Ara que ja sou membres de la comunitat d’Escoles en Xarxa, ha arribat l’hora de concretar-hi la vostra actuació i fer-hi els primers passos.
Els blocs es plantegen com el resultat d’una acció conjunta: la del professorat que els coordina i la del seu alumnat. En definitiva, han de reflectir la tasca pedagògica que es du a terme en cada centre educatiu. Per aquesta raó, l’identificador i la clau d’accés es lliuren a un/a professor/a que serà el responsable de l’edició. Cada professor/a ha de decidir quin ús es fa d’aquesta clau. Hi ha diferents opcions:
En qualsevol cas, no deixa de ser una clau d’accés privilegiada. Convé de transmetre aquesta idea a totes les persones que en siguin dipositàries així com la responsabilitat que se’n deriva.
Com ja ha estat dit, cadascú pot pensar els objectius i els temes del bloc del seu centre. Escoles en Xarxa només posa dues condicions genèriques:
Tret d’aquestes dues condicions, el bloc és ben vostre. Així, doncs, hi podeu intervenir des de qualsevol àrea curricular, amb alumnat de qualsevol nivell de l’ESO, per transmetre informacions, per compartir dubtes i aficions, per fer saber opinions, per crear, per divulgar el que heu creat, per donar visibilitat als nouvinguts i nouvingudes...
La vostra participació en aquest projecte pot plantejar-se
Vosaltres mateixos, i en funció del grau d’implicació del centre, decidiu quant a l’ús educatiu que en voleu fer i el plantejament didàctic que us agradaria donar-li. Si necessiteu ajuda per prendre la decisió, recordeu tot el que se n’ha dit al mòdul 1 d'aquest curs quant a la tipologia de blocs.
Un cop heu pensat el tipus d’organització que més us convé, una bona manera de començar és planificar la feina a fer des de i amb el bloc del vostre centre i amb el vostre alumnat.
En aquest punt, és important que programeu la feina en funció de les infraestructures de comunicació en línia de què disposeu de forma habitual o ocasional.
Així mateix, cal tenir en compte que la participació a Escoles en Xarxa no és un curs, sinó un mitjà de què disposeu per fer la vostra tasca educativa amb més eficiència i millorar-ne els resultats. Per tant, la idea és que us faciliti un suport puntual i efectiu als objectius didàctics o pedagògics que us hàgiu proposat per realitzar la vostra feina habitual. Escoles en Xarxa hi aporta valors afegits (inserció en una comunitat escolar més àmplia, fàcil edició i publicació a Internet...), però el valor neuràlgic l’hi heu de posar vosaltres i no és cap altre que la vostra activitat educativa.
Per al professorat de ciències, pot esdevenir un recurs per mostrar alguns aspectes puntuals de l’activitat investigadora de l'alumnat, per plantejar dubtes, desenvolupar argumentacions mediambientals mitjançant el comentari de notícies, per mostrar activitats en què s’ha pres part i, eventualment, demanar col·laboració...
En canvi, per al professorat de llengua, poden ser un espai de creació literària o d’extracció d’exemples vius i en veus adolescents de la diversitat i la riquesa del català.
I tampoc no podem negligir la capacitat per donar visibilitat a nouvinguts i nouvingudes perquè ens narrin en primera persona l’aventura dels supervivents del tercer món al segle XXI.
I què me’n dieu de les tutories? Feu llegir al vostre alumnat notícies generades ací i allà per col·legues seus. Veureu com s’alça la veu de les seves inquietuds. Res de millor per detectar què els amoïna o com creuen que cal resoldre determinats problemes: la separació dels pares, el pirateig (o no) informàtic, la importància de certs personatges a les aules o la relació amb el professorat.
Un cop tingueu clar quina utilitat voleu donar a Escoles en Xarxa dintre de la vostra proposta didàctica, la podeu programar.
Activitat | Lloc de realització | Procediment |
---|---|---|
Lectura i selecció d’informació | Aula d’informàtica | Treball en grups de dos i emmagatzemament de la informació |
Exposició oral d’entrades seleccionades | Aula habitual del curs amb canó de projecció | Exposició amb suport de presentació electrònica i debat |
Redacció de comentaris o d’entrades | Deures a fer a casa | Lliurament al professor/a o l’equip de redacció per correu electrònic del document |
Publicació dels resultats al bloc | Aula d’informàtica / Aula habitual | Accés al bloc i edició per part del grup autor o de la redacció (segons hàgiu optat en pensar l’estructura organitzativa) |
El conjunt de la feina programada s’ha de presentar a l’alumnat. Des d'aquest enllaç, podeu accedir a un exemple de presentació inicial de la tasca a desenvolupar.
Un cop heu sol·licitat l’ingrés a Escoles en Xarxa, us han respost amb un missatge de benvinguda i unes mínimes instruccions inicials. Entre aquestes destaca la recomanació que comenceu per emplenar l’apartat ‘Coneixe’ns’.
Per fer-ho cal que:
Per complimentar el formulari, cal que
Un parell d’exemples de presentació del bloc: