Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
  Càrregues i camps elèctrics
Un quadern virtual d'electrostàtica
   

Els objectius d'aquesta pràctica són presentar recursos d'electrostàtica que es troben a Internet i familiaritzar-se amb l'estructura i el funcionament dels quaderns virtuals.

Quaderns virtuals (QV) és un entorn d'aprenentatge digital desenvolupat per la unitat de Projectes TIC per a l’Educació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d'exercicis tradicionals. L'adreça de la web és:
http://clic.xtec.net/qv_web/ca/index.htm

El projecte QV està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure (editor, visualitzador i generador web) que faciliten al professorat la creació de recursos didàctics multimèdia i el seguiment i l'avaluació del treball de l’alumnat.
Els quaderns virtuals es poden utilitzar en línia (visualitzant-los directament des d'Internet), en local (si prèviament es descarrega el fitxer) i a través d’una plataforma educativa.

En aquesta pràctica coneixereu aquest entorn i les seves característiques través d’un quadern virtual titulat Càrregues i camps elèctrics. És un quadern destinat a l’alumnat de física de batxillerat en el qual la seva autora, M. Lluïsa Abad, proposa un seguit d’activitats d’electrostàtica.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1) Accés a l'entorn de quaderns virtuals (QV)

Hi podeu accedir des de la XTEC seguint el camí següent:

XTEC | Escola oberta | Quaderns virtuals

Quaderns virtuals

Portada de la web de Quaderns virtuals

A la part superior, podeu observar una sèrie de botons que permeten accedir a les diferents seccions de la web. A la part inferior de la pàgina, a sota dels botons, trobareu la descripció del contingut de cadascuna d’aquestes seccions.
Abans de començar també podeu triar l’idioma.

   
Pràctica

2) L'editor de quaderns virtuals

 

Una de les aplicacions de l’entorn de QV és l’editor, perquè permet la creació, l'edició i la publicació de quaderns.
Hi podeu accedir a través de:

Quaderns virtuals | Aplicacions | Editor

Per accedir a l'editor es necessita l'identificador i la contrasenya de la XTEC.
Si hi accediu, trobareu el vostre espai al servidor de QV (per defecte, disposeu d'una capacitat de 5 MB). És l'espai que teniu preparat per desar els quaderns virtuals.

Espai al servidor de QV

Imatge d'un espai al servidor amb quatre quaderns virtuals

És des d'aquest espai que s'accedeix a l'aplicatiu d'edició per crear o modificar un quadern virtual. Per conèixer el funcionament de l'editor us recomanem que visiteu el curs telemàtic D82 Quaderns virtuals. Aprenentatge i avaluació en xarxa
http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform/materials/td82/index.htm

   
Pràctica

3) Visita a la biblioteca

Torneu a la pàgina inicial de QV i cliqueu a sobre de Biblioteca.

Biblioteca de quaderns virtuals

Imatge de la biblioteca de quaderns virtuals

Ompliu els paràmetres de cerca amb l'àrea i el nivell i cliqueu al QV Càrregues i camps èlectrics.

Fixeu-vos que la pàgina a la qual accediu conté una petita descripció del material i dóna a l’usuari/ària dues opcions:

  • Visualitza, per veure i utilitzar el quadern directament.
  • Descarrega, per desar el quadern a l’ordinador amb l’objectiu de modificar-lo i/o utilitzar-lo en local.

Fitxa del quadern virtual

En aquest pràctica només heu de visualitzar el quadern; per tant, trieu l'opció Visualitza.

   
Pràctica
4) Exploració del quadern virtual Càrregues i camps elèctrics
 

A la pàgina principal del quadern podeu observar que conté sis fulls. La introducció i cinc fulls amb diversos exercicis. Els quaderns estan formats per un o més fulls, i cada full pot tenir més d'un exercici.

Es pot passar d'un full a l'altre a través de la icona icona superior de navegació situada a la part superior de cada pàgina.

A través de les icones icones inferiors de navegació situades a la part inferior de cada pàgina es pot accedir al full anterior, al full posterior i a la pàgina principal del quadern.

