Enrera
Mòdul 7
Discapacitat motriu i TIC
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 
 

Pràctica complementària:

FACIL: Afegir paraules. Crear Biblioteca de paraules.

   
Pràctica
Actualment el FACIL té en la seva base de dades més de 1.300 paraules. Però és possible que ens calgui un concepte que no consti a la base de dades. Per això s'explicaran els passos a seguir a l'hora d'incorporar noves paraules
   

Per fer la practica utilitzarem el vocabulari corresponent al conte UN DIA AMB EN MARTÍ que es va presentar en el SATI del mes de maig del 2007. El vocabulari és: ambulància, avió, camió, despertador, gos, moto.

   
 
Preparar els recursos
 
 

El primer que faríem és preparar i recopilar els recursos per a importar:

 
  • Crear una carpeta que contingui els fitxers d'imatge i de so per a importar. Cal posar tots els fitxers dins de la carpeta, sense cap subcarpeta per a diferenciar uns tipus dels altres, sinó tots junts dins d'una única carpeta.
  • Anomenar els fitxers, tan de so com d'imatge, amb el nom de la paraula a la que es refereixen (per ex.: moto.jpg , moto.wav)

En aquest cas, aquesta carpeta ja l'hem creat nosaltres. Descarregueu el fitxer marti.zip, descomprimiu-lo i tindreu la carpeta marti amb les paraules i les imatges corresponents al vocabulari que abans hem mencionat: ambulància, avió, camió, despertador, gos, moto.

Ara que ja teniu la carpeta amb els recursos i ja podeu iniciar el procés per importar la biblioteca amb aquestes paraules. Aquest procés té tres passos consecutius, que es poden fer tots en una mateixa sessió o en diferents sessions, però sempre seguint el seu ordre:

  1. Importar Recursos: es crea una biblioteca temporal
  2. Revisar Dades: es revisen o es creen les associacions entre imatge, so i paraula
  3. Registrar Biblioteca: en aquest pas ja integrem la biblioteca, prèviament revisada, en el FACIL

 
1. Importar recursos
   
 

En aquest primer pas importarem els recursos que abans hem guardat a la carpeta marti i es crearà una biblioteca temporal.

  • Copieu la carpeta marti sencera dins de prg_educ\facil\ biblioteques
  • Obriu el FACIL i cliqueu el botó BASE DE DADES.

   
 
  • Us obre la següent finestra:

 

•  Cliqueu Crear nova biblioteca

•  I en aquesta nova finetra ja podeu clicar IMPORTAR RECURSOS i escollir la carpeta on es trobein els recursos a iImportar. En el nostre cas anireu a la carpeta marti que es troba dins de prg_educ\facil\ biblioteques .

•  Una vegada seleccionada la carpeta, assenyaleu un fitxer qualsevol i premeu Abrir . Apareixerà un missatge informant de que s'han importat les dades. Aquestes romandran en una biblioteca temporal fins que revisem les dades i registrem la biblioteca.

 

2. Revisar dades

   
 

En aquest segon pas caldrà anar associant imatges i sons a paraules.

   
 

•  Cliqueu el botó 2. Revisar dades . Ens obre una finestra com la següent:

   
 

Si hem fet la feina d'anomenar els fitxers de so i d'imatge amb el nom de la paraula, el FACIL ens proposa ja el nom de la paraula i només tenim que buscar, sinó apareixen directament, el nom del fitxer d'imatge i/o del fitxer de so. Això ho fem amb els desplegables: “Imatges associades a la paraula” i “Sons associats a la imatge”.

   
 

•  Aneu seleccionant les diferents imatges amb el desplegable i els diferents sons amb l'altre desplegable i els aneu afegint un a un a la llista, fins que us quedi una finetra similar a la següent:

   
 

Mentre no premeu el botó Registrar biblioteca , sempre podeu continuar la tasca de revisió o associació dels recursos. És a dir, la biblioteca temporal es mantindrà com a tal, fins que la registrem.

   
3. Registrar biblioteca
   
 

Una vegada revisada la biblioteca passem al pas que veritablement ens importarà la biblioteca dins del FACIL.

   
 

•  Cliqueu el botó 2. Registrar biblioteca i ens obre un finestra formulari que en un quadre a l'esquerra ens mostra el nom de les biblioteques. Marqueu la biblioteca que heu creat (marti), i us apareixen aquelles paraules que estan a la nostra biblioteca i que també estan al FACIL.

   
 

•  Ara associeu o desassocieu , si són la mateixa paraula o no (paraules que s'escriuen igual però tenen diferent significat).

•  Una vegada hagueu especificat les associacions entre les paraules de la nostra biblioteca i les del FACIL, tanqueu el formulari, clicant la icona de la porta. Un missatge us informarà de que les paraules han quedat associades.

A partir d'aquest moment, podrem usar aquests recursos de la nostra biblioteca (marti) per generar exercicis amb el FACIL .

   
Utilitzar la Biblioteca
   
 

A partir d'ara podrem optar per escollir treballar només amb la nostra biblioteca (marti) o escollir l'opció per defecte, Totes , que ens permet treballar amb el FACIL amb tots els recursos de diferents biblioteques associats a les paraules.

Ara optarem per usar només la biblioteca que acabem de crear. •  Aneu a CREAR JOC NOU

•  Ens obre la finestra Selecció de paraules pels jocs on haurem de recuperar les paraules de la nostra biblioteca. Per això seguirem els següents passos:

 

 
  1. En el desplegable Biblioteca d'imatges seleccioneu la nostra carpeta (marti)
  2. Biblioteca de sons la nostra carpeta (marti)
  3. En el desplegable Selecciona informació seleccioneu l'opció Paraules amb imatge i veu
  4. En els Filtres sobre paraula escriviu un asterisc *
  5. Cliqueu la icona d'un embut i us apareixen a la Llista del joc les diferents paraules de la nostra biblioteca

Ara ja teniu les paraules que us interessaven. Cliqueu la icona de la porta i ja podeu anar a generar els exercicis que us interessin crear amb aquest vocabulari.

   

Com de moment les paraules de la nostra biblioteca només compten amb associacions a imatge i so, no podrem seleccionar-les per altres conceptes (número de lletres o de síl·labes, síl·laba inicial o final, categoria semàntica....). Aquestes informacions, si ens interessen, tindrem que introduir-les anant a l'apartat Base de Dades de FACIL i Base de Dades d'Usuari.

Per això, a la imatge, apareix només el caràcter comodí * al camp per filtrar les paraules a la llista de paraules del Joc, per seleccionar-les totes.

Registrar la biblioteca elimina la biblioteca temporal i crea una biblioteca, que consisteix en un fitxer de base de dades Access, amb un nom semblant al de la carpeta d'on hem importat els recursos, i el col·loca dins d'aquesta mateixa carpeta, on estan els recursos, imatges i sons, que tindrà referenciats.

Sempre podrem usar les paraules de la nostres biblioteques per separat o juntament amb totes les biblioteques que FACIL tingui registrades.

El treball d'anar completant les informacions relatives a les paraules que hem introduït ens permetrà usar-les dins del FACIL i poder gaudir de totes les opcions que ens facilita el programa.

   
 
Amunt