Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Exercici
   
  Moodle: entorn virtual d'ensenyament i aprenentatge
   
L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer diferents entorns virtuals, les característiques generals que comparteixen i els trets d'identitat de cadascun d'ells, i mes concretament la de l'entorn Moodle.
 

Un EVEA, Entorn Virtual d'Ensenyament i Aprenentatge, és un espai web on tenen lloc tots els processos que tenen lloc a l'aula en una situació presencial i que bàsicamet, són dos: l'ensenyament i l'aprenentatge

 
Un entorn d'aquest tipus està basat en un programari que crea els mecanismes pequè hi hagi comunicació entre tots els participants: entre mestres i estudiants, entre els estudiants, i, si és el cas, entre els diferents mestres d'un curs. A més, ha de permetre el lliurament d'instruccions i d'activitats educatives, així com la tramesa de treballs en format electrònic i comentaris sobre ells en tots els sentits. Finalment, ha de facilitar la gestió de l'ensenyament: ha de mantenir registres d'activitats, de qualificacions, etc.
 
Des de fa temps, hi han les solucions tecnològiques que poden donar suport a un entorn virtual d'aquest tipus i que reben el nom genèric de LMS (Learning Management System o Sistema de Gestió d'Aprenentatge). Les primeres van ser les aplicacions comercials, com ara, WebCT o Blackboard. Però aviat sorgiren d'altres de codi lliure fruit de l'alliberament per part de grans institucions educatives del seu programari, com ara el MIT i l'aplicatiu .LRN, deixar-ho bé pel treball voluntari de desenvolupadors individuals o col·lectius, com és el cas de Moodle  d'ATutor.
   
Visita i passeig per diferents entorns virtuals
   
Pràctica

El primer punt de contacte amb un entorn virtual d'ensenyament i aprenentatge és el seu lloc web. Aquí es troba tota la informació relativa al programari, notícies sobre les darreres innvocacions, un accés a la pàgina de la comunitat d'usuaris, si existeix, documentació, requisits tècnics per a la instal·lació, i, en els casos de programari de codi lliure, la pàgina de descàrregues.

   
  Si voleu provar diferents models d'entorns virtuals i, fins i tot, diferents tipus de programes CMS adaptables a situacions educatives podeu visitar el lloc web: http://www.opensourcecms.com; un lloc que, segons ell mateix defineix, fou creat per "donar l'oportunitat de provar alguns dels millors programes de codi lliure basats en php/mysql". Podeu entrar com a administrador/a dels diferents programes i tocar tot el que vulgueu: crear cursos, afegir activitats, etc. sense por de "trencar res". L'objectiu és provar i trobar el que millor encaixi amb les vostres necessitats abans d'utilitzar.
   
  Aquesta pràctica consisteix en fer una bona passejada per les pàgines dels EVEA citats tot tenint en compte els aspectes següents:
   
 
  • Quines funcionalitats ofereix?
  • Algun integra una solució d'ePortafoli?
  • Permeten atendre a un nombre creixent d'estudiants( són escalables)?
  • Quins requeriments tècnics tenen?
  • Son de codi lliure o comercials?
  • Hi ha una comunitat de suport?
  • Hi ha un servei tècnic d'ajuda?
  • Les darreres notícies són gaire recents, un bon signe d'activitat?
  • Hi ha alguna institució de prestigi que li doni suport?
  • Quina té una web més amigable?
 
  Podeu anar apuntant els resultats de les vostres recerques en un document que us facilitarà l'elaboració de l'exercici 1 d'aquest mòdul.
   
  Moodle
   
Moodle es l'acrònim de Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, és a dir, Entorn Modular Dinamic d'Aprenentatge Orientat a Objectes. Es tracta d'un programa que té aquestes característiques:
   
 
  • Crea un entorn virtual, un espai de comunicació a Internet, on té lloc l'ensenyament i l'aprenentatge.
  • És un entorn dinámic perqué s'actualitza inmediatament a cada intervenció nova dels particpants.
  • És modular perqué s'hi poden afegir funcionalitats noves, o móduls d'activitats, que encaixen perfectament amb les presents.
  • Està orientat a objectes, per la forma en qué s'ha programat.
   
 
   
  Moodle per als estudiants
   
  Moodle ofereix als estudiants un entorn privat i personal on cal identificar-se per entrar, i que, un cop dins, es troba fàcilment el camí cap al curs o cursos on estan inscrits. Quan un estudiant entra en un curs, troba una estructura clara i molt navegable, amb activitats programades seguint el calendari proposat pel professorat i amb recursos interns, com ara texts, imatges o multimedi, o recursos externs, com llocs web per visitar.
   
  també hi ha les diferents vies de comunicació per mantenir el contacte amb el professorat i amb la resta de companys i companyes : fòrums de discussió en grup, missatgeria interna de persona a persona i retrpacció del professorat a tots els treballs i activitats que faci. L'experiéncia demostra que un estudiant no es troba mai sol en un entorn d'aquest tipus, i que, en molts casos, serveix per acostar-lo al professorat i millorar l'acció tutorial.
   
  Moodle per al porofessorat
   
  Moodle ofereix al professorat, que no necssita tenir cap mena de coneixement tècnic ni de programació, una interficie visualment molt agradable des de la qual es poden crear fàcilment activitats didàctiques motivadores, tant individuals com grupals, i es poden afegir recursos de tota mena. A més, fer el seguiment i l'avaluació dels estudiants i de l'efectivitat de les activitats és una tasca molt senzilla i que es pot personalitzar.
   
  Moodle per als administradors web
   
  Moodle es senzill d'instal.lar, de configurar i de mantenir. Hi contribueix força l'existència d'assistents per a la majoria de tasques, d'ajudes contextuals, d'icones autoexplicatives i, especialment, la distribució de tasques administratives en seccions especials del programa.
   
