Enrera
Mòdul 3
Discapacitat motriu i TIC
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
7
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  SISTEMES GRÀFICS DE COMUNICACIÓ
   
Pràctica
Al llarg de la història, la humanitat ha buscat maneres artificials de comunicar-se. Es pretenia dotar-nos de sistemes que anessin més enllà de la parla i que permetessin que la comunicació es pogués donar entre persones amb llengües i/o situacions diferents. Podem pensar en idiomes universals (com l'Esperanto), en llenguatges de signes (com els utilitzats per les persones no oients), o en els sistemes de comunicació gràfics, pensats per a persones que, per un motiu o un altre, no poden comunicar-se mitjançant la parla.
   
Tipus de sistemes gràfics
   
Pràctica
Existeixen un gran nombre de sistemes gràfics de comunicació que podem dividir en:
   

Sistemes gràfics

CODIFICATS

Conjunt d'icones ben estructurades, a vegades amb gramàtica pròpia, i amb àmplies possibilitats expressives.

Sistemes gràfics

NO CODIFICATS

Conjunt d'icones o fotografies vàlides per a la comunicació d'una persona, però que no guarden relació entre elles. Així, a vegades, quan volem donar un suport a la comunicació, cal d'incloure un vocabulari específic (família de l'usuari, objectes relacionats amb eals seus interessos...) que no es troba en els sistemes codificats existents o que no són suficientment clars. Aleshores, cal recórrer a fotos o dibuixos més concrets.
   
  La majoria dels llenguatges gràfics codificats són originaris dels països anglosaxons. Al nostre país se n'utilitzen un nombre força limitat, d'aquests llenguatges. Bàsicament podem parlar de:
   
 

Bliss

(Bliss, 1965)

El sistema Bliss és un sistema logogràfic, és a dir, utilitza la semàntica de les paraules per representar els conceptes. Forma els seus símbols a partir d'un nombre reduït de símbols. Per realitzar-los utilitza un centenar de formes bàsiques. És el sistema gràfic amb més possibilitats expressives dels que existeixen. Requereix realitzar cursos per aprendre'n la seva gramàtica i les seves possibilitats expressives.

Rebus

(Woodcock, 1969)

Inicialment creat per a l'aprenentatge de la llengua escrita en anglès, recentment ha sofert diverses modificacions fins arribar a ser un sistema codificat amb força possibilitats tant per a l'elaboració d'ajudes a la comunicació com per crear materials d'aprenentatge.

SPC

(Mayer Johnson, 1981)

Símbols Pictogràfics per a la Comunicació. Es tracta del sistema pictogràfic més utilitzat al món. Consisteix en dibuixos senzills en el disseny, fàcilment identificables.

MIC

(Arnau i Millet, 1999)

A Catalunya, s'ha desenvolupat recentment el sistema MIC -Magatzem d'Icones Catalanes- amb la finalitat de ser un complement dels altres sistemes gràfics, ja que es trobaven a faltar símbols lligats a la cultura catalana.
   
  Vegeu-ne alguns exemples:
   
 
 
CODIFICATS
NO CODIFICATS
Bliss
SPC
Rebus
MIC
JO
Simbol Bliss: Jo
simbol SPC : Jo
Simbol Rebus: jo
Foto
ESCOLA
Simbol Bliss: escola
simbol SPC : escola
Simbol Rebus: escola
Simbol MIC:  escola
Dibuix escola
METGE
Simbol Bliss: metge
simbol SPC : metge
Simbol Rebus: metge
Simbol MIC: metge
dibuix metge
   
  • Relacioneu les caselles que es corresponguin amb els símbols següents: MIC, SPC, REBUSS, BLISS, NO codificat:
   
 
CODIFICATS
NO CODIFICATS
Bliss
SPC
Rebus
MIC
ORDINADOR
Simbol Bliss ORDINADOR
         
XERRANCA
Simbol MIC: Xerranca
         
FRED
Simbol SPC : fred
         
AIGUA
Simbol SPC : aigua
         
UNGLA
Simbol Rebus : ungla
         
FRUITA
Foto fruita
         
DIARI
Simbol Bliss: Diari
         
BUIT
Simbol Rebus : buit
         
DIA DE REIS
Simbol MIC : dia de reis
         
   
On es poden trobar els sistemes gràfics?
   
  El gran inconvenient de la majoria dels sistemes codificats és que cal adquirir-los per poder tenir-los. L'avantatge és que, en adquirir-los, es disposa de programes informàtics que permeten construir no només plafons per a la comunicació, sinó també tota mena d'eines per a l'aprenentatge. A més, gràcies als recursos informàtics, es poden imprimir les icones de la mida més apropiada per a les capacitats visuals i de senyalització de l'usuari.
   
  El sistema Bliss
   
  El sistema Bliss es ven juntament amb altres sistemes gràfics. Podeu consultar la pàgina http://www.home.istar.ca/~bci/ per ampliar-ne la informació. Hi ha altres pàgines d'interès sobre el sistema Bliss; per exemple, podem baixar icones del sistema a la pàgina http://www.blissymbolics.us/dictionary/
   
  El sistema SPC
   
  A la pàgina oficial de l'SPC, http://www.mayer-johnson.com, es pot adquirir aquesta biblioteca d'icones, juntament amb programes informàtics, per construir plafons de comunicació en paper (BoardMaker) o per dissenyar comunicadors a partir de l'ordinador (Speaking Dynamically). Tanmateix, els mateixos programes permeten construir materials d'aprenentatge. La web del Departament d'Educació també pot ser d'utilitat perquè conté materials desenvolupats pels professionals de les escoles de Catalunya.
   
  El sistema MIC
   
  En canvi, el sistema MIC és de lliure distribució. Podeu baixar-vos les icones a l'adreça
http://www.xtec.cat/dnee/mic/index.htm
   
  El sistema Rebus
   
  Pel que fa al sistema Rebus, es pot adquirir la col·lecció d'icones i els programes pedagògics relacionats amb aquestes icones a la pàgina web de l'empresa Widgit. El programa més interessant és Escribir con símbolos. Consulteu les pàgines següents:
http://www.widgit.com/international/spanish/index.htm
http://www.widgit.com/international/spanish/rebus-only.htm
   
  Comunicació augmentativa
   
  També tenim pàgines en què s'hi recull informació i recursos sobre aquests i altres sistemes: BIMODAL, BLISS, C.A.R, LSE, MINSPEAK, PECS, PIC, PICSYM, SHAEFFER, SPC... Un exemple pot ser la página http://www.aumentativa.net/
   
   
 
Amunt