D200: Estratègies TIC per a l'ESO

Mòdul 5: Escoles en Xarxa

Pràctica 1

Taula de continguts

Què és Escoles en Xarxa?

És una iniciativa de la revista Escola Catalana d’Òmnium Cultural que compta amb la col·laboració de Vilaweb i amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i de Federació d'Escola Valenciana.

Es tracta d’un projecte de periodisme digital que connecta, mitjançant un un sistema de blocs en línia, diversos centres d’educació primària i secundària que estan interessats en la implementació de les TIC en l’àmbit educatiu i que, en conseqüència, miren de crear una xarxa de comunicació virtual per intercanviar informació, experiències i impressions.

Clicant aquí podeu mirar el vídeo de presentació del projecte el març de 2005.

Què pretén?

Els principis que guien el projecte són:

L’objectiu general consisteix a crear un espai virtual d’educació en llengua catalana on se sentin les veus de les aules, enteses com a espai de formació i de generació d’informació.

Altres objectius més específics són:

Com es fa?

Escoles en Xarxa s’estructura en forma de blocs accessibles per Internet des d’aquesta adreça: http://escolesenxarxa.vilaweb.cat

Hi ha un bloc unitari per a cada etapa educativa. Cadascun d’aquests blocs unitaris té un nom diferent: Intercanvis per a les escoles de primària i Cròniques per als centres de secundària. En aquest curs, ens centrarem en la feina a fer en l’àmbit de secundària obligatòria.

Al bloc unitari hi ha dues seccions de continguts: el tema a debat i les darreres intervencions aparegudes als blocs dels centres que participen en el projecte.

Des de la primera secció, es fan mensualment propostes de treball i s’hi destaquen les aportacions que es consideren més interessants per garantir la interacció entre els diversos centres educatius. És una secció dinamitzada per l’equip de dinamització del projecte.

A la segona secció i com és costum en tots els blocs, van apareixent les darreres intervencions que s’han publicat des dels diferents blocs.

No hi ha cap altre criteri de classificació que l’estrictament cronològic. Si es vol fer una cerca sobre un tema en concret, es pot recórrer al cercador que trobareu al capdavall de la columna de la dreta.
Primària Secundària
Bloc unitari Intercanvis Cròniques
Bloc de centre 1 CEIP la Monjoia EsKalDats
Bloc de centre [...] ZXN YWZ

Centres que hi participen

En una primera fase, 3r trimestre del curs 2004-2005, hi havia vint-i-dos centres d’educació secundària, públics i concertats.

A la segona fase, curs 2005-2006, seixanta centres de secundària.

A la tercera fase, curs 2006-2007, seixanta-nou centres de secundària i trenta-set de primària.

De la totalitat dels centres, n’hi ha al voltant d’un 60% de Catalunya, un 25% del País Valencià, un 10% de les Illes Balears i, la resta, un 5 % d’Andorra, Catalunya Nord, la Franja de ponent i l’Alguer.

Cal destacar l’absoluta transversalitat social del projecte: hi participen tant centres educatius públics com concertats, de zones industrials i rurals amb extracció de totes les capes socials.

Som-hi!

Ha arribat l’hora d’iniciar-vos a Escoles en Xarxa!

  1. Llegiu entrades de diferents blocs. Us recomanem el de l’Escola Gavina, el de l’IES Thos i Codina, el de l’Escola Pia de Caldes de Montbui, el de l’IES Vicenta Ferrer Escrivà, el de l’IES Narcís Oller... Veureu que les propostes són ben diferents: hi ha blocs generalistes, n’hi ha d’especialitzats en determinats temes... Què us interessaria?
  2. Aneu a la pestanya ‘Com apuntar-me al projecte’, empleneu el formulari per sol·licitar-hi l’admissió del vostre centre i envieu-lo.
  3. Assenyaleu-ne i comenteu-ne al fòrum de l’educampus quatre característiques que cregueu que us poden ser útils per donar suport a la vostra tasca pedagògica.