Guia
Mapa
Mòdul 1
Mòdul 2
Mòdul 3
Mòdul 4
Mòdul 5
Mòdul 6
Pràctica 1
Pràctica 2
Pràctica 3
Pràctica 4
Pràctica 5
Exercici
   
  Les civilitzacions clàssiques: Grècia i Roma
   

Com ja us podeu suposar, parlar de les civilitzacions grega i romana en una sola pràctica és veritablement difícil, i fer-ho amb una certa exhaustivitat encara més. L'herència determinant d'aquestes cultures sobre tot el món occidental fa que tot el que aquí exposem sigui una part molt petita dels recursos que trobareu a la xarxa. Per tant, intentarem donar pinzellades sobre algunes de les aportacions que aquestes civilitzacions han fet en el món occidental en el vessant polític, econòmic, cultural, religiós i artístic que us puguin suggerir com tractar altres aspectes a l'aula amb els alumnes.

Segons el nivell educatiu dels alumnes, cal adaptar les activitats que us proposem a les necessitats de cadascun d'ells. La pràctica que iniciareu es troba al currículum del primer cicle de l'ESO i està integrada al temari de 1r d'ESO.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

El desenvolupament de la pràctica es troba dividit en dos blocs: el primer presenta materials sobre la civilització grega; el segon fa referència a la civilització romana. Potser en alguna ocasió referenciarem zones diferents d'una mateixa web que ofereix informació interessant sobre les dues civilitzacions. Acompanyeu-nos.

   
  La civilització grega
   
  Comencem el recorregut amb la web Labyrinthus. Aquesta web recull enllaços que us donaran accés a moltes altres webs que parlen de la mitologia grega, aspecte d'importància cabdal per a aquesta civilització http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/internet/interet2.htm. Fent clic sobre l'opció Activitats de la part superior, accedireu a una activitat preparada per resoldre-la fent una visita prèvia a les webs que es referencien a cada pregunta. A més, destaquen pel seu interès per al treball amb els alumnes els enllaços a webs amb activitats -algunes d'elles en línia- adreçades específicament per a secundària, accés a enciclopèdies i altres amb imatges i textos sobre el tema.
   
 
Labyrinthus
   
 

Per disposar d'apunts textuals amb moltes característiques que definirien la cultura grega, accediu a la web Apunts d'història i geografia, a l'adreça http://www.xtec.cat/~csoria1/catala.htm. Feu clic sobre la imatge del disquet i descomprimiu-lo. Tindreu a la vostra disposició uns apunts interessants per facilitar als alumnes.

   
 
Apunts de història i geografia
   
  No hem d'oblidar el vessant polític del món grec: dels diferents tipus de govern fins a arribar als conceptes de democràcia, tirania... Podeu visitar la web Grècia antiga, a l'adreça http://www.xtec.cat/~aguiu1/socials/greciaantiga.htm. Des d'aquesta pàgina trobareu enllaços a altres pàgines amb informació diversa sobre la Grècia antiga: cultura i societat, arquitectura, els jocs olímpics, mitologia, expansió territorial, art, vida quotidiana...
   
 
Grècia antiga
   
  No deixeu de visitar els enllaços als quals podeu accedir des de la web anterior. Com a mostra, destaquem El laberint de Grècia, a l'adreça http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/graecia/grecmapa.htm (adreça que ja heu visitat anteriorment), que a més de tractar temes organitzatius, polítics, arquitectònics, les institucions polítiques, etc., presenta un interessant apartat anomenat La vida privada dels atenesos (la casa, els banquets o simposis, la situació de la dona, el matrimoni, l'amor i el sexe, els fills i l'educació).
   
 
La vida privada dels atenesos
   
  Per als alumnes més petits, podeu utilitzar una activitat JClic anomenada Grècia antiga, a l'adreça http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=2144, que està dividida en quatre apartats: el país, déus i mites, la polis i la política, i artistes i filòsofs.
   
 
Activitat JClic: Grècia antiga
   
  Per acabar de completar les informacions generals, podeu visitar el departament de cultura clàssica de la web de la Universitat de Saragossa: Mundo griego, a l'adreça http://155.210.60.15/HAnt/Grecia/Greindex.html. Disposareu de documents clàssics traduïts, mapes i articles d'interès.
   
 
Universidad de Zaragoza: Mundo griego
   
  Des del portal edu365.com, a l'apartat de ciències socials corresponents a l'ESO teniu una secció anomenada Preguntes amb resposta. Disposeu de quatre preguntes vinculades al tema: La guerra de Troia, El món a l'època d'Homer, L'origen dels Jocs olímpics i Qui fou Homer?
   
 
Edu365.com. Preguntes amb resposta
   
  Pel que fa a l'estudi de la influència de la civilització grega sobre Catalunya, visiteu la web anomenada La polis grega a l'adreça http://www.xtec.cat/~areverte/empuries/. Podeu veure imatges del llegat grec a Empúries i del museu.
   
 
La polis grega. Empúries
   
  Per la seva banda, el Museu d'Arqueologia de Catalunya també dóna informació sobre les ruïnes d'Empúries amb visites, activitats i cursos de formació que s'organitzen, a l'adreça http://ftp.mac.es/empuries/.
   
