Enrera
Mòdul 8a
Utilització de l' Aula de Noves Tecnologies per a la Ciència
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
 

Simulacions amb el programa Interactive Physics

   
  Objectius
   
 

En aquest mòdul es pretén donar una visió àmplia de les possibilitats de treball amb l'IP, conèixer-ne l'entorn de treball i construir les primeres simulacions senzilles. Treballareu amb els diferents tipus de cossos, definint propietats físiques com: posició, dimensions, massa, velocitat, elasticitat, i també canviareu la mida i el color.
Introduireu diferents tipus de mesuradors de forma numèrica i gràfica, així com diferents controls. Aprendreu a introduir textos i altres aspectes formals.

  • Conèixer l'entorn de treball.
  • Aprendre a fer anar simulacions ja fetes.
  • Dibuixar diferents tipus de cossos, conèixer i canviar-ne les propietats físiques.
  • Introduir mesuradors i controls.
  • Visualitzar vectors.
  • Introduir textos, adherir imatges, canviar mida i color dels textos.
  • Repetir una simulació complexa a partir d'una de ja feta.

Per superar aquest mòdul, cal lliurar l'exercici que hi ha al final. Per fer-lo, cal fer les quatre pràctiques prèvies. L'exercici final s'ha d'enviar per correu.

   
  Continguts
   
  Què és l'Interactive Physics?
   
 

L'Interactive Physics 5.0 és un programa de simulació que permet crear cossos que, dotats d'animació, es mouen utilitzant els fonaments de la mecànica newtoniana.
Es poden crear simulacions dibuixant amb el ratolí, de la mateixa manera que en un programa de dibuix. En l'espai de treball es poden col·locar:

  • Cossos: cercles, rectangles, quadrats, polígons i cossos corbs
  • .
  • Restriccions: una restricció és un objecte que aplica forces i moments als cossos. Les restriccions poden ser: sogues, ressorts, amortidors, politges, barres, separadors, forces, moments, impulsors, motors i articulacions.


  • El programa permet unir fàcilment els diferents elements (cossos i restriccions) i donar-los vida.

    No es requereixen coneixements de programació. El programa utilitza un llenguatge molt similar al Basic, Pascal i C, però convé conèixer la sintaxi de fórmules i operadors, per introduir noves magnituds a més de les que dóna el programa per defecte.

    Quan es crea un cos, es defineixen per defecte els valors de massa, fricció estàtica i cinètica, elasticitat, càrrega elèctrica i moment d' inèrcia. Aquestes propietats es poden modificar en qualsevol moment a la mida de les necessitats.

    Es poden mesurar gràficament o numèricament per defecte les magnituds físiques següents:
    temps, posició, velocitat, acceleració, moment lineal, moment angular, força resultant, moment total, força electrostàtica, força gravitatòria, força de l'aire, energia cinètica i energia potencial gravitatòria.

    Permet representar durant la simulació els vectors següents:
    velocitat, acceleració, força resultant, força gravitatòria, força electrostàtica, força de l'aire, forces de contacte i forces de fricció.

    Es poden modificar els valors de l'acceleració de la gravetat, resistència de l'aire, k electrostàtica i introduir camps de força. Alguns dels camps estan definits i uns altres es poden definir introduint fórmules.

     
    El curs està fet seguint la versió IP2000, s'ha distribuït també la versió IP2004. El curs es pot seguir perfectament amb qualsevol de les dues versions, hi ha alguns petits canvis de color, d'agrupament de restriccions i de millora en la representació de vectors, en la última versió.
       
      Bibliografia
       
     
    • "MSC Software Corporation". Interactive Physics. Manual del Usuario.
    •  http://www.interactivephysics.com. Es tracta de la web que ven l'Interactive Physics. Conté simulacions que es poden baixar i enllaços de webs amb més simulacions.