Enrera
Mòdul 4
Discapacitat motriu i TIC
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  Confecció d'un comunicador amb el PLAPHOONS
   
En aquesta pràctica construireu un llibre de plafons sobre menjars. Fareu tres plafons. Un primer plafó amb primers plats, un segon plafó amb segons plats i un tercer plafó amb postres. Després els unirem tots tres en un de sol. Així doncs, practicareu els principals elements que cal saber a l'hora de fer llibres de plafons.
 

En primer lloc, cal crear una carpeta on guardar tot el material d'aquest llibre de plafons. Obriu la carpeta Plaphoons i creeu-hi una nova carpeta amb el nom menjars, que és on guardareu els plafons i el diferent material que el programa requereixi.

Aquest plafó l'haureu de lliurar com a exercici final d'aquest mòdul. Aquí anem indicant una estructura, format i vocabulari molt concrets que vosaltres podreu variar segons les vostres necessitats i/o interessos.

   
Recull d'imatges/símbols
   
En aquest cas utilitzarem símbols MIC.
   
   
 
MIC
 
  • Si aneu a les opcions de CERCA podreu escollir directament la imatge que us interessa i descarregar-la. Però en aquest cas les imatges queden guardades en format GIF.
  • El programa PLAPHOONS no accepta imatges en format GIF. Cal que siguin en format BMP, JPG o WMF. Així doncs, aneu a la icona del CD, feu-hi un doble clic, i descarregueu tot el fitxer mic.zip. Un cop descarregat, descomprimiu-lo i tindreu una carpeta amb tots els símbols MIC, classificats en tres formats: GIF, SVG, WMF . En aquest cas haureu d'utilitzar els símbols que es troben a la carpeta mic_wmf.
   
   
  Creació d'un llibre de plafons
   
  Per realitzar aquesta pràctica fareu un llibre de plafons amb el següent vocabulari referent als menjars:
  • Primers plats: amanida, escudella, macarrons, paella, canelons, canvi plafó (veu sintetitzada).

  • Segons plats: botifarra, carn, pollastre, peix, ous, canvi plafó (veu gravada o digitalitzada).

  • Postres: raïm, maduixes, flam, crema catalana, petit suís, canvi plafó.

Per tant, construireu un llibre de plafons compost per tres plafons. Cada plafó tindrà sis caselles (3 columnes x 2 fileres) amb cinc menjars i un enllaç per canviar de plafó.

   
   
1r plafó: Primers plats
   
 
  • Obriu el programa Plaphoons i escolliu l'opció Crear un plafó nou. Apareixerà una finestra que omplireu de la manera següent:
 
Configurar un nou plafó
   
 
  • Tot seguit apareixerà una finestra que demanarà on es vol guardar el fitxer corresponent a aquest primer plafó. Busqueu la carpeta Menjars que hem creat abans i guardeu-hi aquest plafó a dins.
 
   
 

Ara ja teniu la graella d'aquest primer plafó.

   
 
caselles primer plafó
   
 
  • Per posar-hi imatges, texts, instruccions, etc., cal anar casella a casella. Aneu a la primera i premeu el botó dret del ratolí. S'obrirà la finestra següent, que permetrà posar-hi text, imatges, etc.
 
Edició d'una casella
   
 
Text mostrat Escriviu PAELLA (en majúscules). És el text escrit que apareixerà sobre la imatge. Aneu al quadre del costat i trieu les propietats de la lletra, tot especificant la grandària, color...
Text a llegir En aquest primer plafó practicarem la veu sintetizada. Escriviu allò que la síntesi de veu hagi de llegir. En aquest cas escriureu "EM VE DE GUST UNA PAELLA".
Link Aquesta casella s'empra per crear vincles. Com que no és el cas, deixarem aquest requadre en blanc.
Obrir

Aquest botó crida una finestra mitjançant la qual es pot anar a buscar la carpeta MIC, que és la carpeta on hi ha guardats els símbols dels diferents menjars. Un cop seleccionat el símbol, cliqueu D'acord.

   
 
  • Com que ja tenim la casella completada, torneu a clicar D'acord. Podeu comprovar que ja teniu la primera casella.

  • Aneu seguint el mateix procediment fins arribar a tenir la graella amb un aspecte similar al següent:


 
Plaphoons: primers plats
   
 

L'última casella la deixarem, de moment, per introduir-hi els vincles quan estiguin acabats els tres plafons. Comproveu-ne el funcionament.

   
   
2n plafó: Segons plats
   
 
  • Per crear un nou plafó amb el nom menjars2, seguiu el mateix procediment, ara amb les següents característiques:

      • 3 columnes x 2 fileres
      • Marcs taronges

       

  • Aneu treballant casella a casella:

      • Deixeu el quadre Text mostrat buit, atès que aquestes icones MIC ja incorporen el text amb la imatge.

      • En aquest cas, practicareu la veu digitalitzada. Així doncs, caldrà gravar la pròpia veu. Per això, cal:

        • Utilitzar un enregistrador de so i guardar el fitxer en format WAV.
        • Gravar-ho directament mitjançant l'opció del propi Plaphoons, que és l'opció que practicarem. Per gravar so cal tenir instal·lat un micròfon.

        Botó gravació

        Quan cliqueu el botó vermell apareix una icona d'un micròfon. Des d'aquest moment ja està gravant. Graveu el missatge que hagi d'escoltar-se (ex: "avui menjarem botifarra") i, quan hagueu acabat, activeu amb la mateixa icona del micròfon el quadrat negre per parar la gravadora.

        • Tot seguit apareix una finestra que permet desar la gravació. Deseu-la a la carpeta menjars. Un cop desat, el programa incorpora aquest arxiu en format WAV al requadre Text a llegir. Comproveu-ne el funcionament!

        • Seguiu aquest procediment per a cinc caselles, deixant l'última per al vincle a altres plafons.
 
Plaphoons: segons plats
   
   
3r plafó: Postres
   
  Seguiu el mateix procediment per crear un nou plafó amb el nom menjars3.
   
  En aquest cas, feu el vostre propi disseny tot utilitzant l'enregistrador de so del Windows (pràctica2) i tenint en compte de deixar la darrera casella per inserir el vincle a altres plafons.
   
 

Per incorporar un so que ja teniu guardat al teu disc dur, cal anar a la icona ABRIR que heu utilitzat per incorporar les imatges.

   
Creació dels vincles a altres plafons
   
  Començarem per fer un vincle des del plafó dels primers plats (menjars1) al plafó dels segons plats.
   

 

  • Obriu el plafó menjars1.

  • Poseu-vos a l'última casella on volem fer el vincle. Premeu el botó dret del ratolí i enganxeu la següent fletxa com a icona següent. Obriu la imatge, copieu-la amb el botó dret del ratolí i enganxeu-la amb la icona Enganxar .

  • En el requadre corresponent al vincle escriviu el nom del plafó al qual voleu fer l'enllaç. En aquest cas, escriviu menjars2.

 

 
  • Seguiu el mateix procediment per fer l'enllaç del segon al tercer plafó i per fer l'enllaç del tercer al primer. Comproveu-ne el funcionament!
   

Si quan proveu el funcionament us trobeu que us sur la veu i les paraules però no s'enganxen les imatges, és molt possible que tingueu activa l'opció ESCRIBIR SÓLO LAS LETRAS O PALABRAS. Caldrà doncs que la desactiveu:

   
 
Amunt