarxa Internet el seu material d'Autoformació en llengua catalana amb la voluntat d'estructurar en nivells i continguts el material de la Direcció General de Política Lingüística.
http://www2.upc.es/slt/recursos/plans/

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1. Accediu a la pàgina d'Autoformació en llengua catalana.
    http://www2.upc.es/slt/

Autoformació en llengua catalana

   
 

2. Una vegada hagueu accedit a la pàgina principal, seleccioneu Plans de treball.

Plans de treball

Aquesta és la part del web que centra el vostre interès. Tal com podeu comprovar, l'estructura d'aquests plans de treball autoformatius gira al voltant del nivell de dificultat dels temes tractats. El primer bloc contempla un nivell inicial o introductori; els dos següents formen el nivell intermedi; el quart i cinquè conformen el nivell avançat, i, finalment, l'últim es dedica als coneixements superiors.

3. Accediu al nivell A1, que conforma l'únic mòdul del nivell inicial.

Pla de treball

En aquesta pàgina hi ha tres apartats: Orientació, Bibliografia i Pla de treball. Al primer apartat, Orientació, s'explica quin és el contingut de cadascun dels nivells (en el cas que us ocupa, el nivell A1 consta de deu unitats). A més, en aquest apartat es presenten els diferents tipus de continguts: Entendre, Morfosintaxi, Vocabulari i Llegir. També s'hi esmenten els diferents nivells de dificultat: Inicial, Elemental, Mitjà i Avançat.

Continguts i Nivells

Després de la relació de Bibliografia, s'accedeix a l'apartat del Pla de treball.

Aquest apartat presenta una taula per a cadascuna de les unitats. Observeu la primera unitat:

Primera unitat

4. Cliqueu a la fitxa 003 per accedir a la primera pantalla de treball.

Fitxa 003

5. Feu clic a la icona d'una cinta de casset Casset i escolteu el fitxer de so que es reprodueix. Llavors ompliu la fitxa que es presenta.

6. Una vegada omplerta la fitxa, podeu comprovar si heu encertat tot el que se us demana. Per fer-ho, cliqueu a la icona Correcció de la part esquerra de la pantalla. També hi podeu llegir la transcripció del diàleg que heu escoltat prèviament.

En clicar a la icona Bibliografia, podeu veure quin material bibliogràfic ha estat emprat per confegir els materials amb què treballeu.

Finalment, la icona Diccionari dóna accés al diccionari en línia de la Hiperenciclopèdia.

7. Feu l'activitat 011, del mateix tipus que l'anterior.

8. La primera fitxa de morfosintaxi (021) treballa la conjugació del verb ser. Cal relacionar les columnes que apareixen en pantalla. A la segona fitxa (001) trobeu un parell d'exercicis de conjugació, dels verbs ser i fer.

En aquestes fitxes, a més dels botons vistos a l'apartat anterior en podeu trobar un de nou Teoria. En fer-hi clic, s'obre una finestra amb apunts teòrics sobre el tema objecte d'exercici.

L'article

El tercer exercici (002) proposa escriure l'article personal al davant d'uns noms de persona.

Finalment, l'últim exercici d'aquest bloc (004) treballa els pronoms interrogatius amb un exercici en què s'ha d'escollir la resposta correcta a una pregunta que es formula amb els pronoms on, com o qui.

9. Per acabar la unitat 1 es proposen dos exercicis de determinants numerals (001).

Cadascuna de les nou activitats restants presenta una estructura semblant.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Metodologia. L'activitat està concebuda per als cursos d'ESO, tant els de primer cicle com els de segon, i per fer-se de forma individual a l'aula d'informàtica o en una aula que disposi d'ordinadors. Es pot usar com a activitat d'aprenentatge de conceptes nous o com a activitat de reforç (tant en els cursos d'ESO com en els de batxillerat). Abans d'abordar aquesta activitat, però, cal una explicació prèvia per part del professorat.
  • Temporització. La durada prevista de l'activitat és d'una hora.
  • Recursos. Ordinadors amb connexió a Internet.
   
Atenció!

Tot i que l'activitat està pensada bàsicament per a cursos d'ESO, no cal descartar-la per als alumnes de primer de batxillerat com a material de repàs.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Català

Llengcat.com
En aquesta pàgina destaca l'apartat Llengua, on es poden trobar enllaços a cursos de català, compendis de gramàtica, diccionaris generals i temàtics, terminologia i sociolingüística.
També cal esmentar l'enllaç cap a la llista de professionals de la llengua catalana, el Zèfir.
http://llengcat.com/index2.html

Castellà

La página del idioma español
Presenta un recull de normativa del castellà actual. A més, hi ha vincles que porten als diccionaris de la RAE i a la flexió verbal de la mateixa acadèmia.
A la part inferior de la pantalla, podeu trobar un directori amb vincles a diversos temes d'interès lingüístic: fòrum de debat, pàgina d'espanglish, literatura, etimologia, traducció... http://www.elcastellano.org/gramatic.html

Gramática i ortografía
Aquesta pàgina presenta vincles a pàgines de normativa i a pàgines amb exercicis.
Són interessants els vincles que permeten fer consultes per resoldre dubtes. També mereixen atenció els vincles a programes informàtics i eines en línia que permeten l'aprenentatge de la llengua. Finalment, cal esmentar la miscel·lània de pàgines sobre llengua que apareixen al vincle Enlaces.
http://www.indiana.edu/%7Ecall/lengua.html

   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i llengua a secundària