És interessant enriquir les vostres aportacions amb totes les possibilitats que ens ofereix tant l’hipertext com els diferents formats multimèdia.
Sens dubte, la principal singularitat de la lectura en línia és la possibilitat d’anar saltant d’un lloc a un altre per tal d’enriquir la informació i relacionar espais diversos. En aquest sentit, la Teranyina és l’antídot de l’aïllament i el resclosiment.
La tècnica que permet aquests salts que enriqueixen qualsevol espai web és l’anomenat hipervincle que se’ns fa visible en llegir una pàgina web quan hi passem el punter pel damunt.
En la pràctica del periodisme digital l’hipervincle és fonamental
perquè hi té un valor afegit: el seu ús evita haver de donar informació
que ja es pot trobar en altres llocs o que ja està emmagatzemada en
altres espais. Així, per exemple, si volem presentar un vídeo que ja
tenim penjat al web del centre no ens caldrà tornar-lo a penjar al
bloc, sinó remetre-hi a través d’un enllaç. A l’exemple següent
s’assenyala en ombrejat de color gris un exemple d’ineficiència textual
per manca d’ús adequat de l’estratègia de l’hipervincle.
A la imatge següent, trobareu una proposta de solució.
Els passos a seguir són els següents:
1. Reducció de la mida original a una amplada de 500 píxels
Abans d’inserir una imatge digitalitzada al vostre bloc, cal tenir en compte que aquesta no pot excedir la mida de 500 píxels d’amplada. El més probable és que l’hàgiu de reduir, per la qual cosa haureu de recórrer a un programa de retoc d’imatges, com ara el Gimp (programari lliure).
No és cap operació complicada. Heu d’obrir l’arxiu amb el Gimp i procedir tal i com us mostra la captura de pantalla següent:
2. Un cop sou al quadre d’edició de ‘Vull escriure el meu bloc’, feu clic al quadret d’inserció d’imatges:
3. Un cop hi hàgiu clicat, se us obrirà el quadre següent: Aleshores, heu de fer clic al dibuixet del quadre que us apareix a la dreta del requadre URL
de la imatge. Aquesta acció us permetrà accedir a poder navegar pel
vostre ordinador per localitzar-hi la imatge que voleu publicar.
4. Primer heu de ‘Navegar’ per localitzar la imatge al vostre
ordinador o a la vostra xarxa i, després, un cop l’hàgiu trobada, l’heu
de carregar a l’editor del bloc (‘Upload’), cosa que feu amb els clics
corresponents.
Si voleu introduir diverses imatges heu de tenir en compte que només es mostrarà la primera de les adjuncions. Per veure la resta, el públic lector haurà de fer clic sobre cadscun dels elements de la llista d’adjuncions.
Quant als formats d’imatge admesos pel sistema són jpg, jpeg, gif i png.
Recordeu que per difondre imatges d’alumnat cal tenir les corresponents autoritzacions de les famílies en les quals s’expliciti la finalitat a què es destinaran, en aquesta cas la publicació al projecte didàctic Escoles en Xarxa. Aquí teniu un model d'autorització.
Tots els materials publicats en aquests blocs estan subjectes a la legislació espanyola i sota una llicència Creative Commons by-nc-sa. Per tant, no se’n pot fer cap mena d’ús comercial i, si se’n fan obres derivades, ha de ser sota les mateixes condicions.
Nota important sobre propietat intel·lectual de terceres persones: No publiqueu al vostre bloc imatges obtingudes per Internet de les quals no tingueu la corresponent cessió de drets. Dit d’una altra manera i molt clarament, la pràctica habitual d’agafar imatges que circulen a la Xarxa i publicar-les al lloc web de cadascú no s’ajusta a la legalitat i us en poden demanar responsabilitats, danys i perjudicis. Com a educadors i educadores, tenim l’obligació de sensibilitzar el nostre alumnat vers el respecte a la propietat intel·lectual de terceres persones.
Així mateix, us recordem que, si us calen imatges per a usos educatius, podeu accedir a fonts com ara la wikicommons En qualsevol cas, sempre haureu de citar la procedència o l’autoria dels materials gràfics.
A banda d’imatges, podeu inserir arxius de text (odt, doc, pdf, txt), fulls de càlcul (ods, xls), presentacions electròniques (odp, ppt, pps) i pàgines web (html). S’està treballant perquè en un futur es puguin inserir arxius d’àudio. El procediment a seguir és el mateix que hem descrit per a les imatges.