 
Museu dArqueologia de Catalunya. Empúries
   
  Com a complement de la web anterior, visiteu Cap de Creus OnLine, a l'adreça http://www.cbrava.com/cat/articles/ruines_d_empuries.php
   
 
Cap de Creus OnLine
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i de programari:
    Necessiteu un ordinador per cada dos alumnes amb connexió a Internet i un programa de tractament de textos.
  • Metodologia:
    Als alumnes els pot resultar motivador navegar per la web http://members.tripod.com/%7Etonycornella/mito-home.html, que parla, entre altres coses, de la mitologia i la seva influència, per exemple, sobre la nostra literatura. Feu que cerquin quines aportacions ens ha deixat Grècia en la nostra vida quotidiana: en l'ambit polític, artístic, literari, lingüístic, etc. A més a més, han de cercar una biografia breu d'algun personatge, com per exemple, Pèricles, i saber qui va ser el precursor de la democràcia.
  • Temporització:
    Tres sessions en total, comptabilitzant la cerca d'informació, el tractament i l'anàlisi posterior.
  • Avaluació:
    Recollida del material elaborat amb el processador de textos per cada parella d'alumnes en cadascuna de les sessions de l'activitat.
   
  Roma
   
 

Com us comentàvem a la introducció d'aquesta pràctica, recollir exhaustivament tota la informació sobre l'imperi romà en el poc espai que tenim, és molt complicat. Així, que us oferim alguns elements d'interès per treballar a l'aula i us animem a cercar altres adreces i aplicatius a la xarxa.

Inicieu el recorregut accedint a la web Idus: el Imperio Romano, on podeu fer un recorregut de la història de Roma des del seus orígens, les etapes i els personatges importants a l'adreça http://www.imperioromano.com/index2.htm. El fris cronològic del qual disposa us pot ser de gran ajuda per situar els períodes més rellevants.

   
 
El Imperio Romano
   
  La web Imperial Forum Official Site ofereix la possibilitat de recrear virtualment l'aspecte del fòrum de Roma tal com va ser concebut amb reconstruccions virtuals dels seus principals elements. Visiteu l'adreça http://www.capitolium.org/eng/virtuale/virtuale.htm.
   
 
Reconstrucció virtual del Coliseu de Roma
   
 

Des de la pàgina principal de l'apartat de socials ESO del portal edu365.com accedireu a l'interactiu El temple romà de Barcelona, a l'adreça http://www.edu365.cat/eso/muds/socials/temple/index.htm.

   
 
Temple romà de Barcelona
   
 

Aquest interactiu proposa una visita virtual al temple, així com tot un seguit d'activitats interactives per als alumnes al voltant de continguts com l'arquitectura, la mitologia, la religió, l'època d'August i la Barcelona romana. Incorpora una guia didàctica per al professorat i fitxes de treball per a l'alumnat amb un solucionari. Podeu utilitzar aquest material per a alumnes des de primer cicle de l'ESO fins a batxillerat (per a història de l'art).

Per poder visualitzar l'apartat corresponent a la reconstrucció virtual, heu de descarregar un visualitzador específic al qual s'accedeix des de la mateixa pàgina.

   
 
El temple romà de Barcelona
 
 

Com ja heu vist en altres ocasions, des de la web Roma a l'Edat Antiga, a l'adreça http://www.xtec.cat/~aguiu1/socials/romaantiga.htm, teniu accés a molts enllaços interessants sobre Roma.

   
 
Roma a l'Edat Antiga
 
  Una bona font per fer consultes i visualitzar el llegat romà a Catalunya la teniu a la web del Museu Nacional Arqueològic de Catalunya, a l'adreça http://www.mnat.es/.
   
 
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
   
  Les legions romanes van ser el braç armat de l'imperi, i van possibilitar la conquesta i el control dels territoris. La web Las legiones romanas fa un estudi documentat sobre l'organització de l'exèrcit romà, el sistema organitzatiu, els elements tàctics, materials, distribució geogràfica, campanyes... La trobareu a l'adreça http://www.legionesromanas.com/; també inclou un apartat anomenat Mapes i... on visualitzareu l'expansió de l'imperi a partir d'una línia cronològica.
   
  Programació de l'activitat
   
Programació
  • Requeriments de maquinari i de programari:
    Necessiteu un ordinador per cada dos alumnes amb connexió a Internet i un programa de tractament de textos.
  • Metodologia:
    En aquesta activitat els alumnes han de dur a terme un treball al voltant de la webquest Roma, un imperi desaparegut, a l'adreça http://www.xtec.cat/recursos/webquests/htm/roma.htm. El treball s'ha de fer en grup de 4 alumnes i s'aplicarà el mètode d'experts, molt ben explicat a la webquest. La professora és Sílvia Soteras, que ha fet aquesta activitat i que forma part d'un grup de treball sobre mètodes cooperatius.
  • Temporització:
    Tres sessions: una per tal que cada grup dugui a terme la recollida d'informació, i dues sessions més per posar en comú la feina i la presentació.
  • Avaluació:
    Consisteix en la presentació del treball de la webquest.
   
 
Webquest Roma un imperi desaparegut
   
  Informació complementària
   
Informació complementària
   
   
   
 
Amunt
   
   
XTEC Internet i... nom del curs a secundària