Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Pràctica 6
Exercici
   
 

Classificar la matèria

  Una cacera del tresor de química

 

Una cacera del tresor és una activitat que es presenta com una pàgina web d'estructura molt senzilla en la qual es plantegen unes quantes preguntes i es proporciona una llista de direccions de pàgines web de les quals es pot extreure les respostes. Algunes caceres inclouen una gran pregunta al final, que requereix que els alumnes integrin els coneixements adquirits durant la recerca.

Les caceres del tresor, o en anglès Treasure Hunt, Scavenger Hunt o Knowledge Hunttenen, es presenten en un full de treball en suport paper o en suport web i tenen l'estructura següent:

  • Introducció: descripció la tasca i les instruccions. S'ha d'intentar que aquesta presentació sigui atractiva per despertar l'interès dels alumnes.
  • Preguntes: llista numerada de preguntes o activitats per fer (interpretació d'un gràfic, realització d'un càlcul, anàlisi del resultat d'una simulació, etc.).
  • Recursos: relació de títols i URL de les pàgines que s'han de consultar per trobar les respostes a les preguntes o per fer les activitats.
  • La gran pregunta: apartat on es planteja una pregunta la resposta de la qual no es pot trobar directament en cap de les pàgines recomandes, depèn de les respostes a les preguntes anteriors i és el resultat d'un anàlisi o valoració d'aquelles respostes. Hauria de coincidir amb algun objectiu curricular.

Faciliten la integració de les TIC i l'ús d'Internet com a font d'informació en el currículum escolar i es poden plantejar com a activitats individuals o col·lectives.

Com en el cas de les webquests, a Internet hi ha dues eines que faciliten la confecció de caceres del tresor: les plantilles i els generadors.

 

La cacera que treballareu en aquesta pràctica es titula Classificar la matèria i la trobareu a l'adreça:
http://www.xtec.es/~cfernand/cacera/caceramateria.htm

L'autora és Carmen Fernández, professora de l'IES Salvador Dalí del Prat de Llobregat. Classificar la matèria forma part dels materials que va elaborar el curs 2004-2005 durant la seva llicència d'estudis.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

1) Accés a la cacera

Podeu accedir a la cacera directament a través de la pàgina personal de Carmen Fernández:
http://www.xtec.es/~cfernand/cacera/caceramateria.htm

També podeu fer-ho des de la pàgina de la Comunitat Catalana de Webquests:
http://www.webquestcat.org
Seguiu el camí següent:
Comunitat Catalana de Webquests | Caceres del tresor | Classificació de les caceres del tresor | Ciències naturals | Classificar la matèria

La primera activitat d'aquesta pràctica és que proveu d'accedir a la cacera per la ruta proposada i que deseu l'adreça als favorits del vostre navegador.

   
Pràctica
2) Primer contacte amb la cacera
 
 
Portada de la cacera del tresor Classificar la matèria
  Des del menú superior es pot navegar pels diferents apartats del full de treball: Introducció, Preguntes, Recursos i La gran pregunta. Des del mateix menú també teniu accés als criteris d' Avaluació i a l'apartat Crèdits amb enllaços a pàgines d'Internet amb informació d'interès sobre caceres, substànciès químiques, polímers i estructures moleculars que han servit a l'autora per confeccionar l'activitat.
   
Pràctica
3) Classificar la matèria pas a pas
   
  A la Introducció podeu trobar la imatge de sis productes i l'objectiu de l'activitat.
 

A continuació, a l'apartat Preguntes, hi trobareu vuit qüestions sobre els diversos tipus de substàncies químiques, l'estructura i les propietats.

  Des de l'apartat Recursos podreu accedir a dues pàgines web elaborades per la mateixa autora:
 

Classificació de la matèria

http://www.xtec.es/~cfernand/classificacio/index.htm

La primera pàgina web, titulada Classificació de la matèria, com es pot veure a la imatge adjunta, té cinc apartats.

Entreu a la pàgina i observeu que cada apartat conté informació, exemples i enllaços a altres pàgines web relacionades amb els temes tractats.

Apartats de Classificació de la matèria

 

Què hi ha per dins

http://www.xtec.es/~cfernand/materia/materials.htm

En aquesta segona pàgina web s'indica que per visualitzar les estructures es necessita tenir instal·lat a l'ordinador el plug-in del Chime i un enllaç a la guia d'utilització.

Les fotografies de la imatge són actives. Feu un clic sobre cadasuna d'elles i coneixereu les propietats de les substàncies o dels envasos que les contenen, la composició i l'estructura dels components.

Estructura de l'ibuprofè
  Visiteu les dues pàgines i cerqueu la resposta a les preguntes formulades.
  Per acabar, La gran pregunta, que en aquesta ocasió té dues parts. L'assimilació de la informació de les dues pàgines de recursos i alguna cerca més a alguna enciclopèdia us donaran les respostes completes.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació

• Requeriments de maquinari i de programari
Per dur a terme l'activitat es necessita un ordinador per cada dos alumnes. L'ordinador ha d'estar connectat a Internet amb un navegador d'Internet, el plug-in del Chime i un processador de textos.

• Metodologia
Els alumnes treballaran amb el full de treball en format html i prepararan un document individual o informe amb el seu nom i grup, en què respondran les preguntes. Aquest document s'imprimirà en finalitzar el treball i es lliurarà al professor/a. Pot convenir utilitzar el projector si els alumnes no estan familiaritzats amb el Chime per fer explicacions sobre el seu funcionament.

Material per a l'alumnat
Paper i bolígraf per si els cal prendre alguna nota. Treballaran en un fitxer de text, l'informe, que al final imprimiran i un cop corregit desaran al dossier o quadern del curs.

• Avaluació
L'avaluació es farà d'acord amb les pautes indicades a la pàgina web de la cacera. És convenient incloure altres aspectes sobre l'actitud individual i en el treball de grup, l'habilitat en seguir el full de treball i en navegar per les pàgines, i l'elaboració i presentació de l'informe.

Temporització
Dues hores de classe.

   
  Informació complementària
   
Informació complementària

Si us interessa el tema de les caceres del tresor, podeu trobar més informació a les pàgines i portals següents:

   
   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i la física i química a secundària