  Però el que més agraeixen molts administradors i admnistradores és l'acollida exzcel.lent que brinda la comunitat de moodlers, o usuaris de Moodle, que al lloc web del projecte resol dubtes, comparteix trucs i experiéncies i no para fins a trobar la solució a qualsevol problema que es planteja.
   
  La comunitat Moodle no es limita a donar suport tècnic: la seva feina va més enllà, començant per la traducció a moltes llengües, entre les quals naturalment hi ha el català, fins al desenvolupament de nous mòduls i funcionalitats, passant per la redacció de documentació, la prova del programari i la cerca de forats de seguretat.
   
  Instal.lació
   
  Moodle és un entorn dinàmic creat sobre la base del llenguatge de programció PHP que treballa conjuntament amb una base de dades, per exemple, amb MYSQL. Per tant, cal instal.lar Moodle en un servidor de pàgines web dinàmiques, com ara phobos.xtec.cat.
   
  Podeu demanar, si ho voleu, un espai per el vostre centre o per a ús personal en el servidor phobos del Departament d'Educació a través del formulari que trobareu en el següent enllaç:
   
 

http://www.xtec.net/at_usuari/gestusu/identificacio/formularis/form_php.htm

   
  Una vegada concedit l'espai, només quedaria realitzar la instal·lació de l'entorn Moodle amb l'última versió estable del mateix, descarregant-la de la seva pàgina oficial. Com aquesta no és la missió d'aquest curs, se suggereix realitzar altres cursos per a conèixer a fons tots els recursos i possibilitats del Moodle.
   
  Incorporació a la comunitat Moodle
   
Pràctica
Ja haureu vist que, a part de les solucions comercials que des de fa poc temps incorpora Moodle.com, Moodle.org se sustenta sobre una àmplia comunitat de voluntaris que fan possible les diferents tasques: desenvolupar  programari per introduir mòduls nous i funcionalitats, provar el programari (beta testers), traduir-lo a les diferents llengües, crear documentació, respondre preguntes i prestar ajuda als nouvinguts, etc.
   
  Quan una persona vol començar a treballar amb Moodle, el primer que ha de fer és anar a la web del projecte, moodle.org, i visitar-la a fons: hi trobarà documentació en molts idiomes, fòrums d'ajuda i de participació, així com les darreres novetats.
   
  Però, sobretot, el que hi trobarà són persones del món sencer que comparteixen els seus mateixos objectius i problemes: posar en marxa un sistema que doni suport a l'ensenyament. Per això és tan important incorporar-se tant aviat com sigui possible a la comunitat moodler, és a dir, a la dels usuaris i les usuàries de Moodle.
   
  La web del projecte Moodle funciona sobre el mateix Moodle, per tant, s'organitza al voltant de cursos. Val la pena, des d'un bon principi, inscriure's en dos cursos:
   
 
  • Moodle en català, on trobareu la comunitat catalana de Moodle i el lloc de traducció dels programaris i les ajudes a la nostra llengua. Hi ha diferents utilitats per als inscrits, com ara, fòrums de discussió sobre les possibilitats de Moodle, un "mercat" de cursos on compartir recursos i materials en català, etc.
  • Moodle en español, el lloc de la versió castellana del programari i seu d'una comunitat hispanoamericana important en la qual participa Eloy Lafuente, el segon programador actual de Moodle. Hi ha discussions molt interessants no solament de l'àmbit tècnic , sinó també d'àmbit didàctic.
   
  El procés d'inscripció és molt senzill:
   
 
  • Aneu al lloc web de Moodle
  • A la part superior dreta de la pàgina us adverteix que no esteu registrat:
   
 
   
 
  • Feu clic sobre Entrada per obrir la pàgina d'inscripció: se us explica el procés per inscriure-us:
   
 
   
  Cliqueu a Comenceu creant-vos un compte d'usuari! i relleneu el següent formulari amb les vostres dades.
   
 
   
 
  • Escriviu el Nom d'usuari i la Contrasenya que desitgeu, després, a Correu electrònic una adreça de correu vàlida (no hi rebre mai correu brossa, només notificacions d'actualitzacions de seguretat), i, a escriure-la una altre vegada. A Nom i Cognoms escriviu respectivament el nom i cognoms que voleu que aparegui a la pàgina del lloc. A Població la població i trieu un país del desplegable País. Per finalitzar el procés premeu el botó Crea el meu compte.
   
 
  • Quan hagueu enviat les dades, rebreu un missatge de correu a l'adreça que haureu donat, on se us demanarà que confirmeu la inscripció tot fent clic sobre un enllaç a una pàgina web. Quan hagueu confirmat la inscripció ja podreu entrar les vegades que vulgueu amb el vostre nom d'usuari i la contrasenya perquè ja estareu inscrits al lloc. Només caldrà, aleshores, triar els cursos on us voleu inscriure. Recordeu: Moodle en català i Moodle en español.
   
 
  • Ara ja sou moodlers!
   
  Exemples Moodle
   
  A continuació veureu uns enllacis a pàgines de plataformes Moodle, algunes d’elles orientades a cursos de tecnologia d'ESO, podeu entrar i visitar-les com convidats.
   
 
   
 
   
 
   
  S'han assenyalat els anteriors exemples de plataformes de cursos Moodle, perquè tenen cursos en obert, que es poden visitar com convidat.
   
  Informació complementària
   
  Curso de Moodle
   
Informació complementària L'objectiu d'aquest curs telemàtic no és la creació d'un entorn virtual de ensenyament i arenentatge. Si esteu interessats a crear una entorn Moodle, disposeu del recurso següent al portal del Departament d'Educació:
   
 
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i... nom del curs a secundària