A la part inferior de cada pàgina, un clic a Corregeixpermet a l'alumne/a corregir tots els exercicis del full.

L'editor de QV permet elaborar diversos tipus d'exercicis de selecció, d'ordenació, de compleció de forats, de text, de dibuix..., i permet incorporar imatges, vídeos, animacions, applets... Feu els exercicis del quadern i observeu-ne les diverses possibilitats.

   
Pràctica
5) Quaderns virtuals des d'una plataforma
   
  Si s'opta per incorporar el QV a una plataforma educativa com l'educampus, el Moodle, la Intranet de centre, etc., us trobareu amb un entorn similar a l'aula en el qual l'alumne/a i el professor/a poden interactuar en un context virtual. Així:
    • Els alumnes poden veure les activitats del quadern, respondre-les, desar les respostes, lliurar els fulls a mesura que els van acabant, lliurar el quadern sencer i, a més a més, demanar ajuda al professor/a.
    • El professor/a pot preparar activitats, fer o afegir intervencions (per resoldre dubtes o fer comentaris) i corregir els fulls o tot el quadern.
 

En aquesta pràctica us proposem que accediu al quadern Càrregues i camps elèctrics a través de l'educampus des dels materials del curs que esteu seguint.

Feu un clic sobre QV: Càrregues i camps elèctrics.

Ara, tant l'alumne/a com el professor/a poden conèixer l'estat del seu quadern a través de la llegenda d'estats:

Llegenda d'estats

A cada full l'alumne/a troba diverses opcions:

  • Guarda permet guardar el full parcialment resolt sense lliurar-lo al professor/a.
  • Lliura permet trametre el full al professor/a.
  • Lliurar tot per enviar tots els fulls (el quadern resolt) al professor/a.

A cada exercici alumne i professor troben la possiblitat de fer intervencions Afegeix intervenció i d'establir un diàleg, com es mostra a l'exemple següent:

Exemple

Feu el quadern virtual a través de l'educampus, responeu les preguntes, feu intervencions, practiqueu l'opció de desar les respostes i lliurar els fulls (a mesura que els aneu acabant) o lliurar el quadern sencer al tutor o tutora.
Tingueu en compte que aquesta part de la pràctica us servirà com a exercici 3 del mòdul.

   
  Programació de l'activitat
   
Programació

La flexibilitat de les plataformes educatives i dels quaderns virtuals permet als alumnes treballar individualment o en grup i de forma presencial o virtual. Per treballar a través d'una plataforma educativa, el professor/a i l'alumnat han d'estar donats d'alta als serveis de la plataforma que es faci servir.

  • Requeriments de maquinari i de programari
    Es necessita un ordinador per cada alumne/a o parell d'alumnes, amb connexió a Internet, un navegador i la màquina virtual Java instal·lada. Si aneu a la pàgina de Quaderns virtuals trobareu els requeriments tècnics necessaris per accedir a les aplicacions de QV.
  • Metodologia
    Si els alumnes no estan familiaritzats amb el treball en una plataforma educativa o no coneixen els quaderns virtuals, caldrà dedicar alguna sessió a aquest aprenentatge.
    Quan els alumnes ja puguin ser autònoms, els professors han d'organitzar les sessions de tal manera que cada alumne sàpiga clarament quina activitat s'espera que faci i quant temps té per dur-la a terme.

    Material per a l'alumnat
    No en necessiten.
  • Temporització
    S'ha de comptar el temps necessari per fer l'aprenentatge sobre el funcionament i les possiblitats de la plataforma de treball que el centre decideixi utilitzar, i específicament per als QV. Quan els alumnes estiguin familiaritzats, el temps variarà significativament.
   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Altres enllaços amb recursos relatius a correlació i regressió lineal

  • Torneu a la pàgina principal dels Quaderns Virtuals; podeu trobar-hi molta més informació sobre aquesta eina; visiteu-la.

  • Des de la pàgina d'inici cliqueu a característiques per veure'n l'estructura, els tipus d'activitats, les diferents aparences que pot tenir un QV, etc.

  • També convé que visiteu Documents per veure els cursos i tutorials que s'han creat per utilitzar i editar QV.
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i les matemàtiques a secundària